Nybörjarmisstaget Havsfrun

Alla har vi varit okunniga någon gång...

När jag började mitt aktiesparande skapade jag ett konto hos Avanza, och började sedan leta reda på intressanta bolag att investera i — men vad skulle man leta efter? När jag bläddrade runt i Aktielistan kände jag mig bara förvirrad.

Det var klurigt att få kläm på alla siffror, och hur jag än vred och vände på det hittade jag vissa bolag som gick bra trots vad som tycktes vara dåliga siffror och andra bolag som gick uselt trots att jag tyckte de såg utmärkta ut. Efter lite (misslyckad) research insåg jag till slut att direktavkastning, det var grejer det.

Så, vilka låg i toppen på direktavkastning och som dessutom hade ordet "investment" i namnet? Du gissade rätt — Havsfrun!

Så här i efterhand vet jag så klart att jag gick på en klockren yield trap, vilket är när aktiekursen rasat så pass att direktavkastningen — dividend yield — hamnat alldeles för högt. Nybörjare som läst om utdelningar och direktavkastning kastar sig över dem i sina kortsiktiga investeringar, där de hoppas få utdelning och inte förstår att kursen är på väg neråt.

Hur som helst — åter till Havsfrun!

Investmentbolag?

Det här bolaget är alltså ett investmentbolag, fast ändå inte. Man har gjort ett par dåliga hedgefondinvesteringar för massor med år sedan, som man ligger kvar i trots att de presterat uselt över flera år. Utan någon hänsyn till bolagets resultat över tid ser man dock till att stå fast vid samma utdelning varje år.

Eftersom bolaget egentligen inte har råd med utdelningen har det lett till att det egna kapitalet sakta men säkert har urholkats — och snart finns det faktiskt ingenting kvar att äga.

Faktum är att senast de hade positiv utveckling av eget kapital var 2013 — fem år sedan!

I skrivande stund har Havsfrun en direktavkastning på 8,4 % och det ser fortfarande inte ut som att någon i bolaget bryr sig.

Positiv avkastning trots allt

Aktiekursen har dalat neråt sakta men säkert sedan min första (och sista) köpdag i bolaget. Men faktum är att kursnedgången till trots är min avkastning positiv — tack vare utdelningarna. Skulle jag sälja innehavet idag skulle jag alltså inte gå med förlust, även om det det ser så ut på köpkursen.

Jag hoppas att ingen sätter sig i min båt vad gäller det här innehavet, men jag ligger kvar för att för evigt minnas min bisarra start på aktiemarknaden, där jag helt utan kunskap gjorde en fullständig felinvestering i min jakt på snabb avkastning.

Detaljer

  • Namn: Havsfrun
  • ISIN: SE0000312043
  • Nuvarande kurs: 17,95 SEK
  • Utdelning: 1,5 SEK
  • Direktavkastning: 8,4 %

Relaterade värdepapper

Värdepapper Ticker
 Havsfrun Investment BHAV B

Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.