Bästa kreditkortet 2024

Letar du efter det bästa kreditkortet för just dig? Här jämför jag alla populära svenska kreditkort så att du enkelt kan jämföra avgifter, räntefria dagar och förmåner som cashback.

Personligen tycker jag det är viktigt att ha kort med många räntefria dagar och som är utan valutaväxlingsavgift, så att jag även kan använda kortet när jag är ute och reser.

Jämför kreditkort

Här samlar jag populära kreditkort på marknaden så att du enkelt ska få en uppfattning om vilka alternativ som finns samt vad som skiljer dessa åt.

Förkortningar i listan:

 • Å står för Årsavgift
 • RD står för Räntefria Dagar
 • CB står för Cashback
 • VV står för Valutaväxling

Listan är sorterad med det mest populära kortet överst.

Kort ÅRDCBVV
Bank Norwegian Kreditkort0 SEK45Ja1.75 %
Morrow Bank Kreditkort0 SEK50Nej1.75 %
Marginalen Bank Traveller395 SEK30Nej1.65 %
Marginalen Bank Gold195 SEK50Nej1.65 %

Listan uppdateras allt eftersom jag går igenom de olika kreditkorten som finns på marknaden.

Det viktigaste för mig är som sagt att det är låg — eller ingen — årsavgift, att man har många räntefria dagar så att man kan betala av köpen i lugn och ro samt att det är låg avgift för att växla valuta när man är ute och reser. Använd tabellen ovan för att hitta det bästa kreditkortet.

Tyvärr är det inte helt enkelt att få allt i ett och samma kort, och då kan det vara bäst att ha två eller tre kort som alla kompletterar varandra;

 • Norwegian för vardagliga köp och resor på grund av dess cashback, reseförsäkring, avbokningsskydd och avgiftsfria kontantuttag
 • OKQ8 för ränta på dina pengar på kortet samt cashback när du handlar

Så länge man nyttjar varje kort för det område respektive kort är bäst på kan man hålla avgifterna riktigt låga.

Att tänka på med kreditkort

Tänk på att inte nyttja kreditkorten för annat än regelbundna köp, där du har råd att betala av hela skulden inom den period som är räntefri. Gör du inte det finns det risk att du hamnar i en skuldspiral.

Håll dig alltid till den räntefria perioden och betala av hela skulden så snart du kan, helst innan någon ränta börjar ticka.

Att använda kreditkort för delbetalning är ingen bra idé, eftersom de har hög effektiv ränta och att många avgifter snabbt tillkommer.

Ett kreditkort ska användas vid exempelvis:

 • vardagliga köp som matinköp och biltankning
 • händelser som drar nytta av kortens försäkringar, exempelvis avbokningsskydd när du bokar en resa
 • köp av hemelektronik eller dyrare saker där du vill ha försäkringar utan extra kostnad

Om du behöver handla dyrare varor eller resor på kredit som du inte hinner betala av är det mycket bättre att ta ett lån när den räntefria perioden börjar ta slut — förutsatt att du faktiskt betalar av skulden, så klart.

Spara ihop en buffert

Ett sätt att undvika att hamna i en skuldspiral som jag nämnt lite kort här ovanför är att alltid ha en ekonomisk buffert.

Om du helt saknar en buffert kan en oförutsedd händelse som att kylskåpet eller spisen gå sönder leda till att du inte kan betala dina skulder, och då kan det kännas riktigt jobbigt att ta sig ur situationen.

Jag rekommenderar en buffert på minst 15 000 SEK som du håller på ett sparkonto. Helst ska det vara ett konto som inte går att ta ut pengar ifrån speciellt enkelt — Santander erbjuder exempelvis ett sparkonto med hög ränta sett till dagens klimat samt en uttagstid på 30 dagar.

Om kylskåpet går sönder kan du alltså;

 1. köpa ett nytt kylskåp på det kreditkort du nyttjar
 2. logga in hos Santander och begära ett uttag från ditt buffertkonto
 3. betala av skulden helt räntefritt efter 30 dagar

Har du den här bufferten kan du känna dig mycket tryggare i din vardag, och du ser till att aldrig missa en betalning.

Lös krediter med lån

Om du har satt dig i en sits med allt för många dyra kreditkort eller högräntekrediter kan det vara ett bra tillfälle att stoppa spiralen och bryta beteendet med ett lån.

Hos låneförmedlare som Enklare och Comboloan kan du hitta lån till lägre ränta än kreditkort, och sedan gäller det så klart att inte ta några nya krediter.

Fördelarna med en låneförmedlare är att du kan jämföra flera olika långivare utan att behöva ta fler kreditupplysningar, vilket ökar dina chanser att hitta så bra ränta som det bara går.

När du väl har en amorteringsplan på ditt lån är det bara att följa den för att få bättre förutsättningar att kunna spara undan pengar i framtiden.