Avanza slopar nollräntan

Den populära banken Avanza meddelar att man slopar den förmånliga nollräntan.

Jag har under flera året utnyttjat den helt räntefria krediten hos Avanza, där man kan låna pengar med sina värdepapper som säkerhet — en produkt de kallar för Superräntan. Idag meddelar dock banken att man slopar denna på grund av det förändrade ränteläget.

Ny lägsta ränta

Den nya lägsta räntan för Superräntan hos Avanza höjs till 0,99 % — en ränta som är närmare konkurrenten Nordnets lägsta ränta på 1,59 % än den tidigare räntan på 0,00 %.

Jag förstår att de behöver höja räntan, men tycker samtidigt att det är otroligt synd att de inte längre kan erbjuda 0% i ränta. Det är en mycket förmånlig produkt och något som verkligen gjorde att Avanza stod ut från mängden vad gäller portföljbelåning.

Osäkert framöver

Precis som jag skrev igår har vi med största sannolikhet inte nått toppen på Riksbankens räntebana ännu, vilket innebär att kreditmarknaden kommer bli än mer åtstramad och räntorna kommer höjas ytterligare.

Frågan är bara hur högt bankerna kommer justera upp räntan för portföljbelåning — blir den alldeles för hög kommer kunderna istället sluta låna, speciellt nu när börserna dessutom går ner världen över.

Kom ihåg att aldrig låna pengar som du inte kan betala tillbaka. Att investera pengar innebär alltid en risk och du bör alltid ha en stor buffert på ett inlåningskonto (vanligt sparkonto) så att inte hela ditt kapital påverkas av börsnedgångar och kreditmarknadens skiftningar.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.