Nordnet betalar tillbaka utländsk källskatt snabbare

Nordnet ändrar sin hantering av den utländska källskatten — och blir bäst i klassen.

Jag har skrivit många artiklar om de olika bankernas hantering av den utländska källskatten, alltså den skatt som dras när du får utdelningar från utländska bolag när du har aktierna i en kapitalförsäkring hos en svensk bank.

Hittills är det Nordea som varit det allra bästa valet, eftersom de betalar tillbaka den utländska källskatten inom en månad — och nu anammar Nordnet samma upplägg.

Historiskt långsam hantering

Nordnet och Avanza har hittills haft ungefär samma hantering av den utländska källskatten, där man åtar sig uppdraget att betala tillbaka den dragna skatten inom tre år från transaktionstillfället.

Detta kräver en del handpåläggning eftersom de svenska bankerna måste kontakta respektive utländsk skattemyndighet för att få tillbaka pengarna, och just därför låter man det gå upp till tre år innan pengarna finns tillbaka på kontot.

Nordnet bättrar sig!

Det som Nordnet nu börjar göra är att de — precis som Nordea — betalar tillbaka ett schablonbelopp innan de själva har fått tillbaka pengarna från den utländska skattemyndigheten.

Nordnet meddelar att de kommer betala tillbaka 90 % inom en månad från transaktionstillfället, vilket är riktigt generöst och som uppskattas enormt av mig personligen — jag har många utländska bolag och många utdelningar där jag väntar på utländsk källskatt.

Ändringen gäller från den 1 januari 2023.

Bli kund hos Nordnet »

Jag hoppas Nordnet förstår hur mycket detta uppskattas av oss privata investerare, eftersom vi slipper vänta på tusenlappar i flera år. Att få dem direkt gör faktiskt stor skillnad — större än många förstår.

Ett stort tack till Nordnet för deras exemplariska produktutveckling!

Hur gör Avanza?

Den stora frågan just nu är huruvida konkurrenten Avanza kan kontra och ge kunderna det de vill ha. Skulle det vara så att de faktiskt inte kan leverera detta — något som de flera gånger faktiskt sagt att de inte kommer kunna, motiverat av att de är för små — så är det en tydlig markering för att banken kanske inte är lika lämplig för investeringar i utländska utdelningsbolag som deras konkurrent Nordnet.

Tiden får så klart utvisa vem som har rätt i den här frågan. Jag har ett stort kapital hos båda bankerna och vill inget hellre än att båda erbjuder lika förmånliga villkor för oss privatpersoner.

Kom igen, Avanza — ni kan också leverera detta!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 NordnetSAVE

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
 1. StefanStefan

  Tack för att du uppmärksammade detta! Jag ger avanza några månader på sig att kontra med samma upplägg annars blir det byte till nordnet direkt kan inte vänta 3år på källskatter.

 2. SteveSteve

  I Avanza, är återbetalning av utländska källskatten automatisk efter 3 år? Eller måste man ansöker?
  Tack för svaret

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Återbetalningen av utländsk källskatt hos Avanza är automatisk om du har kapitalförsäkring (KF). För ISK är det du själv som beskattas och inte Avanzas pensionsförsäkringsbolag som vid KF.

   Tack för kommentaren!