Bästa appen för sparande 2024

Allt fler svenskar sparar pengar, men känner du till de bästa apparna? Här samlar jag mina favoriter som jag själv sparar med.

Vi spenderar allt mer tid med våra telefoner, och allt fler banker ser vinsten i att utveckla enkla och tillalande appar för att locka in sparare — men vilken app är egentligen bäst?

Här samlar jag de bästa apparna för ett modernt och enkelt sparande i både aktier, fonder och vanliga sparkonton.

Bästa appen för sparande 2024

Här har jag rangordnat mina favoriter; de bästa apparna för att spara pengar 2024.

1. Avanzavinnaren

Om man är ute efter en app där man både kan utforska aktier och fonder samt få en bra överblick över sitt sparande finns det idag ingen mer komplett app än Avanza. Här kan du följa aktiekurser, lägga köpordrar, jämföra fonder, skapa sparkonton och hantera dina pengar.

Du som har Face ID på din iPhone kan även aktivera automatisk autentisering när du öppnar appen; du slipper därmed Mobilt BankID och lösenord — otroligt smidigt. Om man jämför med exempelvis konkurrenten Nordnet ligger Avanza långt före med sin smidiga och snabba app.

Avanza

Insättningar gör du med Swish, Trustly, autogiro eller traditionell banköverföring. En av de största fördelarna är dessutom att du får tillbaka alla fondavgifter upp till 50 000 kr i kapital, samt att du slipper betala courtage vid aktieköp på Stockholmsbörsen inom samma gräns.

Fördelar med Avanza:

 • Handla både fonder och aktier
 • Gratis fonder upp till 50 000 kr
 • Erbjuder även vanliga sparkonton
 • Stöd för Swish, Trustly och autogiro

Testa Avanza »

2. Opti

Automatiskt sparande blir allt större i Sverige, och den jag blivit mest imponeraed av utifrån dess app är utan tvekan Opti; det är snabbt, snyggt designat och riktigt enkelt att alltid hitta rätt.

Designen är modern, ljus och välkomnande samtidigt som det är enkelt att hitta detaljerad information när det behövs.

Opti

Insättningar gör du med Swish eller traditionell banköverföring.

Fördelar med Opti:

 • Rent och snyggt
 • Bra funktionalitet
 • Enkelt att hitta rätt

Testa Opti »

3. Savr

Nästan lika bra som Opti är konkurrenten Savr, som låter svenska sparare köpa helt vanliga fonder — med den stora bonusen att de ger tillbaka en del av fondavgifterna till spararna.

Savr har ett lite mer modernt gränssnitt med svart bakgrund och vit text, vilket först kan kännas lite svårnavigerat. Så snart man lärt sig är det dock enkelt att bläddra mellan fonder i deras fondbutik, filtrera ut olika alternativ och köpa eller sälja fonder.

Savr

Insättningar gör du med Swish eller traditionell banköverföring.

Fördelar med Savr:

 • Stor fondbutik där du kan välja fonder
 • Tydligt när man vant sig vid designen
 • Stöd för Swish

Testa Savr »

4. Lysa

Hos Lysa slipper du oroa dig över vilka fonder du ska investera i; det sköter systemet automatiskt. Det enda du behöver göra är att se till att det sätts in pengar varje månad.

Nej, jag vet — det här är egentligen inte en app, utan bara en riktigt smidig hemsida som gör att den är precis så smidig som man förväntar sig av en riktig app. Du kan justera din risk, öppna nya konton, sätta in och ta ut pengar, se utvecklingsgrafer, och så vidare.

Lysa

Insättningar gör du med Swish, Klarna, autogiro eller traditionell banköverföring.

Fördelar med Lysa:

 • Smidigt gränssnitt
 • Lätt att förstå
 • Tydliga avgifter
 • Stöd för Swish och autogiro

Testa Lysa »

Innehåll

Många dåliga appar

Att det har börjat dyka upp så pass många bra appar för oss som är intresserade av ekonomi — kanske speciellt moderna uppstickare som Opti och Savr — är riktigt roligt, eftersom de gör det möjligt att spara och investera var man än befinner sig.

Något som dock blir smärtsamt tydligt är hur långt efter storbankerna faktiskt är när det kommer till intuitiva och enkla appar; det blir helt enkelt för krångligt, och hos vissa banker är det till och med svårt att köpa aktier eller fonder.

Storbankerna ligger efter

Nordea är ett bra exempel på ett gränssnitt som aldrig ens blir okej för kunden — jag hittar inte ens möjligheten att handla nya aktier längre, bara att fylla på mina befintliga innehav. Vidare kan du hos konkurrenten Swedbank inte bläddra mellan värdepapper utan bara söka manuellt, men hur ska du veta vad du är ute efter när du inte ens kan se hela deras utbud?

Den tekniska skulden hos dessa enorma banker är helt enkelt för stor för att de ska hinna med i samma takt som de uppstickarna, som det ser ut just nu. Jag är en stark förespråkare för konkurrens, och just nu ser vi att alla de mindre aktörerna har stora fördelar; de hinner innovera. Frågan är bara när konkurrenterna hinner ikapp.

De som gynnas av konkurrensen? Alla vi som sparar, så klart — så välj och vraka i det moderna utbudet, och lämna de gamla alternativen.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Nordea Bank AbpNDA SE
 NordnetSAVE
 SEB ASEB A
 SEB CSEB C
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
 1. MickeMicke

  Tack, fin lista.. Jag kör enbart Lysa och Avanza än så länge men ska testa Savr för att se vad man kan få tillbaka. Är kanske inte så mycket i slutändan?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Så länge man får tillbaka pengar överhuvudtaget är det bättre än att inte få det; många bäckar små, som man brukar säga. Så jag tycker definitivt du ska testa — det kan bara gynna dig.

   Tack för kommentaren!