Nordnet lanserar fond med hävstång

Nordnet lanserar en ny fond med hävstång — men är det värt risken?

De två nischbankerna Avanza och Nordnet fortsätter utmana marknaden, och nu är det alltså dags för Nordnet som lanserar sin fond Nordnet Global Index 125 med en inbyggd hävstång.

Men är inbyggd hävstång i en fond en bra idé? Låt oss ta en titt...

Innehåll

Nordnet Global Index 125

Den nya fonden från Nordnet, Nordnet Global Index 125, är — som namnet antyder — en global indexfond med den ovanliga egenskapen att den har inbyggd hävstång på 25% i form av automatisk belåning.

Detta innebär att den kommer prestera bättre än sitt index i uppgång, men sämre än sitt index i nedgång på börsen. Du bör alltså vara försiktig.

Fondavgift

Fondens avgift ligger på 0,40% — inte alldeles för dyrt, men om man läser igenom fondfaktabladet inser man att hävstången kostar 5% utöver detta.

Den totala avgiften är alltså omkring 5,40% per år — hutlöst högt för ett dessutom riskfyllt värdepapper.

Vad innebär hävstång?

En hävstång på 1,25x som i det här fallet betyder att för varje 100 000 SEK som investeras kommer Nordnet att lägga till 25 000 SEK i belåning.

Möjlighet eller risk?

Hävstång är inga problem så länge fonden har positiv kursutveckling, då exempelvis +50% landar på 187 000 SEK istället för 150 000 SEK — du har då tjänat 37 000 mer än utan hävstång.

Skulle fonden istället ha en negativ kursutveckling förlorar du mer pengar än du hade gjort utan hävstång; en nedgång om 30% ger dig:

  • 70 000 SEK utan hävstång (-30 000 SEK)
  • 87 500 SEK med hävstång (-37 500 SEK)

Nu har du istället förlorat 7 500 SEK mer i nedgång på grund av hävstången.

Hävstång genom kredit

Genom att nyttja värdepapperskrediten hos Nordnet kan du själv ha en hävstång — så pass stor som du själv önskar — genom att låna pengar med dina värdepapper som säkerhet.

Fördelen med värdepapperskredit är att du vet vad det kostar och att du smidigt kan öka eller minska sin belåning manuellt. Dessutom är räntan lägre; just nu ca 3,3 %.

Se bara till att inte dra på dig för stora skulder!

Hävstång i fonden

Den inbyggda hävstången (krediten) i fonden har tyvärr en hög ränta om ca 5% — och detta reflekteras överhuvudtaget i fondavgiften på 0,40 % utan informationen återfinns istället i fondfaktabladet.

Så gör jag

Jag kommer inte att investera i den nya globala indexfonden med hävstång från Nordnet. Avgiften är för hög för att tilltala mig, och dessutom vet ni ju att jag är mer lagd åt utdelningshållet.

Värdepappersbelåning är dock något jag använder till och från — framför allt när Avanza erbjöd 0% ränta på sin belåning. Det var fina tider.

Bra val i tjänstepensionen?

Jag tror dock att den här fonden kan göra sig bra i en tjänstepension med 10-20 års placeringshorisont. Hävstången kan nog göra underverk över så pass lång tid. Se bara till att vara försiktiga med all form av belåning!

Detaljer

  • Namn: Nordnet Global Index 125
  • ISIN: IE000P8IJ918
  • Valuta: USD
  • Hävstång: 1,25x
  • Utdelning: Nej

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nordnet Global Index 125-

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.