Ny Avanza-fond!

Avanza utökar sitt utbud med en ny fond — nu är siktet inställt på cirkulära småbolag.

Innehåll

Avanza Impact

Den nya fonden heter Avanza Impact och sätter fokus till investeringar med cirkulära och hållbara småbolag i centrum. En hyfsad nischad marknad där man anser sig ha möjlighet att dra nytta av spetskompetens på området.

Hög avgift

Det första som får en att dra öronen åt sig är fondens höga avgift om 1,40 % i årlig avgift — en väldigt hög avgift som talar rakt emot Avanzas egna spareknomers budskap om att hålla sina fondavgifter så låga som möjligt i portföljen.

Förvaltare

Fondförvaltarna är från Coeli Asset Management och ett team som döpts till "Circulus", som består av Joakim By, Simon Park och Christofer Halldin. Man menar att dessa har flera års erfarenhet med både FN:s hållbarhetsmål och global aktieförvaltning.

Vad betyder Circulus?

Så vad betyder då namnet "Circulus"? Jo, man vill anspela på begreppet cirkulär som handlar om ekonomins omställning till cirkulär och återanvändande från den traditionella linjära ekonomin.

Andra fonder från Avanza

Totalt har nu Avanza 11 olika fonder under sitt eget paraply med fondavgifter som sträcker sig från rekordlåga 0 % i Avanza Zero till 1.40 % i Avanza Impact.

Fond Avgift
Avanza Zero 0.00 %
Avanza Global 0.11 %
Avanza Emerging Markets 0.15 %
Avanza USA 0.17 %
Avanza Europa 0.17 %
Avanza Sverige 0.18 %
Avanza Disruptive Innovation 0.94 %
Avanza Fastighet 1.12 %
Avanza Småbolag 1.30 %
Avanza World Tech 1.34 %
Avanza Impact 1.40 %

Jag tycker så klart det är kul när Avanza utökar sitt utbud, men fokus får gärna ligga på lite lägre avgifter framöver.

Köper varje månad

Jag köper andelar varje månad i både Avanza Global och Avanza Zero, två fonder jag tycker har en bra avkastning till låg avgift — och som dessutom talar för den typen av fonder som Avanza historiskt har stått bakom.

Huruvida de fortsätter lansera fonder med (enligt mig) alldeles för hög avgift återstår att se. Personligen hoppas jag de tänker om och åtminstone pressar priserna på deras nya fonder som har över en procent i avgift.

Detaljer

  • Namn: Avanza Impact
  • ISIN: SE0019354226
  • Avgift: 1.40 %
  • Utdelning: Nej
  • Första handelsdag: 8 mars 2023

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest-
 Avanza Emerging Markets-
 Avanza Europa-
 Avanza Fastighet by Norhammar-
 Avanza Global-
 Avanza Impact by Circulus-
 Avanza Småbolag by Skoglund-
 Avanza Sverige-
 Avanza USA-
 Avanza World Tech by TIN-
 Avanza Zero-

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
  1. SebastianSebastian

    Jag har kört Länsförsäkringar Global länge och tycker den är toppen. Har Avanza Zero för pensionen också, vet inte om jag ska byta ut den dock