Hur tar man ut pengar från Nordea Framtidskapital?

Undrar du också hur man tar ut pengar från en kapitalförsäkring hos Nordea? Här kommer en enkelt guide som du kan följa.

Så var det dags än en gång för Nordea att visa hur man inte bygger användargränssnitt — den här gången handlar det dock inte om att det inte går att skapa konton, något jag skrivit om förut, utan att det är näst intill omöjligt att ta ut pengar från en kapitalförsäkring.

Ta ut pengar från Framtidskapital

Jag har flera olika kapitalförsäkringar hos dem — produkter som de själva kallar för Framtidskapital — och ska slå ihop pengarna i ett par av dem för att förenkla hanteringen.

Då slår det mig tyvärr att jag faktiskt inte hittar något val i menyerna för den enkla saken att föra över pengar från mitt Framtidskapital-konto till ett annat, eller för den delen till mitt Personkonto hos Nordea — det finns helt enkelt ingen funktion för det.

Eller finns det?

Gör ett återköp hos Nordea

Svaret är att överföringen, eller uttaget av dina pengar, är dolt under en funktion som heter Återköp — men trots att man vet det är den inte helt enkel att hitta.

Till att börja med behöver du se till att det finns kapital (pengar) på det konto du vill föra över pengar från. Personligen sålde jag av alla värdepapper som låg på kontot inför överföringen, så nu återstår bara frågan hur man får ut dem därifrån?

Så här gör du:

 1. Logga in på Nordeas internetbank (den gamla, inte den nya).
 2. Klicka på Spara och placera i menyn högst upp.
 3. Välj Pension och Kapitalförsäkring i menyn till vänster.
 4. Om du väntar ett par sekunder visas nu dina kapitalförsäkringar till höger, under en rubrik som heter Eget sparande. Klicka på det konto du vill ta ut pengar från.
 5. Nu expanderas rutan och du får se lite mer information om din kapitalförsäkring, som försäkringsnummer och värdeförändring. Om du scrollar ner en bit ser du några vita knappar; här klickar du på Återköp.
 6. Nu har du äntligen hamnat på den sida där du faktiskt kan begära uttag av pengarna! Vid Typ av återköp väljer du Helåterköp, om du vill ta ut alla pengar från kontot.
 7. Välj vilken bank du önskar ta ut pengarna till vid valet Bank, och ange aktuellt mottagarkonto vid Utbetalningskonto. Här lyckades jag inte välja något annat än just Nordea, så jag lät det ligga kvar på mitt Personkonto.
 8. Om du har valt Delåterköp behöver du nu ange ett belopp, men om du valt Helåterköp slipper du detta.
 9. Vid kostnadsredovisningen ser du bland annat en rad som heter Avkastningsskatt/Försäkringsavgift — detta är den schablonskatt som dras från både kapitalförsäkringar och investeringssparkonton.
 10. När du är nöjd med din överföring trycker du på Fortsätt och följer anvisningarna.

Så där — det var väl inte så svårt? Jo, det var det, tyvärr. Alldeles för svårt för att vara en internetbank för svenska kunder år 2020.

Sluta krångla!

Jag förstår att Nordea är en storbank, men om deras konkurrenter SEB kan skapa en internetbank som faktiskt är riktigt smidig — både i appen och på webben — borde de

En del tjänster hos Nordea är dock för bra för att leda till att man lämnar dem helt; främst deras otroligt låga courtage om 0,069 % av köpbeloppet — och när man väl lärt sig deras gränssnitt är det någorlunda smidigt att handla hos dem.

Jämför man med yngre banker som exempelvis Avanza eller Nordnet råder det dock inget tvivel om saken; Nordea har ingenting att komma med vad gäller användarvänlighet och värdepappershandel. Hos storbanken går det exempelvis inte ens att se utvecklingen i en graf — pinsamt.

Det är dock bara att hoppas på att det blir bättring framöver; jag vet att de har en ny version av sin internetbank på gång, som de "utvecklar hela tiden". Vi får se hur bra det blir i slutändan.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Nordea Bank AbpNDA SE
 SEB ASEB A
 SEB CSEB C

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har sju kommentarer.
 1. FredrikFredrik

  Tack för hjälpen! Jag håller med dig. Nordeas internetbank är skitdålig. För 15 år sedan var Swedbanks internetbank bättre än vad Nordeas är idag. Hoppas dock inte för mycket på den nya internetbanken...

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Kul att du kunna hjälpa till. Jag har inga större förhoppningar på någon av storbankernas nya lanseringar, tyvärr. De är hopplöst efter både Avanza och Nordnet.

   Tack för kommentaren!

 2. KristianKristian

  Tack för en bra guide!
  Min fru har varit frustrerad när hon inte kunde få ut sina pengar som låg på depåkontot. Till att börja med gick det inte att hitta var/hur man gjorde. Efter att behövt maila hennes bankman för att få reda på var "Återköp"-knappen fanns, så gick det ändå inte. Tekniskt fel var all information som gavs på hemsidan. Det visade sig att det som hindrade att komma vidare till Återköpssidan var att uppdatera kunduppgifterna (för att förhindra penningtvätt). Det hade varit trevligt med en länk dit istället för bara "Tekniskt fel".

 3. NovaNova

  Tack! Hade inte hittat detta själv. Speciellt då jag bara använder appen.. Varför kan man inte göra allting i appen.

  Hade en stående överföring på 1000 kr till framtidskapital. De första 5 dagarna i en kalendermånad kan man inte göra några ändringar?! 🤯

  Samma när jag skulle ta ut...
  Återköp
  Just nu kan du tyvärr inte göra ett uttag/återköp.

  Anledningen är att det sker avgiftsuttag alternativt handel i din försäkring. Uttag görs enklast:

  mellan den 5:e - 15:e
  efter den 20:e

  Krångligt som fan. Sur blir jag.

 4. JoeJoe

  Intressant!
  Vill återköpa hela hela försäkringen hos Framtidskapital men har ej återbetald utländsk kupongskatt. Vad händer då? Går Framtidskapital att återköpa i sin helhet då? Eller ramlar kupongskatten ner i Nordeas kassa när den kommer om några år?

 5. ÄnnåÄnnå

  Jag kan bara instämma. Webbplatsen är under all kritik.

  Vet inte heller hur man lyckas återköpa till annan bank. Fältet går inte att fylla i.

 6. Larry99Larry99

  Tack för bra instruktion. Har inte fått det att fungera ännu men med Nordea får man ha tålamod. Byter bank nu