FED höjer räntan

Även USA gör precis som Sverige och höjer räntan — Federal Reserve meddelade igår deras största räntehöjning på 22 år.

Jag skrev nyligen om att Sveriges Riksbank höjer räntan från 0,00 % till 0,25 % — en höjning jag verkligen välkomnade — och nu är det alltså dags för den amerikanska centralbanken Federal Reserve att höja räntan ytterligare.

Innehåll

Höjer mer än Sverige

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelar att man höjer styrräntan med 50 punkter från 0,50 % till 1,00 %, i ett försök att hämma inflationen som stiger på grund av primärt högre priser på råvaror, livsmedel och energi.

Detta är den andra höjningen på kort tid — senast höjde man med 25 punkter från 0,25 % till 0,50 % i mars i år — och man bekräftar dessutom att det kommer fler räntehöjningar i närtid. Vi kan alltså räkna med att USA går aggressivt framåt och närmar sig en högst normal styrränta ganska snart.

Lägre än väntat

Den höjning som Federal Reserve nu genomfört på 50 punkter är rejäl och högre än Sveriges höjning, men den var faktiskt lägre än den väntade höjningen. Många hade spekulerat i att centralbanken skulle höja med 75 punkter istället, alltså 0,75 % upp till 1,25 % — något som den amerikanska riksbankschefen Jerome Powell nu praktiskt taget dementerat.

Powell påpekade nämligen att Federal Reserve inte aktivt diskuterar eller överväger en höjning om 75 punkter, vilket med andra ord förankrar kommande höjningar och "begränsar" dem till 50 punkter framöver. En stadig prognos med regelbundna räntehöjningar, men i lite långsammare takt än vad som ursprungligen förväntades.

Vad innebär en räntehöjning?

Räntehöjningar som dessa innebär att det blir dyrare att låna pengar, vilket alltså drabbar både bolån och privatlån utan säkerhet, som blancolån, och som leder till att den reella valutan stärks när krediter blir dyrare.

Länge har världen befunnit sig i ett lågränteklimat som lett till överbelåning, överinvestering och även skuldfällor där man investerat med belånat kapital — något som nu kan visa sig ödesdigert för både amerikaner och svenskar som försökt göra en rejäl hacka på börsen.

Se till att ha trygga pengar

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; investera alltid med måtta och se alltid till att ha kapital på trygga men tråkiga platser som vanliga sparkonton. Detta ger dig en sund bas och möjlighet att se på en börsnedgång med perspektiv.

Kom ihåg: Investera aldrig pengar som du inte kan avvara under en längre tid — behöver du exempelvis pengarna inom fem år ska du inte investera dem på börsen, eftersom det alltid finns en risk för breda börsnedgångar. Räntehöjningar likt dessa är definitivt något som kan påverka börsen negativt, och när det dessutom kommer flera på rad i snabb takt är det många som vill ha bort lånade pengar från börsen.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.