Mycket vill ha mer är ett klassiskt ordspråk, som nu även verkar innefatta ICA-handlare som försökte tjäna en hacka när ICA-gruppen lämnade börsen.
I november förra året skrev jag om att ICA lämnar börsen, då bolaget ansåg att det var lättare med ett långsiktigt företagsperspektiv utan de kortsinta förväntningarna som marknaden har på aktiekursen — en anledning som är enkel att förstå och som absolut är sund i grunden.
Innehåll
Insiderbrott i ICA-gruppen
Ekobrottsmyndigheten meddelar nu att man ha gripit inte mindre än sju individer som har haft kännedom om att ICA-gruppen avser lämna marknaden — inklusive fem ICA-handlare, alltså butiksägare, och minst en styrelseledamot — och som bestämde sig för att köpa fler aktier i bolaget innan informationen blev publik.
Det går faktiskt inte att få en tydligare exempel av ett insiderbrott på aktiemarknaden än just detta, och jag blir duktigt intresserad av vad tusan de trodde skulle hända när de gjorde så här.
Räcker det inte med att ni sitter på extremt enkla inkomster i form av butiksägare i en självförsörjande logistikkedja där ni knappt behöver lyfta ett finger för att rida på ICA-gruppens nationella marknadsföring? Är det verkligen värt risken att åka i fängelse för att tjäna några extra kronor?
Enkel bevisning
"Problemet" med sådana här brott är det faktum att bevisningen är så enkel och tydlig det någonsin kan bli i rättsfall; alla transaktioner finns att granska för Ekobrottsmyndigheten, och eftersom de är personer med tillgång till insiderinformation är det dessutom enkelt att hålla koll på deras individuella transaktioner och att flagga upp misstänkta beteenden.
Även privatpersoner som beter sig underligt på aktiemarknaden åker dit titt som tätt för marknadsmanipulering, vilket verkligen stärker mitt förtroende för Ekobrottsmyndigheten och dess operativa styrka där man kan lita på att de motarbetar manipulering av aktiekurser och insiderköp likt det här fallet med ICA-gruppen.
Straff för insiderbrott
De som blir dömda för insiderbrott riskerar fängelse på upp till två år.
Lag (2005:377) om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument säger följande:
Den som får insiderinformation och som för egen eller någon annans räkning, genom handel på värdepappersmarknaden, förvärvar eller avyttrar sådana finansiella instrument som informationen rör döms för insiderbrott till fängelse i högst två år.
Med andra ord kan de som döms till insiderbrott i det här fallet sitta i fängelse i upp till två år, allt för några extra kronor (antagligen ganska många) — nog finns det bättre sätt att spendera dessa år än som frihetsberövad?
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
ICA Gruppen | ICA |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Jag håller ju med dig i sak, men att tro att det är "Extremt enkla inkomster och inte lyfta ett finger", är att extremt förminska arbetet i att driva ett företag med 50-100 anställda. Naivt rent ut sagt. Med det sagt ska de naturligtvis straffas om de är skyldiga.
Hej Andreas,
Jag överdriver så klart lite för att få igenom en poäng. Givetvis är det en utmaning att bedriva ett stort företag, men sett primärt till det naturliga kundflödet och även kedjans befintliga varuhantering är det enklare än att bedriva vilken annan verksamhet som helst där du själv behöver ordna det.
Tack för kommentaren!