Klarnakortet har dolt valutapåslag

Den svenska nischbanken Klarna har smyglanserat valutapåslag på sitt kreditkort Klarnakortet — som marknadsförs som ett kort utan just den avgiften.

Att handla både varor, tjänster och värdepapper som aktier och fonder utomlands blir allt mer populärt, och med det blir det naturligtvis även mer aktuellt att handla dessa till så låg avgift som möjligt.

Den huvudsakliga avgiften man vill undvika när man handlar i utländska valutor är valutaväxlingsavgiften, eller valutapåslaget som det också kallas — avgiften för att helt enkelt växla valutan från USD eller CAD när du exempelvis får en utdelning från en utländsk aktie.

Innehåll

Klarnakortets valutapåslag

Jag har tidigare skrivit att Klarnas kreditkort Klarnakortet har varit ett utmärkt val för de som ska åka utomlands och som inte vill betala valutaväxlingsavgifter, men detta stämmer alltså inte längre.

Avgiften som Klarna — eller Visa, som de hänvisar till — nu tar ut är 0,27 % av köpbeloppet, vilket är mer än Avanza eller Nordnet tar ut med sina 0,25 % när du köper eller säljer aktier samt får utdelningar i utländska valutor.

Ett köp på 10 000 SEK som genomförs i EUR kommer därför att kosta dig 27 SEK i avgifter för att växla valutan från SEK till EUR.

Alldeles för mycket pengar, speciellt om det handlar om större eller regelbundna inköp.

Svar från supporten

När jag pratar med Klarnas support om detta medger de inte alls att Klarna tar ut någon valutaväxlingsavgift, utan hänvisar istället till kortutfärdaren Visa — det är alltså de som tar ut avgiften i transaktionen och inte Klarna.

Oavsett vilken aktör i kedjan som tar ut avgiften innebär det ju att jag som kund behöver betala ett valutapåslag när jag använder er tjänst, så då kommer jag helt enkelt att se mig om efter alternativ hos era konkurrenter.

Reklam på hemsidan

Tyvärr marknadsför Klarna fortfarande Klarnakortet på sin hemsida som att det skulle vara utan avgifter för den som handlar i utländska valutor.

Just nu står följande på Klarnas hemsida:

Det kostar inget extra att betala med Klarnakortet i utländsk valuta eller utomlands. Kortet har inget valutaväxlingspåslag, dvs den extra avgift på 1-2 % som de flesta banker lägger på när du gör ett köp utomlands.

Följande är alltså inte sant; man tar ut en avgift på 0,27 % när kunderna handlar utomlands med Klarnakortet. Vidare är det märkligt att påstå att "de flesta banker" lägger på 1-2 % på köpet, men okej.

Bästa kreditkortet utan valutapåslag

Så vilket kreditkort är egentligen bäst när man ska handla utomlands? Tidigare rekommenderade jag just Klarnakortet, men eftersom det inte längre är utan valutaväxlingsavgift — eller kanske aldrig har varit — kan jag inte längre rekommendera det.

1. Personal Finance Co

Från storbanken Handelsbanken kommer gratiskortet P.F.C., vilket står för Personal Finance Co. Detta är ett debitkort som du sätter in pengar på, och som du därefter kan nyttja helt utan att betala några avgifter när du exempelvis handlar utomlands.

MasterCard istället för Visa

Dessa båda kort har en sak gemensamt; de är båda utfärdade av Mastercard — kan det vara så att det helt enkelt inte går att genomföra ett köp helt utan valutaväxlingsavgifter när man har ett Visa-kort?

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 CollectorCOLL
 Handelsbanken ASHB A
 Handelsbanken BSHB B
 Mastercard IncMA
 Visa IncV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har sju kommentarer.
  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Hans,

   Uppenbarligen ljuger de, men jag trodde inte att de ljög även om det. I det mail de skickar står det följande: "Vi använder oss av Visas valutakurser och detta inkluderar ett pålägg över Europeiska centralbankens referens-valutakurser".

   Mina virtuella Revolut-kort är MasterCard allihop, är du säker på att ditt är Visa?

   Tack för kommentaren!

 1. cash is kingcash is king

  Skillnaden är att revolut uttryckligen säger att de använder interbank-växlingskurser. Oavsett vilket kort de använder (Visa/mastercard)..

  Men både P.F.C och alla de där andra gör själva inga valutapåslag, men använder sig av mastercards växlingskurs som antagligen är de här procentdelarna över interbankkursen.

 2. HansHans

  Hej
  Mitt Revolut har VISA, mende verkar visst använda sig av båda.
  Jag tror "cash is king" har det rätta svaret, nem att de inte heller försöker dölja det.

 3. JanneJanne

  Inte för att jag gillar Klarna, men de påstår väl att de själva inte lägger på något på Visas växlingskurs. Sen om Visas växlingskurs har påslag jämfört med ECB är det en annan sak. Valutaväxling är ju over the counter, så vad som är rätt växlingskurs är väl en diskussionsfråga. De flesta kort har ju påslag på Visas eller MCs kurs. Några, tex Revolut använder Interbankkurs, dock med påslag på helgerna

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Janne,

   Jag förstår också att det är just detta det handlar om, men då tycker jag det är snedvridet att marknadsföra sig som ett alternativ som helt saknar påslag för att växla mellan olika valutor.

   Om man skulle vilja ta detta ett steg längre skulle bolagen då själva kunna strukturera upp produkten med ytterligare mellanhänder, så att en (av dem ägd) part tar ut en avgift för valutaväxling, likt Visa i Klarnas fall. Kan Klarna fortfarande slå sig för bröstet om att de inte tar ut avgifter?

   Detta uppdagades bara för att nya EU-regler kräver att kunderna meddelas om differens mellan ECB-kurs och faktisk kurs vid köptillfället. Så det är ett steg i rätt riktning.

   Tack för kommentaren!

 4. AxelAxel

  När man jämför vad det kostar att handla i exempelvis EUR så behöver man se till valutapåslag + spread på växlingskurs. Att en bank har 0% i valutapåslag men betalar dåligt för SEK vid växling till EUR gör stor skillnad. Även Revolut har en spread mellan vad de köper SEK för jämfört med real SEK/EUR kurs som går att se på ex Yahoo eller Google. Jag köpte exempelvis en båt i Belgien och klart lägst avigift hade Wise.