Riksbanken rekordhöjer räntan

Riksbanken meddelar idag att man höjer räntan med rekordhöga 100 punkter, alltså 1 procentenhet — den största höjningen sedan inflationsmålet infördes.

Så var det dags igen — den svenska Riksbanken höjer räntan och hushållen blir förtvivlade; vad ska nu hända med min rörliga bolåneränta?

Rekordhög höjning

Efter att inflationen steg till över 9 % nyligen känner Riksbanken att man inte har något annat val än att höja reporäntan ytterligare, och idag meddelade man också hur mycket — 100 punkter, upp från 0,75 % till 1,75 %.

Därmed sätter man käppar i hjulet för all billig kredit på marknaden och cementerar det budskap som man tidigare inte velat uttrycka i klartext; vi måste stoppa den här inflationen, även om det innebär att Sveriges tvingas in i en recession.

Höjda bolåneräntor

Denna räntehöjning leder givetvis till höjda bolåneräntor även fortsättningvis, och det finns dessutom inga indikationer på att den här höjningen är den sista som behövdes — istället diskuteras nu om gränsen kanske ligger omkring 2,5 - 2,75 %, något som kanske kan nås framåt höjningen i november.

Det faktum att många utsätter sig för finansiell risk genom att ha miljonlån utan bindningstid, bara för att det har varit billigare under en period, hoppas jag verkligen blir en ögonöppnare för människor. Det är bättre att betala 2000 kr i månaden istället för 1500 kr — som när som helst riskerar att bli 6000 kr.

Hitta billigaste bolånet »

Hur gör jag?

Som många med mig sitter även vi med bolån, men jag är feg när det kommer till utgifter och vill till varje pris veta vad jag betalar varje månad — även om det kostar lite mer. Jag har fått många frågor från både läsare och bekanta som undrar hur vi gör, och svaret gör dem alltid lite besvikna.

På två olika sätt har det just nu lönat sig att vara så feg som jag är:

  1. Elpriserna rusar — vi har bundit vårt elpris under lågsäsong
  2. Bolånen rusar — vi har bundit vårt bolån innan höjningarna började

Det här gör att vi sparar in många tusenlappar i månaden just nu, jämfört med om vi hade legat med rörliga priser.

Givetvis förstår jag att det oftast är billigare med rörliga priser, men det är billigare just för att du ger upp din trygghet. Om man resonerar tvärtom kan man säga att den premie man behöver betala för att sova gott om natten är det som bindningstiden kostar — eller, som i det här fallet, inte kostar.

Min poäng är att det är värt pengarna att hålla koll på sina utgifter och kunna fokusera på annat. Om du har möjlighet — lås dina utgifter till ett pris som känns skäligt. Var inte snål, det kommer kosta dig mer pengar i helt fel tillfälle.

Hitta lägsta elpriset »


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.