Avanza köpstoppar mängder med aktier

Besvikelsen är total när Avanza återigen meddelar att de köpstoppar mängder med populära aktier.

Nischbanken Avanza var länge en uppstickare att räkna med för oss svenska småsparare, men på senare tid har de tappet rejält mot sina konkurrenter — jämför man exempelvis utbudet för börshandlade fonder, ETF:er, så ligger Nordnet så långt före att det är pinsamt.

Köpstoppar aktier

Nu tar banken ett steg i helt fel riktning och beslutar att köpstoppa mängder av populära aktier. Skälet till köpstoppet är att man anser det vara för krångligt för kunderna att få en korrekt uppfattning om produkternas ägandestruktur, på grund av exempelvis skattekonstruktioner i bolagen.

De köpstoppade aktierna är följande:

Som ni ser själva i listan finns bland annat Brookfield Renewable Partners — vilket är mitt näst största innehav — samt Brookfield Infrastructure Partners och Brookfield Property Partners på listan, vilket känns riktigt dåligt.

Handla i april

Den 18 april är det slutgiltiga datumet som Avanza angett för köpstoppet, vilket innebär att vi har fram till 17 april på oss att handla dessa aktier — om vi fortfarande vill handla dem hos Avanza, vill säga.

Vill vi det?

Bättre alternativ

Som tur är finns det bättre alternativ på marknaden — jag själv kommer nu att överge Avanza för dessa värdepapper för att istället handla hos Nordea; där betalar jag lägre courtage, lägre valutaväxling och får samtidigt källskatten tillbaka på bara 6 veckor.

Jag tror inte riktigt de förstår det, men de har börjat spika sin egen kista på allvar den senaste tiden, där varje nytt steg är ännu ett steg i fel riktning. Det är dags att vända skutan och ge oss småsparare bättre produkter igen — inte sämre.

Vi vet att ni kan, så lägg av med det här!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Brookfield Infrastructure Partners LPBIP.UN
 Brookfield Property Partners LPBPY.UN
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN
 Nordea Bank AbpNDA SE

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har tre kommentarer.
 1. AnnaAnna

  Hej,
  det är verkligen tråkigt med köpstoppet hos Avanza. Är du säker på att det kommer att funka att handla Brookfield-aktierna hos Nordea? I så fall ska jag nog ta itu med att öppna ett konto (det är väl "Framtidskapital" som gäller då?).
  Tack så mycket för matnyttig info på bloggen!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Anna, tack för din kommentar! Brookfieldaktierna går fortfarande att handla hos Nordea, så passa på att öppna ett Framtidskapitalkonto där - det är bra även av andra anledningar! Kul att du gillar bloggen!

  2. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej igen Anna, med tanke på att Nordea tar ut mycket högre avgifter för hantering av valutaväxling vid utdelningar så rekommenderar jag istället Nordnet om du vill handla Brookfield-aktier. Vi får hoppas att Nordea åtgärdar sitt ruttna system med 0,9 % valutaväxlingsavgift.