SBB ställer in utdelning

Den populära utdelningsaktien SBB får nu inställd utdelning — något som kanske kommer som en chock för många.

Sänkt kreditbetyg

Sveriges redan hårt drabbade fastighetsbolag SBB går på nit efter nit, nu senast när Standard & Poor's drog ner deras kreditbetyg från BBB till BB+ med negativa utsikter. Detta har resulterat i att aktien handlades ned med cirka 20% och nu ställer man även in utdelningen.

Efter den nedgraderade kreditvärdigheten var SBB tvungna att ställa in sin annonserade emission i D-aktien, på grund av kursfallet — istället försöker de stärka sin likviditet genom att skjuta upp utdelningen och arbeta vidare med fastighetsförsäljningar.

Månadsutdelare

En av anledningarna till att SBB snabbt har blivit så populär just bland utdelningsinvesterare är det faktum att bolaget sedan förra året betalar utdelning månadsvis — precis som populära amerikanska fastighetsbolaget Realty Income, alltså.

Detta möjliggör ju en månadslön utifrån utdelningar, vilket är ett riktigt roligt sätt att investera eftersom du får betalt varje månad. Men eftersom ränteklimatet sett ut som det gjort i Sverige leder det tyvärr till att bolaget snabbt får likviditetsproblem när räntan nu slutligen går upp till normala nivåer igen — något som absolut inte borde komma som en chock för någon, men som tyvärr gjort det för väldigt många.

Många ägare hos Avanza

Om jag tittar på aktien hos Avanza — SBB D / SBB B — ser jag att antalet ägare ligger på över 213 000 personer i B-aktien och över 36 000 personer i D-aktien. Skrämmande siffror för aktier som tappat 70 % i värde på ett år.

Jag äger inte bolaget och det förklarar jag enkelt genom att bolaget bygger på investeringar som bara kan motiveras i lågräntemiljö; hela konceptet möjliggjordes på grund av de temporära låga räntorna.

Hade jag investerat i något fastighetsbolag hade det varit Hufvudstaden eller Castellum, men jag är som sagt inte i sektorn överhuvudtaget.

Vad händer nu?

Vad som händer framgent går så klart bara att sia om, men jag hoppas verkligen att den inställda utdelningen faktiskt leder till att de får ordning på bolaget och kan fortsätta sin verksamhet utan för stora förluster.

Så småning om kommer de förhoppningsvis ha så pass stabila finansiella ben att de kan återuppta sin månadsutdelning — men det kan nog ta ganska lång tid innan de kan göra det. En dålig kreditrating är ingenting man skojar bort i första taget.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 CastellumCAST
 Hufvudstaden AHUFV A
 Realty Income REITO
 SBB DSBB D
 SBB BSBB B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.