Courtageklasser hos Avanza

Beroende på om du ska göra små eller stora aktieköp kan du justera courtageklassen hos Avanza för att betala så lite courtage som möjligt.

De moderna aktiemäklarna bröt trenden med höga courtagekostnader, vilket gav småspararna betydligt bättre villkor i den dagliga aktiehandeln. Innan dess var det inte ovanligt med ett minsta courtage på över 100 kr — något som Avanza sänkte till 1 kr.

De olika ourtageklasserna

Avanza erbjuder fem courtageklasser som alla fyller olika behov;

  • Start (gratis aktiehandel)
  • Mini
  • Small
  • Medium
  • Fast pris

Start är till för den som påbörjar sitt aktiesparande och som har mindre än 50 000 kr i kapital hos Avanza. Därefter har courtageklasserna varsitt prisintervall där respektive klass är det billigaste alternativet, och passar därför för olika stora affärer.

En jämförelse mellan courtageklasserna finns här nedanför:

Klass Rörligt Lägst
Start 0% 0 kr
Mini 0,25% 1 kr
Small 0,15% 39 kr
Medium 0,069% 69 kr
Fast pris 0% 99 kr

Så vilken courtageklass passar för dina affärer? Du tjänar på att köra Mini om du handlar för mindre än 15 600 kr, men om din affär skulle vara värd mer än 15 600 kr är det någon av de andra courtageklasserna du ska byta till.

För att få en tydlig översikt finns summorna i tabellen nedan:

Belopp Klass
Upp till 15 600 kr Mini
Upp till 46 000 kr Small
Upp till 143 500 kr Medium
Över 143 500 kr Fast pris

Eftersom Start är bunden till ett fast belopp är den klassen inte med i jämförelselistan.

Ett byte var 30:e dag

Kom ihåg att det bara går att byta courtageklass en gång per 30-dagarsperiod, så om du normalt ligger på t.ex. Mini och har en större order att lägga behöver du vänta med de dina "vanliga" mindre ordrar i 30 dagar — annars får du kanske betala onödigt mycket courtage.

Kunder får nu byta courtageklass en gång per dag. Stort tack till Avanza för detta!

Detaljer om courtageklasserna

Här hittar du lite mer detaljerad information om de olika courtageklasserna, inklusive vilka aktiemarknader som ingår.

Courtageklass Start

Erbjudandet att gratis handla aktier, alltså för 0 kr per order, gäller enbart på Stockholmsbörsen och enbart upp till att du antingen når upp till 50 000 kr i totalt kapital eller har gjort totalt 500 affärer. Om du handlar utanför Stockholmsbörsen eller handlar annat än aktier gäller samma courtage som i courtageklass Mini.

Courtageklass Mini

Med courtageklass Mini handlar du aktier för 1 kr per affär upp till 400 kr. Om du handlar för mer än 400 kr betalar du ett rörligt courtage på 0,25% istället. Erbjudandet gäller på Stockholmsbörsen och First North. Välj Mini om du handlar för upp till 15 600 kr.

Courtageklass Small

Med courtageklass Small handlar du aktier för 39 kr per affär upp till 26 000 kr. Om du handlar för mer än 26 000 kr betalar du ett rörligt courtage på 0,15% istället. Erbjudandet gäller, precis som för courtageklass Mini, på Stockholmsbörsen och First North. Välj Small om du handlar för mellan 15 600 och 46 000 kr.

Courtageklass Medium

Med courtageklass Medium handlar du aktier för 69 kr per affär upp till 100 000 kr. Om du handlar för mer än 100 000 kr betalar du ett rörligt courtage på 0,069% istället. Erbjudandet gäller, precis som för övriga, på Stockholmsbörsen och First North. Välj Medium om du handlar för mellan 46 000 och 143 500 kr.

Courtageklass Fast pris

Om du handlar för mer än 143 500 kr är det mest förmånligt att välja courtageklass Fast pris, där du oavsett storlek på affär betalar 99 kr i courtage på Stockholmsbörsen och First North.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.