Så mycket får du i elprisstöd

Regeringen föreslår att svenskar som fått för hög elräkning ska få ett så kallat elprisstöd — men som vanligt undrar man ju vad de håller på med.

Hela europas elpriser skenar och alla som har rörliga elavtal undrar vem som tar ansvar. Svaret är så klart ni själva, men regeringen tycker inte likadant. Detta är regeringens förslag om elprisstöd till svenska folket.

Innehåll

Eget ansvar finns inte

Det som irriterar mig med regeringens förslag om elprisstöd är att man frångår reglerna som gäller på en fri marknad; alla tecknar det avtal de vill ha — i det här fallet ett rörligt elpris eftersom det oftast är billigare än ett fast elpris — vilket också innebär att man måste stå för sitt val om det skulle visa sig vara sämre.

Här anser dock inte regeringen att så är fallet, utan alla som har valt ett rörligt elpris för att komma billigare undan ska alltså kunna få ett elprisstöd istället för att tänka själva. Vill du lämna din betalningsförmåga sårbar genom att ha ett rörligt elavtal så måste du också stå för konsekvenserna, annars borde det inte finnas något val att göra överhuvudtaget. Någon offerkofta har ingen plats på en fri marknad.

Skaffa ett fast elpris

Jag själv — som alltid propagerar för att man ska ha koll på varendra krona som lämnar plånboken — menar att det är bättre att få koll på dina utgifter och vara säker på att du aldrig kommer behöva betala mer än det pris du avtalat per kWh du förbrukar i hemmet. Allt annat är dumheter.

Med ett fast elpris låser du ditt elpris under en förutbestämd period, vilket kan vara allt från tre månader upp till fem år. Vad som är mest förmånligt varierar från dag till dag, och det gäller därför att vara lite aktiv för att försöka hitta ett bra elavtal.

Jag rekommenderar tjänsten Elskling, där du kan jämföra alla olika elbolag samtidigt.

Läs mer hos Elskling »

Vår räkning i december

Samtidigt som mina vänner som också bor i hus har elräkningar på över 10 000 kr för december kommer jag betala 451,24 SEK till vårt elbolag. Detta är så klart tack vare att vi bundit vårt elpris, men det innebär ju också att vi har betalat mer de månader där elpriset varit billigare. Ska jag kompenseras för att ha betalat mer alla andra månader?

Självklart inte, men nu måste jag som skattebetalare vara med och finansiera andras elräkningar, något som gör mig riktigt irriterad. Var och en tar sitt eget ansvar, men ändå vill regeringen in och omyndigförklara alla som gjort ett dåligt val och hjälpa dem.

Var går gränsen?

Jag ser iallafall detta som en tydlig indikator på att regeringen kommer "rädda hushållen" om räntorna börjar stiga. Går man in och betalar elräkningar åt folk — vilket bara blir konstigare och konstigare ju mer jag tänker på det — ser jag det som en självklarhet att man även kommer rädda bostadsbubblan när räntorna börjar gå uppåt.

Frågan är så klart var gränsen går — hur långt kommer regeringen gå för att rädda hushåll titt som tätt, och när tar det stopp? Det här elprisstödet kostar staten 7 miljarder SEK av en total skatteintäkt för året på strax över 2000 miljarder. Är det värt det för att betala folks el, som de dessutom inte sällan slösar med?

Så mycket får du i elprisstöd

Om du har förbrukat mer än 700 kWh under en enstaka månad inom perioden december - februari får du från 100 kr i elprisstöd per månad. Därefter är elprisstödet uppbyggt som en trappa, där du får mer pengar om du har förbrukat mer el än 700 kWh.

Hos Finansdepartementet återfinns följande siffror:

Förbrukning (kWh) Stöd (SEK)
700-899 100
900-999 200
1000-1099 300
1100-1199 400
1200-1299 500
1300-1399 700
1400-1499 900
1500-1599 1100
1600-1699 1300
1700-1799 1500
1800-1899 1700
1900-1999 1900
2000+ 2000

Som mest kan du alltså få tillbaka 2000 kr i månaden under månaderna december, januari och februari.

För beslut i riksdagen

Det som nu händer med regeringens förslag om elprisstöd är att det behöver få majoritet av de folkvalda i riksdagen, vilket sker genom en omröstning rörande en extra ändringsbudget. Denna omröstning förväntas ske i början av februari, men ännu finns ingen omröstning planerad på riksdagens hemsida.

Vad som däremot finns är en debatt att se den 4 februari kl. 09.00, som rör just de höga elpriserna. Antagligen kommer det finnas mer information att tillgå i närtid, men jag ska iallafall se debatten och höra hur de olika riksdagspartierna ställer sig i frågan om elpriser och vad som egentligen faller under eget ansvar hos hushållen.

Låt oss hoppas att de röstar ner förslaget med respekt för det svenska folkets eget val om ett rörligt elavtal. Vad är annars vitsen?


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fem kommentarer.
  1. PellePelle

    Jag håller med dig om att staten inte bör lägga sig i. Däremot har ju inte elstödet nnågot med bundet eller rörligt pris att göra. Det kommer som jag fattar det tillfalla de med viss förbrukning oavsett elvtal.

    Att jämföra din räkning på 450 kr med någons på 10 000 känns ju också helt orelevant om er förbrukning inte är jämförbar.

    Pelle

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Pelle,

      Det är så klart det inte explicit har med bundet eller rörligt elavtal att göra, men att elprisstödet ens diskuteras är ju på grund av det faktum att för många hushåll har fått så höga elräkningar att de får svårt att betala — just på grund av deras rörliga avtal.

      Vad gäller jämförelsen av kostnaden ligger denne på vår dubbla förbrukning, men det spelar ingen roll; poängen är att de har tillåtit händelsen att elpriset kan justeras kraftigt uppåt, och att man enkelt kan undvika det.

      Tack för kommentaren!

  2. KristofferKristoffer

    Jag håller med dig det är bisarrt att ge detta bidrag. Jag har förbrukat 1600 kwh i december med rörligt avtal och kommer således att få en fin slant. Men jag valde medvetet rörligt avtal då det historiskt har varit billigast på lång tid, då tycker jag att jag kan betala för mitt val.

    Sen är det ju faktiskt så att det kommer eller inte som någon överraskning vi visste att elpriset var dyrt hela tiden. Vill man inte betala får man dra ner värmen och inte duscha så mycket.

    Möjligtvis hade det varit annorlunda om elpriset kom oväntat som följd av en naturkatastrof eller liknande.

    Så då köper jag någon trevlig aktie för mitt elbidrag då..

    Mvh

    Du är inne på vad som kan komma att hända om räntorna höjs, extra räntestöd förutom ränteavdrag ?!

  3. OlleOlle

    En bra mycket bättre lösning hade varit att minska energiskatten eller momsen då så stor del av elräkningen utgörs av skatt. Typiskt (S) att ge folk bidrag för att kunna betala skatten…