Förslag att USA ska köpa Ericsson

Amerikanernas oro för det kinesiska bolaget Huawei vet knappt några gränser, och nu kommer förslaget att landet borde köpa neutrala konkurrenter för att helt kunna undvika kinesisk utrustning.

Striden om framtidens infrastruktur och dess pålitlighet är hetare än någonsin, och framför allt är det oron för den kinesiska staten och dess kontroll över i bolaget Huawei — som sätter upp infrastruktur världen över.

Även i Norden har höga chefer inom Huawei försvarat kinesisk övervakning av medborgare, vilket ger starka indikationer på att kulturen inom bolaget är av kinesisk art.

Uttalande igår kväll

Igår kväll svensk tid uttalade sig justitieminister William P. Barr om eventuella åtgärder mot det faktum att Huawei riskerar få en dominerande ställning i 5G-utbyggnaden världen över — varav en lösning kan vara att USA skaffar sig beslutsrätt i konkurrerande bolag som Ericsson och Nokia.

Barr sa bland annat följande;

Some propose that these concerns could be met by the United States aligning itself with Nokia and/or Ericsson through American ownership of a controlling stake, either directly or through a consortium of private American and allied companies

Det intressanta med detta är att de öppnar upp för precis samma sak som de är rädda för, fast åt andra hållet.

USA vill själva kunna kontrollera globala aktörer inom digital infrastruktur, och även om målet är att de vill kunna lita på dem kommer det att leda till att andra nationer inte kommer att lita på dem — precis samma sak som USA och Huawei, alltså.

Utan politisk tillhörighet

Både Nokia och Ericsson som bolag har allt att förlora på bli associerade med en politisk sida eller en nations utrikespolitik; de har sin neutralitet som en enorm styrka i det här fallet, och de riskerar tappa många stora kunder om denna neutralitet ens skulle riskeras.

Det är intressant att Barr dessutom lägger upp olika sätt att komma över bolagen, det mest uppseendeväckande är kanske det de kallar för ett "konsortium av privatägda amerikanska företag" — alltså flera privata bolag som gör mindre köp, och på så vis uppnår en majoritet för att kunna kontrollera bolagen.

Hur undviker man att många privatägda utländska bolag, och dessutom under en obestämd tid, har gemensamma intressen? Hur synar man upplägget?

Kommenterar inte

Just eftersom bolagen vill hålla sig utanför det politiska spelet kommer antagligen varken bolagen i sig eller ägarna — exempelvis Cevian Capital, Investor och Industrivärden i fallet Ericsson — att kommentera uttalandet.

Jag blir lite smått orolig eftersom bolagen i sig inte har något att säga till om i frågan; bolagen som köper flest andelar vinner flest röster.

Detaljer

  • Namn: Ericsson A
  • ISIN: SE0000108649
  • Senaste kurs: 82,70 SEK
  • Utdelning per halvår: 0,75 SEK
  • Utdelning: 1,50 SEK
  • Direktavkastning: 1,81 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Ericsson BERIC B
 Ericsson AERIC A
 Industrivärden AINDU A
 Industrivärden CINDU C
 Investor AINVE A
 Investor BINVE B
 Nokia OyjNOKIA SEK
 Nokia OyjNOKIA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Topplista Aktier

Mina besökare läser just nu mest om dessa aktier:

Topplista ETF

Moderna börshandlade fonder, ofta med utdelning:

Topplista Fonder

Även klassiska fonder är ganska populära: