Oscar Properties ekonomichef avgår

Succén Oscar Properties fortsätter när den andra ekonomichefen inom tre månader lämnar sin tjänst — och Oscar Engelbert utreds för bokföringsbrott.

Jag har aldrig haft något förtroende för Oscar Properties, men jag har varit relativt ensam. Därför glädjer det mig att även högt uppsatta inom bolaget börjar komma över till min sida.

Den här gången är det Navid Rostam som avgår som CFO, en tjänst han tillträdde så sent som oktober 2018. Parallellt med detta meddelar dessutom Ekobrottsmyndigheten att de utreder Oscar själv för bokföringsbrott, då ägarbolaget lämnat in årsredovisningen för sent fem år i rad, vilket väcker misstankar om oreda.

Som grädde på moset förväntas nya regelverken på Stockholmsbörsen innebära att bostadsutvecklare inte kan bokföra påbörjade projekt som intäkter, något som kommer ställa till det ordentligt för dem.

Vanlig standard

Jag har lyckan att ha faktisk erfarenhet av hur det är i ett hus byggt av dem — där värmen inte fungerar och där diskhon en vacker dag lossnar från sitt fäste och vatten börjar läcka ut i köket. Lyckligtvis är det dock inte jag eller min familj som bott där, utan ett par nära vänner.

Poängen är att oavsett hur pompöst Oscar Properties marknadsför sina projekt och vad de döper husen till är det fortfarande samma klass på byggarbetarna och materialen som används i husen — om inte sämre än sedvanlig standard.

Vad som anses är ”lyx” i deras lägenheter är istället det yttre — hur huset framstår, och hur andra ser på en när man bor där.

Lyx till alla?

Lyxlägenheter för kunder som inte har kapital för att köpa lyx — utan istället låter belåna både sig själva och sin kommande bostadsrättsförening till absolut max — är inte längre lyxlägenheter.

Lägenheterna är blott lockvaror riktade mot en lättlurad medelklass, där bank och bostadsutvecklare har ett gemensamt mål; att få dig att maximera dina krediter.

Problemet är bara att om alla kan köpa en lyxlägenhet, då är det inte lyx längre. Det är precis det som är problemet med vår absurda bostadsmarknad, där även en rutten förortsfyra har ett utropspris på fem miljoner.

Alla ska bo i lyx och alla ska bli miljonärer på att bo.

Foto av Holger Ellgaard.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Oscar Properties HoldingOP

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.