Se på amerikanska Netflix från Sverige

Så här gör du för att titta på det amerikanska innehållet på Netflix — trots att du befinner dig i Sverige.

Netflix är för tillfället världens mest populära streamingtjänst, men för oss svenskar är den begränsad; allt material som finns på plattformen finns inte tillgängligt utanför USA, så vi får nöja oss med det innehåll som är släppt här i Sverige.

Det kan tyvärr leda till att vi går miste om både filmer och serier bara för att Netflix inte anser att vi ingår i marknaden för det, men tankesättet med regionala släpp — där filmer och serier släpps på DVD eller Blu-ray i begränsade regioner — känns defintivt förlegat.

Som tur är kan man gå runt det här skyddet relativt enkelt. Så här gör du.

Innehåll

Se på amerikanska Netflix

Det du behöver för att se på det amerikanska utbudet på Netflix är något som kallas för en VPN-tjänst, vilket enkelt förklarat ger din dator eller smartphone en "tunnel" till en annan plats — antingen i Sverige eller i ett helt annat land.

Det enda du behöver är två saker;

  1. ett abonnemang hos Netflix, givetvis
  2. en VPN-tjänst som tillåter streaming

Här nedanför går jag igenom steg för steg hur du går tillväga för att komma igång och se på det innehåll du är ute efter.

Skaffa en VPN-tjänst

När du har ordnat ett Netflix-abonnemang behöver du en VPN-tjänst där du har möjlighet att välja vilket land du vill skicka din trafik genom. För oss svenskar är den svenska tjänsten OVPN den bäst lämpade — det är ett svenskt bolag med lågt pris och många olika länder att välja mellan.

Utöver dem finns exempelvis de amerikanska tjänsterna NordVPN och Ivacy VPN, men det det enklaste är att använda den lokala tjänsten.

Priserna för OVPN är följande:

  • 49 SEK per månad om du tecknar 12 månader
  • 69 SEK per månad om du tecknar 6 månader
  • 90 SEK per månad om du tecknar en månad

Det är alltså nästan halva priset om du tecknar dig på 12 månader jämfört med bara en månad, så om du ändå vill börja använda VPN för att själv bestämma vad du kan titta på är det lika bra att teckna det billigaste direkt.

Jämför VPN-tjänster

För att du ska kunna hitta en VPN-tjänst som passar dig bäst har jag sammanställt en jämförelse på de fyra mest populära VPN-tjänsterna här nedanför, där du ser hur många länder de har servrar i samt vad de kostar.

Tjänst Pris Netflix Amazon
OVPN 49 SEK Ja Ja
NordVPN 5,12 EUR Ja Ja
Ivacy VPN 3,99 USD Ja Ja
PureVPN 6,49 USD Ja Ja

Alla VPN-tjänster garanterar inte att Netflix ska fungera, exempelvis om de har spärrat tjänstens servrar. Alla de ovanstående tjänsterna fungerar dock felfritt med både Netflix och Amazon.

Anslut till VPN

När du har skaffat ett abonnemang hos en VPN-leverantör behöver du ansluta till ditt konto och välja det land du vill ansluta från. Alla dessa tjänster erbjuder mängder med olika länder, så välj det land som ger dig åtkomst till det du vill titta på.

Den serie eller film du är ute efter kanske bara finns på Netflix i Storbritannien eller i Kanada, så kom ihåg att den här metoden inte på något sätt är begränsad till USA.

VPN på en iPhone

På en iPhone kan du göra det med appen WireGuard på App Store, som du sedan laddar hem konfigurationsfiler till direkt från OVPN eller annan VPN-leverantör.

När du har laddat hem konfigurationsfilerna för din VPN-tjänst och importerat dem i appen är det viktigt att du kommer ihåg att faktiskt aktivera VPN-tunneln i appen innan du öppnar Netflix-appen. Det kanske är underförstått, men är så klart enkelt att missa om man inte är van.

På en iPhone syns det högst upp i högra hörnet när VPN-tunneln är aktiv. Detta innebär att all din trafik som skickas ut från enheten är krypterad och går genom tunneln ut till det land du valt när du ställde in appen.

VPN på en dator

VPN-programmet WireGuard finns även tillgänglig till operativsystemet på datorer, exempelvis Windows, Mac OS eller Linux.

Besök hemsidan och ladda hem den version som överensstämmer med dina förutsättningar.

Logga in på Netflix

Det du nu ska göra är att logga in på Netflix precis som vanligt — du använder alltså samma uppgifter som när du loggar in på ditt konto som vanligt, utan VPN.

Så snart du loggat in ser du att exemelvis topplistan inte är "Top 10 in Sweden" utan "Top 10 in US" istället. Så snart du ser texten efter inloggning kan du bekräfta att du kommit in i rätt region som du önskade — svårare än så är det faktiskt inte.

Fler streamingtjänster

Att använda en VPN-tjänst för att titta på andra länders utbud på streamingtjänster är givetvis inte begränsat till Netflix eller Prime Video hos Amazon.

Du kan också titta på den nylanserade HBO Max, amerikanska Hulu, BBC iPlayer och liknande tjänster så länge du väljer det land i VPN-tjänsten som ger dig åtkomst till respektive tjänst.

Varför fungerar det?

En fråga jag faktiskt också ställde mig är varför detta fungerar — varför bryr sig Netflix om var jag befinner mig och visar det innehåll som passar det landet oavsett vad jag betalar för?

Svaret är så klart att det har att göra med bolagets rättigheter att visa innehåll i vissa regioner. Precis som DVD- eller Blu-ray-filmer som begränsas i vissa regioner i världen finns det också rättigheter och regler som styr vad som får visas på streamingtjänster världen över.

Det spelar alltså ingen roll att jag är en svensk som betalar för mitt abonnemang med ett svenskt kreditkort, utan det som påverkar utbudet på Netflix är var i världen jag befinner mig — och med OVPN väljer jag det helt själv.

VPN en självklarhet

Jag använder VPN-tjänster varje dag, och har det som standardinställning så att min telefons och mina datorers trafik alltid är krypterade — något jag ser som en självklarhet.

Det har ingenting med streaming att göra i min vardag dock, utan är istället ett sätt att skydda mina uppgifter och det arbete jag gör när jag exempelvis använder öppna trådlösa wifi-nätverk som på tåg, flyg, caféer och dylikt.

Utan en VPN-tunnel är allt du gör på okända och öppna trådlösa nätverk öppet för alla andra anslutna att se — om de bara vill det. Det är enklare än du tror, och därför är en tillförlitlig VPN-tjänst oerhört viktig.

Med en VPN-tunnel är din trafik skyddad från din dator och ända fram till tunnelns slut, oavsett om det är hos OVPN eller någon annan aktör.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Netflix IncNFLX
 Amazon.com IncAMZN

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.