Ta ut föräldradagar på helgen

Låt inga föräldradagar gå till spillo; så här gör du för att maximera antalet dagar med föräldrapenning du kan ta ut — även på helgerna.

Totalt har vi som svenska föräldrar 480 dagar per barn, varav 90 är dedikerade till vardera förälder samt de återstående 300 är fria att fördela sinsemellan. Alla har dock inte möjlighet att ta ut samtliga dagar, och när barnen sedan börjar skolan försvinner de, så det gäller att passa på.

Här kommer därför tips om att ta ut föräldraledighet även när du arbetar så att du får ut maximalt av den föräldrapenning du har rätt till — kryddat med tips om att spara undan dem, så klart.

Få tillbaka fondavgifter hos Avanza »

Innehåll

Olika typer av dagar

Det finns två olika typer av föräldrapenning du får som förälder; först och främst ett antal dagar som baseras på din sjukpenninggrundade inkomst (förkortas "SGI"), och sedan ett antal dagar som är en så kallad lägstanivå.

De två ersättningarna skiljer sig markant från varandra;

 • 390 SGI-dagar ersätter 80 % av din månadsinkomst
 • 90 lägstanivådagar som ger 180 SEK per dag

Om du tjänar mer än 39 417 SEK per månad, vilket är en årsinkomst om 473 000 SEK, slår du i taket gällande SGI och får den högsta ersättningen för dina SGI-dagar.

För en person som tjänar 26 000 SEK per månad innebär det att en full SGI-månad, där man tar ut 7 dagar med föräldrapenning i veckan, ger 19 890 SEK per månad innan skatt.

Motsvarande summa för lägstanivådagar är 5040 SEK per månad.

Inkomst SGI Lägsta
26 000 19 890 5 040
40 000 30 180 5 040

Skillnaden blir ännu större ju högre lön du har, och om du slår i taket vid omkring 39 500 SEK per månad innebär lägstanivådagarna att du minskar din föräldrapenning med 83 % jämfört med SGI-dagarna.

Lägstanivå används inte

Jag förstår att folk blir avskräckta från att använda dagarna som ger lägsta ersättningen, eftersom de anser att det är bättre att helt enkelt arbeta än att ta de dagarna — man får för lite betalt när man använder dagarna med lägstanivå.

Jag själv lät faktiskt bli att använda lägstanivådagarna för mitt första barn av just den anledningen, vilket gjorde att de fortfarande inte hade nyttjats när hon började skolan och då försvann helt. Riktigt synd, och något jag ångrar idag.

Nyttja dagar på helgen

Det finns dock en detalj som Försäkringskassan inte är övertydliga med, men som finns där om man gräver lite; lägstanivådagarna är tillåtna att ta ut som komplement till din vanliga lön — eller föräldrapenning, för den delen — på helt vanliga helger.

Detta innebär att man inte ens behöver ta ut en vanlig föräldraledighet för att få ta ut dagarna med lägstanivå under helgen — du behöver bara inte arbeta den helgen du vill ta ut.

Skulle du arbeta skift så fungerar detta inte för dig, men då kan du istället ta dessa lägstadagar de dagar i veckan du är ledig från ditt arbete.

Pengarna kan kanske användas till att få lite extra semesterkassa åt dig och barnen, eller helt enkelt tas ut regelbundet så att du är säker på att du får ut all föräldrapenning du har rätt till.

Mer än en tusenlapp

Om vi leker med tanken att vi tar ut varje helg under en månads tid landar vi på 1 440 SEK per månad extra, genom att bara nyttja lägstanivådagarna om 180 SEK;

( 180 x 2 ) x 4 = 1 440 SEK

Detta är betydligt bättre än att låta dem "brinna inne" som jag gjorde med vårt första barn, och dessutom kan du spara undan dem för att maximera nyttan av dem för både dig och dina barn.

Spara undan pengarna

Om du har möjligheten att spara undan dessa extrapengar är det oerhört viktigt att du gör just det, för både du själv och ditt barn kommer att tacka dig över den ökade finansiella trygghet det innebär.

Använd Avanzas sparkalkylator för att inse hur stor skillnad en tusenlapp i månaden gör om du investerar den i fonder eller aktier.

Testa Sparkalkylatorn »

Om vi utgår från den genomsnittliga avkastningen på Stockholmsbörsen, som de senaste decennierna legat strax över 8 % per år, kan ett månadssparande på 1 000 SEK resultera i över 180 000 SEK efter bara 10 år på börsen.

Det är alltså nästan 200 000 SEK genom att lägga undan en, i sammanhanget, mindre summa varje månad.

Gäller endast lägstadagar

Kom ihåg att detta inte gäller de SGI-dagar som ger dig mest ersättning från föräldrapenningen, utan bara de 90 lägstadagar du får ut för varje barn.

Om du vill ta ut dina föräldrapenningdagar med SGI-ersättning på en helg behöver du dessutom ta ut både fredagen innan helgen eller måndagen efter helgen — du får alltså inte föräldrapenning på SGI-nivå utan att dessutom vara ledig från arbetet i samma omfattning antingen innan eller efter helgens ledighet.

Generös ledighet

Den svenska föräldrapenningen är en ovanligt generös sådan, och om man ser sig runt om i världen finns det inget land som erbjuder i närheten av den förmånliga ersättning som vi får i Sverige.

Här nedanför har jag sammanställt antal betalda dagars föräldraledighet för olika länder runt om i världen, så att ni kan bilda er en egen uppfattning.

Land M P G T
Sverige 90 90 300 480
Norge 70 70 252 392
Island 90 90 90 270
Frankrike 112 11 0 123
Storbritannien 10 10 259 279
USA 0 0 0 0

Förkortningarna i tabellen ovan är alltså följande;

 • M = Mamma
 • P = Pappa
 • G = Gemensamma
 • T = Totalt

Jag tycker speciellt att USA sticker ut som ett märkligt kontroversiellt och bakåtsträvande land vad gäller just dess föräldraförsäkring; som mycket annat har du som arbetstagare nästan inga rättigheter vad gäller ledighet när du skaffar barn, utan det är helt upp till din arbetsgivare vad de vill ge dig.

Det säger sig självt att en person med ett lågavlönat yrke kommer klara sig betydligt sämre än en person med ett högavlönat yrke — som dessutom antagligen får betald ledighet i samband med föräldraskapet.

Ta därför till vara på den svenska föräldraförsäkringen och vår förmånliga föräldrapenning så länge du kan, för det är få förunnat att ha det så bra som vi har det.

Billigare fonder

Om du inte riktigt vet vad du ska spara i kan du få hjälp att välja, samtidigt som du håller avgifterna låga — eller får tillbaka dem;

 • Lysa väljer fonder automatiskt till låg avgift
 • Avanza har börjat ge tillbaka alla fondavgifter och erbjuder även automatiska fonder
 • Savr ger tillbaka fondprovisioner — här väljer du dock fonder själv

Jag tycker bäst om Lysa, där det är helt automatiskt och avgifterna hålls väldigt låga.

Billigt och enkelt sparande hos Lysa »

Om du vill välja billiga fonder själv så finns det billiga fonder hos Avanza — i vissa fall är de till och med gratis;

Dessa fonder är alltså helt gratis (märkta med * ovan) eller har en riktigt låg och konkurrenskraftig avgift redan från början.

Tänk på att pengar du investerar i värdepapper och fonder både kan öka och minska i värde. Det är inte garanterat att du får tillbaka det insatta kapitalet — så håll nere risken när du väljer fonder.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har 15 kommentarer.
 1. EkaEka

  Detta är ett mycket bra tips som jag själv använder mig av och har gjort på våra barn.

  Ibland har vi även gjort så att vi inte tar ut 5 sgi dagar/vecka första året utan kanske 3, och sen kompletterar med 2 låg dagar, för att sgi dagarna ska räcka längre.

  Min personliga åsikt är dock att har man en lön upp mot de 40.000krs tak som du nämner har man inget behov av låg dagarna, de kunde hellre gått till de som behöver dem bättre.

  Mvh Eka.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Eka,

   Kul att ni kom på att man kunde göra så här, jag hade som sagt inte en tanke på det förrän relativt nyligen.

   Jag håller med om att det kanske skulle vara bra med en mer riktad föräldraförsäkring, samtidigt som jag uppskattar att det är lika för alla i Sverige. Ser man på antalet uttagna föräldradagar ligger föräldrar med hög inkomst mycket sämre till än de med låg inkomst, och kan man då uppmana folk att faktiskt vara lediga med barnen genom att de får ut lite mer pengar tror jag på det i långa loppet.

   Tack för kommentaren!

 2. JanJan

  Är du säker på att man måste ta ut både fredag och måndag för att få SGI-dagar över helgen? Jag har fått SGI-dagar utbetalda för helgen även om jag bara varit ledig den ena av dem.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Jan,

   När jag skulle svara på din kommentar kollade jag för säkerhets skull upp detta med Försäkringskassan, och precis som du skriver är kravet bara att man ska vara föräldraledig i samma omfattning innan ELLER efter helgen.

   Det räcker alltså med fredag eller måndag på SGI-nivå, så länge det är samma omfattning (säg 100 %) — jag korrigerar artikeln.

   Tack för kommentaren!

 3. JohannaJohanna

  Bra tips! Jag hade aldrig tänkt på det här själv och har lite grann känt att dagarna riskerar att bara rinner iväg. Då är det här helt klart bättre, man får försöka fokusera tiden på barnen så känns det ännu bättre.

 4. AnnnaAnnna

  Jag jobbar vanligtvis mån-fre. Men ex påsken är det röda dAgar en Tors och en fre. Kan jag ta föräldrarpenning på SGI Tors-sön?

 5. Patrik NilssonPatrik Nilsson

  För att maximera ersättningen vid sned inkomst (som hos mig och min sambo) så tog jag ut fre-sön varje vecka och fick då ca 1000 kr om dagen emot hennes 350 kr. På det sätter fick vi ut 2000 kr mer från fk i veckan. Jag sänkte min lön med 20% pga det men vi fick vara lediga tillsammans 3 dagar/v och ändå mer pengar sammanlagt. Hon tog då ut 2 dagar/v men var egentligen helledig.

  Så gjorde vi med våra 3 barn och det innebar att jag i princip jobbade 80% i 4 år (ej i sträck) . Ovärderligt.

 6. TobiasTobias

  Stort tack för det här tipset, jag hade ingen aning om att man fick ta ut de lägsta dagarna på helgerna. Ett bra sätt att öka barnsparandet lite grann ju!

 7. MattiasMattias

  Ja vi drog igång det här och det känns faktiskt riktigt bra. Pratade med FK också för vi hade lite frågor men det var inga problem enligt dem heller :)

 8. FridaFrida

  Tack, härligt tips och smart när man inte har råd att använda dom för att ta ledighet med barnen. ❤❤

 9. LisaLisa

  Hur sparar vi bäst pengarna vi tar ut som föräldrapenning om vi vill ha dem till när barnen blir vuxna (15-18 år kvar)?

 10. RikardRikard

  Fantastiskt tips! Imorgon får vi vår första utbetalning till barnens konto 🙌