Norsk källskatt höjs vid årsskiftet

Vid årsskiftet blir det dyrare att få utdelningar från norska aktier som Tomra och Norsk Hydro — men det finns en lösning för oss i Sverige.

Om lite drygt fyra veckor blir det dyrare att få utdelningar från aktier som är listade i Norge, när skattemyndigheten höjer den utländska källskatten som dras vid utdelningar till aktie- och fondägare som inte bor i Norge.

Innehåll

Utländsk källskatt från Norge

I dagsläget betalar vi svenskar 15 % i utländsk källskatt på alla utdelningar vi får från vårt grannland Norge, men detta kommer att ändras inom kort: det norska skatteverket har nämligen annonserat en höjning av källskatten, som börjar gälla den 1 januari 2021.

Höjningen är på hela 10 ytterligare procentenheter, vilket innebär att den totala utländska källskatten för norska aktier landar på 25 % om du har aktier i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.

Har du istället ett traditionellt aktie- och fondkonto landar den totala skatten på norska utdelningar på 40 % — först 30 % till det norska skatteverket och därefter 10 % till det svenska skatteverket vid årets deklaration.

Få tillbaka utländsk källskatt

Det finns dock sätt att få tillbaka den utländska källskatten, oavsett vilket land de hamnar hos — och antingen kan du behöva göra detta manuellt eller så sköts det automatiskt; detta beror på vilken kontotyp du har din värdepapper på.

Få tillbaka automatiskt

Om du har en kapitalförsäkring eller någon typ av pensionsförsäkring — som tjänstepension, pensionsförsäkring eller kapitalpension — så hanteras detta helt automatiskt av ditt försäkringsbolag genom att de begär tillbaka källskatten åt dig.

Jag vet tyvärr inte om samtliga försäkringsbolag gör detta automatiskt, men du är i goda händer om du har utländska aktier i en kapitalförsäkring hos Avanza, Nordnet eller Nordea.

Få tillbaka manuellt

Om du istället har dina utländska aktier på ett investeringssparkonto (ISK), individuellt pensionssparande (IPS) eller traditionellt aktie- och fondkonto behöver du begära tillbaka den utländska källskatten själv, vilket kan vara en krånglig historia.

Skillnaden i hantering beror på att du personligen står som ägare till de aktier och fonder du har på ISK, IPS eller aktie- och fondkonto, men att försäkringsbolaget står som ägare när du har dem i en försäkring som kapitalförsäkring eller tjänstepension.

Trots att det är "du" som blivit av med pengarna vid utdelningstillfället är det alltså försäkringsbolaget som äger värdepapprena, och som därmed måste begära utbetalningen från den utländska skattemyndigheten.

Utländsk källskatt hos bankerna

Rörande bankernas hantering av den utländska källskatten så hanterar alla banker dessa olika och du behöver vänta allt mellan några veckor till några år på att få tillbaka dem.

Nordnet

Hos Nordnet är bankens målsättning att de ansöker om att få tillbaka 100 % av allt som dras i utländsk källskatt. Utanför bankens ansvar tillkommer det faktum att norska skatteverket har en handläggningstid på 2 år från det att ansökan kommer in.

Avanza

Även hos Avanza är målsättningen att 100 % av kundernas utländska källskatt ska återbetalas, men precis som i fallet ovan kommer det till slut falla på det norska skatteverket och deras handläggningstid på 2 år.

Nordea

Bäst i klassen är faktiskt storbanken Nordea, som lägger ut pengarna för den utländska källskatten — utan att de har fått betalt av den utländska skattemyndigheten — och betalar ut dem till ditt konto löpande. Du slipper därmed vänta i flera år på att få tillbaka källskatten på ditt konto.

Jag har tidigare skrivit om att få tillbaka utländsk källskatt samt hur man öppnar en kapitalförsäkring hos Nordea, för även om de inte är speciellt moderna vad gäller deras gränssnitt i internetbanken går det inte att förneka hur förmånliga deras hantering av utländsk källskatt är.

Utländsk källskatt är viktig

Utländsk källskatt är ett hett ämne sedan vi började handla aktier internationellt, inte minst bland oss som investerar mycket i just utländska aktier som betalar utdelning — gärna så ofta som möjligt. Att få tillbaka källskatten snabbt kan göra en stor skillnad, speciellt när den är så pass hög som 25 % av utdelningarna som betalas ut till kontot.

Vad är utländsk källskatt?

När aktier betalar utdelning betalas det normalt sett skatt på utdelningarna, men allt eftersom utländska innehav blir vanligare och vanligare står skattemyndigheter utan dessa kapitalintäkter.

Det är därför det är extra viktigt att lägga sina utländska aktier i en kapitalförsäkring — då är det nämligen upp till försäkringsbolaget att kräva tillbaka pengarna och inte upp till dig personligen.

Varför höjs källskatten för norska aktier?

Det norska skatteverket har beslutat att höja den utländska källskatten med 10 procentenheter — från 15 % till 25 % — från och med den 1 januari 2021.

När får man tillbaka utländsk källskatt?

Beroende på vilken bank du har tar det olika lång tid att få tillbaka den utländska källskatten, men bäst av alla är Nordea med sina löpande återbetalningar av utländsk källskatt.

Därefter kommer Avanza och Nordnet på en delad andraplats; de resonerar likadant båda två och siktar på att betala tillbaka 100 % av den utländska källskatten — även om de inte alltid når upp till det.

Norska utdelningsaktier

Om du är intresserad av norska aktier som betalar utdelning regelbundet kan du läsa mer om dem här: norska kvartalsutdelare.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Nordea Bank AbpNDA SE
 NordnetSAVE
 Norsk HydroNHY
 Tomra SystemsTOM

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har sju kommentarer.
    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Myntaren,

      Det är jag faktiskt säker på, och om du har Nordea kan du själv ta ut din kontohistorik för att subtrahera summan av transaktionstypen INSÄTTNING från summan av typen UTL SKATT.

      När jag gör det nu för att kontrollera ser jag till och med att jag fått tillbaka för mycket under året — kanske beror det på valutaförändringar? Obs att det är en gissning från min sida, men det bör ju kunna vara applicerbart i det här fallet.

      Att Nordeas kundtjänst inte känner till det här förstår jag dock, eftersom de knappt vet vad man pratar om hälften av tiden. De har ju exempelvis fortfarande inte kommit på varifrån siffran 0,03 % i valutaväxlingsavgift kom från (som felaktigt annonserades på deras investeringsplattform).

      Tack för kommentaren!

  1. SparabörmanSparabörman

    25 % källskatt på norska aktier har ju redan funnits ett tag. Europris t,ex, som jag sålt, drogs det 25% vid min sista utdelning den 8 maj. Och Ocean Yield dras det också 25% ifrån. Inget nytt fenomen alltså.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej,

      Det kanske redan har varit så på vissa värdepapper, jag får kolla upp det. Vilken kontotyp har du haft dessa i när du betalar 25 % källskatt? Kapitalförsäkring?

      Tack för kommentaren!

  2. myntarenmyntaren

    Som sparabörman säger. Du var tvungen att intyga att du är privatperson via en blankett som skulle skickas till norska skatteverket, varje år, för att du skulle få tillbaka allt, annars drogs det 25%.

  3. Mats SjögrenMats Sjögren

    Hur blir det om man har norska aktier där bolaget är registrerat på Bermuda? Tidigare har de varit undantagna från källskatt.