Apple lanserar M1

Den amerikanska dator- och mjukvarugiganten Apple meddelar att de lämnar Intel bakom sig — och lanserar en helt egen datorplattform.

Det har varit mycket surr på internet de senaste dagarna kring det nya datorchippet från Apple, med namnet M1. Precis som i bolagets mobila enheter iPad och iPhone ska man nu tillverka även processorchippet i datorerna helt själva.

Först ut är deras minsta datorer i sortimentet; Mac Mini, MacBook Air och MacBook Pro, och utöver bättre prestanda är det nya chippet mer strömsnålt, vilket gör att de bärbara datorerna får betydligt bättre batteritid än tidigare.

Utmanar konkurrenterna

Det som är intressant här är att Apple, som egentligen inte har kretstillverkning som sitt huvudsyfte, kan skapa en kombinerad processor- och grafikkrets som slår konkurrenterna AMD och Intel på fingrarna — två bolag som inte gör något annat än att tillverka kretsar.

Precis som de säger i presentationen på sin hemsida når de samma prestanda som konkurrenterna, men till betydligt lägre energikostnad, vilket faktiskt är smått otroligt — och dessutom sant; läs på Sweclockers, som skrev om prestandan i MacBook Air idag.

Minst sagt sugen

Ärligt talat blir jag fruktansvärt sugen på en av deras nya MacBook Pro-datorer nu, inte minst för att min egen har över 10 år på nacken — det kan nästan inte finnas en bättre stund att faktiskt uppgradera den här gamla datorn till en ny modell.

Som om inte det vore nog har de nya datorerna dessutom lägre prisnivåer än de modeller som de ersätter — Apple vill alltså inte ens ha mer betalt för sprillans datorer med riktigt bra prestanda.

Problemet är så klart att jag alltid förespråkar att man bara ska köpa de prylar man faktiskt har användning för — dels för att spara pengar, och dels för att ställa krav på sig själv. Det är en stark grundfilosofi hos mig att man inte ska köpa ny elektronik så länge den är funktionell.

Gammal, men funktionell

Min gamla MacBook Pro fungerar tyvärr utmärkt för det jag gör på den — bildredigering i Photoshop, programmering och bloggande. Då finns det ingen anledning alls att egentligen köpa en ny dator.

Jag försöker intala mig att jag faktiskt är begränsad av att batteritiden bara är dryga timmen på min nuvarande dator, och att det skulle vara betydligt enklare med en battertid på 20 timmar — jag slipper iallafall släpa med mig laddaren överallt.

Inget köp just nu

Hur som helst har jag lovat mig själv; jag ska inte ge efter och impulsköpa en MacBook Pro med M1-chip till mig själv i år. Det finns ingen anledning, och det måste jag vara ärlig mot mig själv med, för då är det i stort sett bara slöseri med pengar.

Lyckligtvis är det bara lite drygt 7 veckor kvar på året, så i januari 2021 får vi se vad som händer. Kanske råkar jag tappa bort laddaren.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Advanced Micro DevicesAMD
 Apple IncAAPL
 Intel CorpINTC

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fyra kommentarer.
 1. MackanMackan

  Haha
  "Kanske råkar jag tappa bort laddaren" Den var bra!

  När du väl sitter där så är det viktigt att ha bra arbetsredskap!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Jag håller faktiskt med till viss del, arbetsredskapet är oerhört viktigt. Att min nuvarande MacBook Pro ens fungerar är nästan ett under, och han kanske rent av förtjänar att pensioneras dessutom? För att hedra honom, menar jag.

   Tack för kommentaren!

 2. MackanMackan

  Så klart du ska beställa en, din vardag blir roligare och du kommer göra flera affärer med den nya!

 3. FredrikFredrik

  Jag är riktigt sugen på Apple Silicon och en Macbook Air är inte ens dyr känns det som. Slår nog till snart.

  Tack för en bra blogg!