Välj en bank utan avgifter

De största bankerna i Sverige tjänar stora summor på att ta lite för mycket betalt för tjänster alla behöver i vardagen, så här kommer tips för hur du kommer undan helt utan avgifter.

De flesta banker, så som SEB eller Nordea, tar ut avgifter för vad de kallar "vardagspaket", som alltså är tänkt att vara tillräckligt för att man som kund ska kunna utföra vardagliga sysslor som att betala räkningar, föra över pengar och betala med kort.

Problemet är att bankerna börjar ta mer och mer betalt för dessa tjänster, och då är det viktigt att vi som konsumenter känner till att det finns andra vägar att gå — som exempelvis till mindre banker och betalkort utan avgifter.

Bank utan avgifter

Vi börjar med det viktigaste; en bank där du slipper betala en månadsavgift för att utföra enklare bankärenden. Eftersom vi kan se oss om efter betallösningar är ett betalkort inget krav, och då finns det faktiskt ett svenskt bankalternativ.

Hos Skandiabanken kan du öppna ett konto där du kan ta emot lön och betala räkningar helt utan att det kostar något. Med deras Allt i Ett-konto betalar du inga avgifter alls, men kan ta emot lön och kan göra både betalningar och överföringar.

Besök Skandiabanken »

Betalkort utan avgifter

Förutom att kunna betala räkningar eller föra över pengar till andra bankkonton behöver man även kunna göra köp i butiker och på nätet, och då kommer vi till betalkortslösningen. Även här finns det dock ganska bra alternativ nuförtiden, som man inte får missa om man vill minska sina utgifter.

De här korten är helt utan årsavgifter, och är dessutom utan valutaväxlingsavgifter vid köp i andra valutor;

Av dessa två är min favorit PFC, eftersom det är enklast att föra över pengar och man bara kan handla för de pengar man faktiskt har — men de erbjuder alltså ingen kredit. Du kan Swisha in pengar direkt på kontot, handla överallt då det är ett Mastercard, koppla det till bekanta samt sätta upp sparmål i PFC-appen. Bolaget har Nordea i ryggen då banken investerat i bolaget.

Vill du däremot ha en kredit där du samlar alla köp på en månadsfaktura är kortet från Norwegian bäst, eftersom det saknar avgifter och samtidigt har bra förmåner. Här gäller det dock att vara vaksam på att du får betala både avgifter och ränta om det är så att du inte betalar i tid.

Minska dina utgifter

Jag tjatar ofta om att man måste kapa sina utgifter, för det är oerhört viktigt att förstå att 70 SEK i månaden under hela ditt liv blir en väldigt stor summa pengar i slutändan.

Just dessa utgifter som enkelt går att minska — eller undvika helt för den delen — är sådana du ska spara undan istället. Då märker du knappt att du sparar lite extra varje månad, men du får en stor belöning när du sedan vill skörda frukten.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Handelsbanken ASHB A
 Handelsbanken BSHB B
 Nordea Bank AbpNDA SE
 SEB ASEB A
 SEB CSEB C
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
 1. Alf NybrattAlf Nybratt

  Hur gör jag för att öppna ett sådant om det nu finns ett sådant ?
  Hos Skandiabanken kan du öppna ett konto där du kan ta emot lön och betala räkningar helt utan att det kostar något. Med deras Allt i Ett-konto betalar du inga avgifter alls, men kan ta emot lön och kan göra både betalningar och överföringar.
  mvh
  Alf ( tycker inte banken skall ha en sån överränta på mina småpengar som står inne på bankkontot)

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Alf,

   Besök skandia.se och klicka på "Bli kund", därefter legitimerar du dig bara med Mobilt BankID. Saknar du Mobilt BankID kan du besöka ett av Skandiabankens bankkontor istället.

   Tack för kommentaren!