Hur får man en passiv inkomst?

Att kunna leva på passiva inkomster är det många som drömmer om, men hur kommer man igång? Här kommer matnyttiga tips om hur du kan lyckas.

Hela den här bloggen föddes under min sista föräldraledighet i slutet av 2018, då jag ville samla information och inspirera andra i att upptäcka passiva inkomster och skapa sina egna inkomstkällor.

Jag skriver inkomstkällor i plural eftersom det i sig är en viktig aspekt; för att minska ditt beroende till en enstaka inkomstkälla behöver du ha så många som du kan ordna.

Innehåll

Olika passiva inkomster

Föräldraledigheten i slutet av 2018 var min fjärde i ordningen, och jag hade tidigare upptäckt att min hjärna gick fullkomligt bananas varje gång jag var ledig så pass länge.

När småbarn är vakna har man så klart fullt upp, men under de timmar mitt på dagen som de faktiskt sover insåg jag att det var guldläge för att hitta på lite sidoprojekt, och ett av resultaten är den här bloggen.

Det finns dock flera olika sätt att få in passiva inkomster, så här kommer mina tankar om ämnet.

Metod 1: Utdelningar

Jag har sedan länge haft ett intresse av företagande och att som privatperson kunna ta del av bolagens resultat genom att äga aktier — primärt sådana som betalar utdelning.

Utdelningarna du får är en procentuell del av det kapital du har investerat i de olika aktierna — något som kallas för direktavkastning — och detta är en summa pengar som betalas ut till dig varje månad, varje kvartal, varje halvår eller varje år, beroende på vilket bolag du köper.

Utdelningsaktier

Det finns många bolag som är konstruerade för att betala ut så mycket pengar som möjligt av sitt kassaflöde som utdelningar till sina aktieägare, och via moderna plattformar som Nordnet eller Avanza kan du köpa dessa aktier utan att betala höga avgifter.

Vilka aktier eller fonder som passar dig bäst personligen kan inte jag avgöra, utan jag ger bara tips och pekar i den riktning som jag själv tycker är intressant och som gett mig bra resultat.

Det är mycket enklare och billigare än många tror att spara pengar i aktier, traditionella fonder och börshandlade fonder, så missa inte chansen att börja ett riktigt bra sparande inför framtiden redan idag.

Lite i taget räcker oerhört långt, så var inte rädd att börja smått; även det lönar sig i längden — och det är dessutom viktigt för att man ska lära sig att tänka rätt.

Tips på utdelande aktier

Det finns otroligt många olika bolag på världens olika börser, så den här listan kan egentligen göras hur lång som helst — vill du gräva djupare finns det mängder med information här på bloggen.

Jag fyller listan med ett axplock av några av mina favoritaktier, som betalar utdelningar, har fina resultat och som har funnits på marknaden länge.

Bolag Inriktning Utdelning
Realty Income Fastigheter Månadsvis
Brookfield Renewable Partners Förnyelsebar energi Kvartalsvis
Sampo Bank, försäkring Årsvis
Investor Investmentbolag Halvårsvis
T. Rowe Price Group Kapitalförvaltning Kvartalsvis

Flera av bolagen ovan är utländska, vilket innebär att det är bäst att ha dem i en kapitalförsäkring hos Avanza och Nordnet så att du får tillbaka den utländska källskatt som automatiskt dras från utländska utdelningar.

Om du vill hitta aktier som betalar utdelning varje månad har jag gjort i ordning tre sidor med aktuella listor över relevanta aktier:

Vidare hittar du mina innehav på sidan Min portfölj, som jag håller uppdaterad så ofta jag hinner.

Kom ihåg att läsa på grundläggande information om de bolag och aktier du är intresserad av innan du köper aktier — det är viktigt att du själv känner dig trygg i dina innehav och inte bara köper det som andra säger.

Tips på utdelande fonder

Om du känner att aktier är ett lite för stort eller svårt område att sätta sig in i för att komma igång med passiva inkomster finns det gott om börshandlade fonder att köpa för att få återkommande utdelningar.

Fonder har fördelen att de har mängder med underliggande värdepapper, vilket gör att du tar en lägre risk; den sprids ut på alla de olika bolag som ingår i fonden.

Börshandlad fond Inriktning Utdelning
Xact Norden Högutdelande Nordiska bolag Halvårsvis
Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility Amerikanska bolag Kvartalsvis
Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility Europeiska bolag Kvartalsvis

En börshandlad fond fungerar precis som en traditionell fond med skillnaden att den handlas på börsen precis som en aktie, vilket gör att du slipper vänta 2-3 bankdagar på att köpet ska genomföras.

Som en bonus är det dessutom vanligare med att utdelningar betalas från de börshandlade fonderna, vilket gör att du kan få en tryggare avkastning och mer regelbundna betalningar av utdelningen till ditt konto.

Metod 2: Investera i lån

Att privatpersoner tar lån för att konsumera, köpa bostäder eller betala av krediter är ingenting nytt, men något som är relativt nytt är däremot fenomenet att själv kunna investera i dessa lån.

Här i Sverige har flera så kallade crowdfundingtjänster startats upp på senare år, där du kan investera i antingen fastighetsprojekt eller lån till bolag och privatpersoner.

Aktör Inriktning
Brocc Privatpersoner
Kameo Fastigheter
Lendify Privatpersoner
Tessin Fastigheter

Kom som vanligt ihåg att inte lägga alla ägg i samma korg, utan att diversifiera mellan olika plattformar och olika inriktningar.

Det bästa är att spara i aktier eller börshandlade fonder, och sedan krydda den intäktsströmmen du får från utdelningarna med exempelvis de räntor du får från dina investeringar i lånen.

Metod 3: Starta en blogg

Vem som helst kan starta en blogg idag, och det är någonting riktigt fantastiskt. Med en blogg kan du utforska dina intressen, samla dina tankar, skriva av dig, lära känna nya bekantskaper och dessutom få en historik om hur du själv har resonerat historiskt.

Går det riktigt bra blir bloggen dessutom populära, och därmed inkomstbringande genom exempelvis reklam — och då har du intäktskälla som du kan ta del av framöver.

Om du vill börja blogga finns det många plattformar och alternativ där ute som är helt gratis, bland annat dessa:

Jag kör ingen av dessa själv, men för en nybörjare passar WordPress utmärkt; det är enkelt att komma in i och det finns mängder med hjälp tillgängligt på nätet. Med ett webbhotell som erbjuder snabbinstallation av WordPress är du igång på nolltid.

Stor insats

Det är dock viktigt att poängtera att bloggande är inte en helt passiv inkomst, eftersom det kräver mycket mer jobb än du först kanske skulle tro om du vill blogga för att tjäna pengar. Om du bestämmer dig för att satsa på att blogga kräver det hängivenhet och uthållighet, men låt inte det avskräcka dig. Sätt igång så snart du kan om du vill försöka, och skriv om något som verkligen intresserar dig.

Fortsätter du att skriva intressanta inlägg över tid kommer bloggen växa i popularitet och till slut bli ytterligare en av dina passiva inkomster — se bara till att du väljer en inriktning på bloggen som du är intresserad av, annars blir det mer en börda än en passiv inkomst du kan njuta av.

Metod 4: Gör undersökningar

En fluga på internet har blivit att genomföra undersökningar hos olika aktörer, vilket ger dig allt från kontanter till biljetter, kuponger och annat som du kan nyttja för att komma undan billigare när du konsumerar.

Kontanterna som betalas ut kan sträcka sig från ett par kronor upp till 50 SEK per undersökning, men de dyra undersökningarna är svåra att kvala in till samtidigt som de billiga bara känns som slöseri med tid.

Jag förstår att det är kul med rabatter och "gratis" pengar genom att inte arbeta, men det här är totalt nonsens enligt mig. Kan du lägga 15 minuter på att göra en undersökning om absolut ingenting är det bättre att lägga dessa 15 minuter på att lära dig någonting nytt. Ett exempel är att lära dig om något som skulle hjälpa din karriär, exempelvis programmering.

Göra undersökningar

Oavsett vad jag tycker kan du själv dock känna att det är helt okej att svara på frågor med din mobil i soffan på kvällarna, och om så är fallet kommer här några tips om var du kan komma igång;

Tänk på att nästan alla av dessa har en nedre gräns som du måste nå upp till innan du kan ta ut pengarna du har tjänat in; orkar du inte upp till gränsen får du alltså inga pengar alls.

Var ska man börja?

Det finns många olika sätt att skapa passiva inkomster, och jag förstår att det kan kännas överväldigande, men ta ett steg i taget. Det viktigaste är att du bestämmer dig för att skapa en bättre framtid — resten ordnar sig över tid.

Det allra enklaste är att börja spara pengar och investera dem i utdelande värdepapper. Detta kräver inga förkunskaper eller unik talang, utan du kan välja breda fonder med låg avgift och spara i dem återkommande varje månad.

När du sedan börjar få utdelningarna från dina värdepapper är det viktigt att du återinvesterar dem, vilket ger dig ännu fler aktier eller fondandelar, och därmed ännu mer utdelningar framöver.

Det här är vad som kallas ränta på ränta-effekten, vilket har en större påverkan över ditt slutresultat än vad gemene man tror är möjligt.

Läs mer om ränta på ränta-effekten i andra inlägg här på bloggen:

Du kan själv testa dig fram med Avanzas sparkalkylator där du kan ange hur mycket du vill spara, hur länge och vilken avkastning du förväntar dig per år — de flesta blir förvånade över hur mycket pengar vem som helst kan spara ihop.

Låt det ta tid

Det är otroligt viktigt att inte ge upp dina försök att skapa dig själv en eller flera passiva inkomst — hela din framtid bygger på vad du påbörjar idag.

Även om du inte börjar blogga, investera i fastigheter eller göra undersökningar på nätet måste du börja spara pengar inför din framtid om du inte redan gör det. Så lite som 100 SEK per månad gör en skillnad så länge du fortsätter spara varje månad, året runt.

Ta ett steg i taget, utforska nya idéer, våga fråga och var inte rädd att misslyckas, så ska du se att du lyckas skapa något bättre än du vågat drömma om hittills.

Starta ett företag

Om du väljer en inriktning som ger intäkter i jakten på dina passiva inkomster, som bloggande eller extraknäck, vill jag slå ett slag för hur viktigt det är att starta ett företag istället för att ta ut dina inkomster som privatperson.

Tjänar du tillräckligt mycket betalar du till slut mer än hälften av allt du tjänar i skatt, och då är det bättre att lägga intäkterna i ett bolag där du kan planera hur och när du vill ta ut pengarna — exempelvis som utdelningar.

Olika företagstyper

I Sverige är det oerhört enkelt att både starta företag och att hantera pappersarbetet som krävs.

Det finns det flera olika typer av företag, som ger dig olika för- och nackdelar;

  • I en enskild firma är du själv den juridiska personen och skattar själv för intäkterna i företaget.
  • Med ett handelsbolag är du och minst en person till bolagsmän i bolaget, men även om företaget är en egen juridisk person är det ni själva som skattar för intäkterna
  • Den stora fördelen med ett aktiebolag är att det är företaget i sig som skattar för intäkterna

Om du har möjlighet är det klart bäst att starta ett aktiebolag, just för att det är tryggast för dig som individ och att du inte personligen skattas för bolagets intäkter.

Starta hos Bolagsverket

Om du bestämmer dig för att starta ett företag loggar du in på Bolagsverket, loggar in med Mobilt BankID och fyller i de nödvändiga uppgifterna.

När du använder den digitala tjänsten för att starta ett företag kostar de olika företagstyperna följande hos Bolagsverket:

Företagstyp Avgift Kapitalkrav
Enskild firma 1100 Nej
Handelsbolag 1100 Nej
Aktiebolag 1900 25000

Om du vill starta en enskild firma eller ett handelsbolag krävs inget kapital för att komma igång, och för ett aktiebolag krävs 25 000 SEK i aktiekapital.

För ett par år sedan krävdes det 100 000 SEK för att kunna starta ett aktiebolag i Sverige. Denna siffra reviderades dock ner till 50 000 SEK under 2015 samt nuvarande 25 000 under 2019.

Lär dig mer

Om du, som jag, är intresserad av investeringar och aktier har jag mängder av material här på bloggen som du kan ta del av för att ytterligare fördjupa dig.

Hittar du inte det du letar efter får du gärna kontakta mig med en fråga eller skriva en kommentar här på bloggen, så svarar jag så snart jag hinner.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV
 Investor AINVE A
 Realty Income REITO
 Sampo Oyj ASAMPO
 T. Rowe Price Group IncTROW
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.