Hur räknar man ut direktavkastning?

Jag fick en läsarfråga om hur man egentligen räknar ut direktavkastningen på utdelande aktier och börshandlade fonder, så här kommer en kort genomgång.

Begreppet Direktavkastning ger dig en enkel siffra på hur stor del av aktiens värde som betalas ut som utdelning varje år. Många värdepapper saknar utdelning helt, och har därför naturligt en direktavkastning om 0,00 %.

För alla värdepapper som däremot har utdelning innebär det att vi enkelt kan räkna ut hur hög direktavkastning utdelningen innebär — om det rör sig om aktier eller börshandlade fonder spelar ingen roll.

Räkna ut direktavkastning

Låt oss ta den populära aktien 3M som exempel när vi beräknar vår direktavkastning. Aktien kostar i skrivande stund 158,10 USD och betalar utdelning varje kvartal om 1,44 USD. Utdelningen per år blir således 1,44 x 4 = 5,76 USD.

För att räkna ut direktavkastningen delar vi sedan utdelning per år med nuvarande aktiekurs, och för att få ett procentuellt värde tar vi sedan den summa vi får fram gånger 100.

Detta ger oss följande ekvation:

( 5,76 / 158,10 ) x 100 = 3,6433

Svaret är därmed att direktavkastningen för 3M är 3,64 % i skrivande stund. Skulle dess aktiekurs falla eller utdelning höjas förbättras direktavkastningen, och skulle aktiekursen öka eller utdelningen sänkas försämras den.

Använd direktavkastning

Så hur använder vi nu den direktavkastning vi räknat fram på 3,64 % — och vad säger den oss om 3M? Den säger oss helt enkelt hur mycket utdelning vi får per år om vi investerar en viss summa pengar i bolaget.

Så här räknar vi ut utdelningen baserat på vårt investerade kapital:

10 000 x 0,0364 = 364

Om du investerar 10 000 SEK i 3M innebär direktavkastningen vi räknade ut ovan att du får 364 SEK i utdelning per år.

Eftersom det är en utländsk aktie varierar så klart valutakurser, men oavsett vilket är det så man använder direktavkastningen; man får snabbt en relation mellan investerat kapital och vilken utdelning man får per år.

Tveka inte att fråga

Kom gärna med frågor eller synpunkter om det är något du undrar över — jag skriver på bloggen för att sprida kunskap om sparande och investeringar, och jag ser till att svara på alla frågor som ställs, oavsett om de kommer som kommentarer till artiklar eller som meddelanden via kontaktformuläret.

Just frågan om direktavkastning är oerhört relevant, eftersom det diskuteras överallt — och även finns specificerat hos nätmäklarna — men det kanske inte är så enkelt att ta reda på hur man räknar ut den på egen hand.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 3M CoMMM

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.