Billigast mobilabonnemang 2024

Min äldsta dotter har blivit så pass stor att hon vill ha en egen mobil, men vilken operatör ger mest för pengarna?

Jag har länge vägrat att ge barnen mobiltelefoner eftersom jag inte anser att de kommer göra något nyttigt med dem, men efter att vår äldsta dotter började i andra klass har ett behov av att kunna ringa oss föräldrar uppkommit.

Eftersom det oftast handlar om att de vill kunna ta med kompisar hem eller gå hem till kompisar känns det som en bra idé — problemet är bara att jag inte vet vilken operatör som är bäst.

Här kommer därför en enkel och tydlig genomgång av alla svenska mobiloperatörer, deras billigaste abonnemang och vad som ingår.

Billigast abonnemang

Det finns flera lågprisoperatörer i Sverige, som alla erbjuder ganska snarlika abonnemang. Det som skiljer dem åt är hur mycket surf man får (datamängd) och vilket mobilnät de använder.

Jag har här nedanför sammanställt en tabell med alla svenska operatörer och deras billigaste abonnemang, tillsammans med surfmängd, vilket nät som nyttjas samt respektive månadskostnad.

Operatör Data Nät Kostnad
Fello 2 GB Telia 95 SEK
Vimla 6 GB Telenor 99 SEK
Hallon 6 GB Tre 99 SEK
Penny 3 GB Tele2 99 SEK
Tre 2 GB Tre 149 SEK
Tele2 2 GB Tele2 199 SEK
Telenor 3 GB Telenor 219 SEK
Telia 2 GB Telia 219 SEK

Det är tydligt hur mycket dyrare de större operatörerna är, utan att man som kund får något speciellt för det, förutom möjligtvis en personlig kundtjänst. Vet man vad man vill ha finns det egentligen ingen anledning att välja de större och dyrare operatörerna.

En anledning till att välja Telenor eller Tre är om du vill köpa en mobiltelefon på avbetalning som en del av abonnemanget, men vi har redan ett par gamla skruttiga telefoner barnen kan ärva.

Vilket nät används?

De billiga operatörerna använder de större operatörernas mobilnät, och mobiltäckningen är identisk med respektive operatörs täckning. Men vad innebär det? Jo, eftersom mobiltäckningen är just identisk betyder det att om Tre inte fungerar i ert hus eller på skolan, så kommer även Hallon att ha precis samma problem.

Bor du i områden där en operatör har problem med täckningen gör du alltså bäst i att välja ett av de billiga alternativ som passar för din ort.

Operatör Nät
Fello Telia
Hallon Tre
Vimla Telenor
Penny Tele2

De större operatörerna hoppas jag är självförklarande — de använder sina egna mobilnät. Respektive operatör har en detaljerad täckningskarta på sin hemsida, där du enkelt kan ta reda på om ditt bostadsområde har acceptabel mobiltäckning.

För enkelhetens skull hittar du dem här nedanför;

Det finns gott om platser där vissa operatörer har svårigheter med täckningen, så se till att kolla upp ert närområde.

Mitt val

Till att börja med tycker jag att Fello har för lite surf med sina 2 GB, så de faller bort — kvar finns därmed Vimla och Hallon. Det enda som skiljer dessa åt är vilket nät operatörerna använder.

Eftersom Telenor har mycket bättre täckning runt om i hela Sverige än Tre valde jag till slut Vimla åt vår dotter.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Tele2 BTEL2 B
 TelenorTEL
 Telia CompanyTELIA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.