Boston Pizza planerar återköp

Boston Pizza köper tillbaka aktier under kommande 12 månaderna.

På senare tid har den tidigare storfavoriten Boston Pizza haft lite motvind på börsen, och aktiekursen har på ganska kort tid sjunkit ganska mycket — -12% de senaste 3 månaderna eller -30% det senaste året.

Vad som ligger bakom kursnedgången är lite olika faktorer. Bolaget har haft svårt att öka lönsamheten i individuella restaurangerna samtidigt som en restaurangmoms om 6 % infördes i Saskatchewan.

Jag är dock inte orolig över bolagets framtid — de har skött sig gott i väldigt många år, har många populära restauranger och har inga problem med kassaflödet. Försäljningen ökar, men inte i den takt de skulle önska. Men mer om det i ett annat inlägg.

Ansökan om återköp

Boston Pizza meddelar nu att man avser göra ett så kallat återköp av upp till 115 000 aktier mellan 28/11 2018 och 27/11 2019, detta på grund av att kursen nu är så pass förmånlig;

The board of trustees of the Fund believes that, from time to time, market conditions provide opportunities for the Fund to acquire Units at attractive prices and that the purchases are an appropriate use of funds that will enhance unitholder value.

Detta stärker de kvarvarande aktierna — totalt nästan 22 miljoner aktier — en del, vilket gör dem attraktivare och mer värda. Jag ser detta som en positiv nyhet, och visar att ledningen agerar på rätt sätt i situationen de befinner sig i just nu.

Utdelning varje månad

Om du inte redan vet det är Boston Pizza en kanadensisk aktie som delar ut royalties från pizzakedjan Boston Pizzas drygt 400 restauranger runt om i Kanada. Jag har en liten skvätt i bolaget, vilket innebär att jag får utdelning om några hundralappar i månaden. Klart trevligt.

OBS! Kom ihåg att lägga utländska värdepapper i en Kapitalförsäkring så att du får tillbaka den källskatt som dras vid utdelning från utlandet.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Boston Pizza Royalties Income FundBPF.UN

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
 1. CalleCalle

  Hej!
  Tack för en fin och informativ blogg. Vad tror du? Är det läge att avvakta lite med att köpa mer. Funderar på om dom sänker utdelningen. Eller är det skottläge? Tycker det är lurigt
  Vänligen
  Calle

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Calle,

   Jag har faktiskt klivit ur Boston Pizza sedan en tid tillbaka eftersom de inte riktigt verkar få ordning på varken lönsamhet eller expansion. Payout Ratio ligger nu smärtsamt högt för dem, och det kan vara så att de inte har något annat val än att sänka utdelningen framgent.

   Med det sagt förväntar jag mig av bolagets ledning att de sänker utdelningen om det inte är hållbart att betala på de här nivåerna. Därefter har de kapital att stärka upp och sedan försöka igen.

   Att bara tuffa på med hög utdelning för att "vägra sänka" är det sämsta alternativet för bolaget i stort, så en sänkning är inte det värsta som kan hända även om aktiekursen så klart kommer pressas neråt av ett sånt beslut.

   Tack för kommentaren!