Electrolux vinstvarnar

Den svenska vitvaruproducenten Electrolux kommunicerar vinstvarning inför slutet av det fjärde kvartalet.

En av Sveriges stoltheter är definitivt bolaget Electrolux, som under lång tid tillverkat högkvalitativa och pålitliga hushållsapparater, så som dammsugare, kyl och frys, tvättmaskiner, och så vidare.

En av deras mest populära produkter är hushållsassistenten, som kort och gott heter Assistent, vilken har levt i många svenska hem sedan tidigt 40-tal (!). I vårt eget hem har vi just en Assistent, dock inte från 1940, och en dammsugare från Electrolux.

Vinstvarning

Under söndagen meddelade Electrolux att de vinstvarnar för kvartalet, då kostnader i USA har skenat iväg och blivit oväntat höga. Detta beror på både problem med fabriker och med rättstvister, som för min egen del var förvånande.

Som grädde på moset har händelserna även lett till att bolagets chef för Nordamerika hastigt meddelade att han går i pension, många år i förtid. Därmed står Electrolux utan chef och med stora förluster för regionen Nordamerika.

Trubbel i USA

Förklaringen till vinstvarningen sägs vara det faktum att deras expansion i USA inte riktigt gått som förväntat, då expansionen både har blivit dyrare, och dessutom inneburit ett större produktionsbortfall än vad de först befarat.

Man lämnar fabriken i St. Cloud, Minnesota, och investerar 250 miljoner USD i att bygga upp en ny, digitaliserad och automatiserad anläggning med högre kapacitet i Anderson, South Carolina — tyvärr har dock inte den nya anläggningen kommit igång helt innan den i St. Cloud stängdes ner.

Konsekvensen av detta är att det beräknade produktionsbortfallet, som förväntades kosta 25 miljoner USD, nu uppgår till 70 miljoner USD; en ökning på 280 %, och nästan 700 miljoner SEK.

Utöver det pågår mängder med rättstvister rörande arbetare i USA som utsatts för asbest i bolagets fabriker, vilket är desto allvarligare och ett riktigt hot mot lönsamheten framöver. Amerikanska skadestånd kan bli hur stora som helst, och inte sällan prejudikat som leder till ännu fler rättsfall.

Marknadens reaktion

Vinstvarningen fick aktien att rasa 10,6 % under veckans första börsdag, men om jag känner marknaden rätt kommer aktien återhämta sig ganska snabbt.

Eftersom jag inte är så insatt i bolaget blev jag för egen del förvånad över de rättsfall bolaget står inför, mot arbetare som blivit sjuka. Här var jag väl naiv, men jag trodde definitivt att Electrolux hade bättre koll och tog mer ansvar än så.

Den fullständiga rapporten för Q4 och helåret 2019 den 31 januari 2020.

Detaljer

  • Namn: Electrolux B
  • ISIN: SE0016589188
  • Senaste kurs: 224,30 SEK
  • Utdelning per halvår: 4,25 SEK
  • Utdelning: 8,50 SEK
  • Direktavkastning: 3,79 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Electrolux BELUX B
 Electrolux AELUX A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.