Kan man köpa aktier i Marabou?

Så här gör du om du vill köpa aktier i svenskarnas favoritchokladfabrik Marabou, även om bolaget inte finns på börsen i Sverige.

Många vill investera i bolag de känner till, och eftersom Marabou är det mest populära varumärket hos godissugna svenskar — förutom möjligen Cloetta — är det en del som blir nyfikna på hur man köper aktier i bolaget.

Generellt tror jag på idén att investera i det man själv känner till och nyttjar till vardags, som exempelvis att jag äger aktier i Axfood och handlar hos både Hemköp och Willys nästan varje dag, men just inriktningen godis, chips och läsk är en bransch där det råder ovanligt stark konkurrens; det är inga småspelare som slåss om intäkterna.

Moderbolaget är börsnoterat

Varumärket Marabou är inget börsnoterat bolag i sig, men ägs av det större internationella bolaget Mondelez, som finns noterat på den amerikanska Nasdaq-börsen under ticker MDLZ och ISIN-beteckning US6092071058.

Mondelez är snacks-delen av det tidigare bolaget Kraft Foods, och äger varumärken som bland annat Oreo, Marabou, Toblerone, Côte d'Or, Cadbury och Fry's. Minst sagt en stark lineup, inte minst för oss svenskar — iallafall de förstnämnda varumärkena är ju några av de mest kända här.

Vill du investera pengar i starka snacks-varumärken är det alltså ett relativt starkt kort, och skulle du ha intresse att lyfta blicken lite mer finns även konkurrerande bolagen Unilever, Procter & Gamble och Nestlé.

Vill du investera i ett mindre bolag som dessutom är lokalt finns, som sagt, den svenska godistillverkaren Cloetta.

Detaljer

  • Namn: Mondelez International Inc
  • ISIN: US6092071058
  • Senaste kurs: 52,36 USD
  • Utdelning: 1,14 USD
  • Utdelning per kvartal: 0,285 USD
  • Direktavkastning: 2,18 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Mondelez International IncMDLZ
 Cloetta BCLA B
 Unilever PlcUL
 Procter & Gamble CoPG
 Nestle AGNESN
 AxfoodAXFO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.