Brookfield investerar i TransAlta Renewables

Mitt näst största innehav investerar tre kvarts miljard CAD i konkurrenten TransAlta Renewables.

Sedan en tid tillbaka står det klart att Brookfield Renewable Partners investerar 750 miljoner CAD i det kanadensiska energibolaget TransAlta Renewables, detta för att få ta del av bolagets vattenkraftverk.

Avkastning om 9 % årligen

Investeringen — som innebär att Brookfield Renewable Partners nu äger 4,9 % av TransAlta Renewables — ger ingen rösträtt, men förser mitt innehav med ytterligare bra cashflow och förväntas ge en avkastning om 9 % per år; dels från nya vattenkraftverk, dels genom avgifter om ca 2 % som tas ut för att hjälpa till med management.

Nyheten om investeringen togs väl emot av börsen och TransAlta Renewables, som har ett par kämpiga år med förluster bakom sig, lyfte omkring 4 %.

Återköp och modernisering

TransAlta Renewables uppger att de ska använda omkring 350 miljoner CAD på att påskynda övergången från kol till gas, samt upp till 250 miljoner CAD på att genomföra återköp och därmed stärka både aktierna och bolagets finanser.

Bolaget har dock inte återhämtat sig ännu från toppen 2017, vilket är en av anledningarna till att jag inte köper några aktier i bolaget; trots medvind (trumvirvel) på marknaden lyckas de inte riktigt komma loss gällande kassaflöde och vinstmarginaler.

Köper hos Nordea

Några jag dock verkligen tror på i långa loppet är Brookfield Renewable Partners själva — jag fortsätter därför fylla på mitt innehav, dock hos Nordea sedan Avanza köpstoppade aktien på grund av vad de anser är ett för komplicerat skatteupplägg.

Vill du läsa mer om köpstoppet hos Avanza? Läs här:

Undrar du över något? Hör av dig via en kommentar nedan, eller via kontaktformuläret!

Detaljer

 • Namn: TransAlta Renewables Inc
 • ISIN: CA8934631091
 • Senaste kurs: 13,60 CAD
 • Utdelning: 0,9396 CAD
 • Utdelning per månad: 0,0783 CAD
 • Direktavkastning: 6,91 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Brookfield Renewable Partners LPBEP.UN
 TransAlta Renewables IncRNW

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fyra kommentarer.
 1. Stojko InvestStojko Invest

  Jag har själv Brookfield Renewable i portföljen, men dock via Avanza. Gillar att de köper in sig i Transatlanta och jag tror att det kan bli bra på sikt.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Tack för din kommentar! Jag gillar också köpet i och med att de får ytterligare kraftverk; bolaget i sig är dock inte mycket att hänga i julgranen just nu. Litar dock på Brookfield rörande vad de gör bäst.

   Jag har mitt största innehav hos Avanza då det är där jag haft konto längst. Även om den är köpstoppad får de befintliga andelarna ligga och ticka där!

 2. DanDan

  Patetiskt av avanza nordea är kungen. Otroligt många fina bolag i europa som jag inte kommer åt via avanza, london, schweiz, spanien kryllar av fina investmentbolag och fastighetsbolag söker jag på avanza dyker dom inte ens upp.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Dan! Det finns definitivt förbättringsområden i Avanzas utbud, och tyvärr tycker jag dessutom de gått helt fel väg när de valde att utveckla märkliga trackers istället för att t.ex. ta in populära ETF:er.