Handelsbanken lämnar utdelningen oförändrad

Många besvikna miner när Handelsbanken går emot förväntningarna om höjd utdelning under 2019.

Den svenska storbanken Handelsbanken fortsätter arbetat att stärka finanserna och lämnar därför sin tidigare utdelning om 5,50 SEK oförändrad under 2019. Tyvärr ser man direkt ledsna miner bland både bloggare och Twitterprofiler, som förväntat sig löneförhöjning i och med höjda utdelningar.

Historiskt försiktig

Banken har gjort sig populär bland småsparare genom att vara den mest försiktiga av storbankerna, som klarat sig bäst vid både många stresstester och riktiga ekonomiska kriser. Det är tydligt att banken arbetar mot överbelåning, och är som enda storbank hittills öppen med att 2019 inte ser så himla bra ut som andra verkar vilja tro.

Anders Bouvin, vd, meddelar att styrelsen anser att det är rätt tillfälle att bygga extra buffertar för att kunna bemöta den stormigare kreditmarknaden på ett starkare sätt. En mycket sund inställning i en tid där alla bara verkar vilja belåna sina kunder mer och mer.

Jag är inte förvånad att det är just Handelsbanken som kommunicerar detta, men välkomnar som ni märker ytterligare defensiva gester från dem.

Utdelningshöjningar och bonusutdelningar

Senast banken höjde var mellan 2017 och 2018, då utdelningen höjdes från 5 till 5,50 SEK — en höjning om 11 %. Man betalade dock även en bonusutdelning på 2 SEK under 2018, vilket höjde direktavkastningen ytterligare. Bonusutdelning uteblir under 2019, men direktavkastningen hamnar ändå på fina 5,69 %.

Detaljer

  • Namn: Handelsbanken
  • ISIN: SE0007100599
  • Senaste kurs: 96,70 SEK
  • Utdelning: 5,50 SEK
  • Direktavkastning: 5,69 %

Tänk på att kurserna på A- och B-aktierna har ganska stor spread, så titta noga innan du köper — ibland skiljer det sig så mycket som 10 % mellan dem.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Handelsbanken ASHB A
 Handelsbanken BSHB B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.