Hej då, Bonnesen

Mitt i den pågående stormen håller Swedbank sin årsstämma, och storägarna levererar.

De senaste månaderna har inte varit lätta för Birgitte Bonnesen, för vad som än dykt upp har hon agerat helt fel; först förnekade hon öppet att dessa kunder fanns i Swedbank, sedan tvärvände hon och hänvisade till banksekretess och att hon "värnar om kundernas säkerhet" — för att slutligen inte kommunicera alls med pressen.

VD får sparken

Nu meddelar banken att Birgitte Bonnesen får sparken med omedelbar verkan. Hennes tillförordnade ersättare blir finanschefen Anders Karlsson.

Men vad är det egentligen Swedbank hittat på som gjort att det stormar så pass? Jo, bland annat följande;

  • Genomfört penningtvätt i Baltikum
  • Ljugit för amerikanska myndigheter om precis denna penningtvätt
  • Vilselett marknaden i dess tredje delårsrapport för 2018, genom att försäkra att de inte är inblandade
  • Ge storägarna insiderinformation innan Uppdrag Granskning sändes

Låt oss vara tydliga med att bara en av sakerna ovan är otroligt illa för en bank av så pass stor kaliber som Swedbank — vad vi ser här är en riktig bankskandal.

Bolagsstämma ställer krav

Vidare ger storägarna Alecta, AMF och Folksam inte Bonnesen ansvarsfrihet, vilket är otroligt viktigt för bankens framtida förtroende. Frågan är dock om det inte är fler huvuden som behöver rulla i styrelsen, med tanke på att man måste känt till de operativa beslut som ändå tagits för att mörka penningtvätten.

Första AP-fonden röstar för att styrelsen beviljas ansvarsfrihet, men inte Bonnesen. Revisionsbyrån Deloitte fegar dock ur totalt och rekommenderar ansvarsfrihet även för Bonnesen.

Aktien handelsstoppad

Efter nyheten rörande att Birgitte Bonnesen sparkas från banken beslutade Nasdaq att handelsstoppa aktien, eftersom man anser att nyheterna är extraordinära. Rent larv känner jag — vill folk inte ha aktien så låt den falla fritt.

Ska Nasdaq alltid besluta om handelsstopp så fort extraordinära nyheter publiceras? Vilka bolag är undantagna? Är det bara storbolag som skyddas? Lägg av nu.

Hur som helst; så snart stämmokommunikén är offentlig ska aktien återigen öppnas för handel — klockan är just nu 12.17 och ännu är aktien handelsstoppad.

Detaljer

  • Namn: Swedbank A
  • ISIN: SE0000242455
  • Senaste kurs: 148,45 SEK
  • Utdelning: 14,20 SEK
  • Direktavkastning: 9,57 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.