Den nederländska nätmäklaren DEGIRO meddelar att svenska kunder får betala svensk källskatt för svenska aktier — det visar sig alltså att det finns en fallgrop kring källskatt när nätmäklaren själv är utländsk.
Trots att nätmäklaren DEGIRO är billigast när det gäller att köpa aktier på svenska marknaden — de erbjuder courtagefri handel för upp till en miljon SEK per år — är det tyvärr inte längre förmånligt att handla svenska aktier hos dem.
Anledningen är att kapitalinkomster från svenska bolag kommer att debiteras med 30 % källskatt, vilket är precis samma källskatt jag försöker få tillbaka från utländskas innehav genom att placera dem i en kapitalförsäkring hos olika nätmäklare.
Utländsk källskatt — från Sverige
Utländsk källskatt är svårt att komma runt, och det blir tydligare än någonsin när DEGIRIO drabbas av svensk källskatt för att de är ett utländskt bolag, trots att kunderna som äger dessa aktier är svenskar.
DEGIRO själva skriver följande som förklaring på sin hemsida:
DEGIRO är en nederländsk mäklare som tyvärr inte kunnat genomföra de åtgärder som krävs för att skapa ett upplägg där ISK-kunder kan ta del av 0%-beskattningen vid kapitalinkomster. Av det skälet debiteras 30% källskatt på kapitalinkomster från svenska bolag.
Vidare skriver de dessutom följande, där jag även fetmarkerat det avgörande;
För att återkräva den debiterade källskatten behöver ansökan innehålla ett formulär för återkrav samt certifikat från samtliga finansiella institutioner i förvaltarkedjan som intygar debiteringen av svensk källskatt. DEGIRO har inte möjlighet att framställa dessa dokument från de finansiella institut som erfordras för återkravet, varför ett återkrav för den debiterade källskatten med största sannolikhet inte kommer godkännas av Skatteverket.
Eftersom DEGIRO i övrigt är så pass förmånliga att handla hos tycker jag det är tråkigt att systemet slår knut på sig själv, och vi svenskar drabbas av svensk källskatt på utdelningar från svenska bolag.
Utdelningar beskattas
Resultatet av den svenska källskatten är att alla kapitalintäkter, som räntor eller utdelningar, kommer att beskattas med 30 % källskatt, precis som om du fått dem till en traditionell aktiedepå.
Detta innebär att en av de största fördelarna med investeringssparkontot — att utdelningar inte beskattas utan att hela kapitalet istället schablonbeskattas — försvinner, och för mig som prioriterar utdelningar i min investeringsstrategi är det så pass allvarligt att jag inte kommer lägga in mer kapital förrän de har löst detta.
Hur gör andra bolag?
Jag blir dock nyfiken på hur andra utländska bolag, som Nordea, gör i det här fallet — eller kommer de undan för att de har svensk verksamhet i övrigt? Är det så enkelt? Jag gissar att det är mer komplicerat än så, men har ingen riktig insyn i varken regelverk eller bankverksamheter.
Förhoppningsvis kan DEGIRO lösa detta genom ett förbättrat upplägg för oss svenska kunder framöver, men det är just vad det är — en förhoppning. Nu håller vi tummarna att det går.
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
Nordea Bank Abp | NDA SE |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Är det verkligen riktigt att hela innehavet beskattas med 30 % och inte bra urtdelningarna.
Hej Boris,
Det är "bara" utdelningarna som beskattas med 30 % källskatt, trots att de kommer från Sverige. Jag tycker det är illa nog, men hoppas som sagt på bättring hos DEGIRO.
Tack för kommentaren!
Inte ens Degiro själva verkar teo på snar lösning.
Som ett sätt att dämpa konsekvenser tycker man att de borde kunna erbjuda en reducerad administrativ avgift för att flytta ut svenska aktier till annan mäklare!
Äsch så dumt. Jag har en hel del investerat hos dem. Tack för bra info!
Men har man möjlighet att lösa detta genom att erbjuda en gratis kapitalförsäkring kanske, men för övrigt finns det väl inga fallgropar, jag är främst intresserad att handla med utländska Optioner i Investeringssparkonto främst amerikanska men jag förstår inte deras priser som är förvirrande?