Jag hör ibland om par som bråkar om sparande och investeringar som inte blir av, för att den ena parten helt enkelt inte är intresserad — men är det verkligen ett krav?
Att konsumera upp pengarna månad ut och månad in är det absolut sämsta du kan göra för din egen framtid, men tyvärr är det verklighet i många förhållanden av den enkla anledningen att folk inte orkar bry sig. Men hur kan man inte orka bry sig om det viktigaste i hela livet, det vill säga din egen, din partners och din familjs trygghet?
Svepskälen "jag är inte intresserad" eller "min partner är inte intresserad" brukar komma upp, så istället spenderas alla pengar på skit istället för att någon av dem orkar ta tag i sparandet. Den andra struntar i det, så vad spelar det för roll?
Var den som tar tag i det
Här gäller det att ta ett beslut som kommer gynna dig resten av ditt liv; att inte godta ursäkter utan att ordna ett gemensamt sparande så snart det bara går. Om er plan sedan landar i att ni vill lägga 100 % av pengarna i ett sparkonto, eller om ni vill lägga 100 % på börsen — även om jag inte skulle rekommendera det — så är huvudsaken att ni börjar spara tillsammans.
Att ha två inkomstkällor utan att nyttja den potential det innebär är makalöst naivt; sällan har det varit så enkelt att spara undan mycket pengar på kort tid som när man har två löner och helt enkelt bara bestämmer sig för att spara, oavsett om en av er struntar fullständigt i sparande eller investeringar.
Den som står mig närmast
Faktum är att min fru, av alla människor, känner precis så; hon avskyr konceptet med aktier, hävstång, belåning eller diverse produkter på börsen. Hon har tyvärr arbetat i fel del av finansbranschen, och desperat försökt hantera människor som hamnat i diverse ekonomiska fallgropar.
Inte sällan rörde det sig om att en person försökt gå "all in" i en förhoppningsaktie, som exempelvis Fingerprint, och sedan sett hela sitt kapital, eller majoriteten av det, smulas sönder mitt framför ögonen. Det i sin tur leder till en kris i relationen, och rätt vad det är står de där utan trygghet i vare sig ekonomin eller i relationen — och inte sällan med skilsmässa i slutändan.
Så har vi löst det
Min fru är som sagt totalt ointresserad av aktier, men hon är absolut inte ointresserad av resultatet; hon vill inte heller behöva arbeta hela livet, och är i allra högsta grad mån om att vi har en ekonomisk trygghet för våra barn. Så hur har vi gjort?
Först och främst var jag tvungen att smörja maskineriet en period för att få henne att inse potentialen i att spara pengar i aktier och fonder, men även att bemöta hennes oro genom att gå med på att en viss del av kapitalet fick ligga och småjäsa på ett vanligt sparkonto med 1 % ränta.
Vår lösning låg sedan i att skicka båda våra löner och barnbidrag till ett gemensamt bankkonto, från vilket vi sedan drar följande:
- Alla hushållets fakturor, oavsett om det är större inköp, aktiviteter eller löpande räkningar
- En fast summa pengar till vardera vuxen att röra sig med
- Pengar för mat och löpande hushållsutgifter till ett gemensamt betalkort
- Allt som är kvar sparas undan på sparkonto samt i aktier och fonder
Utifrån detta vet min fru två saker; att vi alltid sparar pengar, och att hon aldrig behöver oroa sig över att pengar finns tillgängliga. Hon slipper tänka på ekonomin överhuvudtaget, eftersom jag sköter den så som vi bestämt i förväg.
Risken finns givetvis där för det kapital som är investerat på börsen, men den är noga avvägd och innebär inga sömnlösa nätter för någon av oss. Jag investerar i sunda bolag och fonder, och desutom är det just öppenheten och transparensen kring upplägget som gör att det fungerar så pass bra.
Sammanfattningsvis
Det jag vill ha sagt med inlägget är egentligen att båda parter i en relation inte behöver vara intresserade av aktier, fonder eller sparande för att få sparande och ekonomisk frihet att fungera i en relation — men ni måste däremot vara överens om hur målet ser ut och hur snabbt ni ska ta er dit.
Här är det också viktigt att inte lova för mycket, och jag är därför tydlig med att säga att de pengar som investeras på börsen i aktier eller fonder har kursförändringar både uppåt och neråt. För oss blev det därför viktigt att hitta en nivå där det kändes tryggt oavsett vad som händer på börsen, något som jag också har nämnt på sidan Min portfölj.
Att känna ångest eller oro över att man "förlorat pengar", alltså haft en negativ avkastning, är ingenting som hör hemma i en gemensam strävan att få det bättre ekonomiskt. Lägg då istället en större del av ert sparande på räntekonton, så att ni kan känna er tryggare när börsen faller.
Svängningar på marknaden är en naturlig del av livet för den som investerar på börsen. Det ni kan kontrollera är hur stor del av ert kapital ni vill utsätta för chansen till positiv avkastning samt risken för negativ avkastning, så välj den nivå ni kan vara bekväma vid — bara då kan ni ge varandra den ekonomiska trygghet ni förtjänar.
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
Fingerprint Cards B | FING B |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Bra artikel, kan inte annat än hålla med!
Tack Kalle!