Ratos vinstvarnar — kapar utdelningen

Förlust under Q4 2018 leder till att konglomeratet Ratos vinstvarnar och minskar sin utdelning rejält.

Fortsatt undermåligt presterande innehav leder till en förlust under fjärde kvartalet 2018. Faktum är att inte mindre än fyra av bolagets innehav — Speed Group, Diab, HENT och Plantagen — gick med förlust, och dessutom ännu sämre under 2018 än 2017, som redan var ett dåligt år för Ratos.

Små ljus i mörkret

Några innehav presterade dock bättre under 2018 jämfört med 2017; HL Display, Bisnode, Kvdbil, TFS och Aibel.

Dessa återhämtningar rår dock inte på exempelvis nedskrivningarna av Plantagens värde om 600 MSEK, och Ratos gör därmed en förlust om 1,40 SEK per aktie under helåret 2018.

Sänkt utdelning

Till följd av detta förslås att utdelningen sänks till 0,50 SEK från tidigare 2 SEK (som dessförinnan sänktes från 3,25 SEK). Som utdelningsinvesterare svider det lite extra nu, och även om jag visste att det inte såg bra ut går exempelvis Plantagen betydligt sämre än väntat.

Misslyckat innehav

Ratos är en av mina sämre investeringar, men jag ligger kvar i innehavet för att bli påmind om mitt misstag — något som kanske blir en dyr historia, men som jag aldrig kommer glömma.

Som nybörjare gjorde jag inte min research korrekt utan gick in ganska hårt i många bolag, varav vissa direkt dåliga — ett ganska vanligt misstag när många letar hög direktavkastning, och därför skriver jag gärna om det för att varna andra.

Detaljer

  • Namn: Ratos
  • ISIN: SE0000111940
  • Senaste kurs: 24,54 SEK
  • Utdelning: 0,50 SEK
  • Direktavkastning: 2,03 %

Ni kan se mitt innehav i Ratos om ni besöker Min portfölj.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Ratos ARATO A
 Ratos BRATO B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.