Så gick börsnoteringarna för techbolagen

Vid de senaste börsnoteringarna av stora teknikbolag — däribland Zoom och Pinterest — har hysterin varje gång varit ett faktum, och folk flockades upprepade gånger för att ta del av de möjligheter noteringen kan innebära. Men hur har det egentligen gått?

Ni vet de där stunderna då även bekanta som normalt sett avskyr aktier börjar prata om bolag som ska börsnoteras? Då är det oftast läge att sticka huvudet i sanden — och det är bara en av varningsklockorna.

Ofta handlar de här börsnoteringarna inte om något annat än att de ursprungliga investerarna planerar fly fältet, och därför tycker jag det är anmärkningsvärt varje gång allmänheten nappar på erbjudandet.

På grund av detta tänkte jag gå igenom noteringarna av sex bolag som nyligen tagit sig in på börsen, för att se huruvida det varit positivt eller negativt att ha tecknat sig vid noteringen.

1. Lyft

Det amerikanska bolaget Lyft siktar på att vi ska lyckas nyttja våra stillastående bilar mer — eller helt enkelt ha färre bilar i cirkulation — och istället låta vem som helst vara chaufför när behovet dyker upp. En sund affärsidé, men kanske inte 24 miljarder USD i sund affärsidé.

Men vad betyder det egentligen? Utmana taxibolagen med billiga resor? Bolaget har helt enkelt utvecklat mjukvara som låter dig sälja resor med din egen bil, om du känner för det. Egentligen är ju affärsmodellen givetvis att kartlägga hur vi åker för att sedan kunna sälja den informationen, men låt gå.

Behöver ett sådant bolag börsnoteras? Det är här jag blir så skeptisk, för om det inte kan omvandla detta till en vinst innan det noteras kommer bolaget heller inte vara något att ha efter noteringen.

Börsnoteringen av Lyft

Med facit i hand kan vi konstatera att ett bolag som Lyft kanske inte bör börsnoteras, och oavsett hur man känner i den frågan var värderingen inte fullt realistisk.

Kursutveckling för Lyft sedan notering. Graf från Google Finance.

Vid börsnoteringen gavs Lyft ett totalt börsvärde om 24 miljarder USD, som nu har sjunkit till 12,76 miljarder USD. Börsvärdet har alltså i det närmaste halverats sedan noteringen — värdeförstörelse i sin klaraste form.

  • Namn: Lyft Inc
  • ISIN: US55087P1049
  • Kurs vid notering: 72 USD
  • Senaste kurs: 39,48 USD
  • Förändring: -45,17 %

2. Pinterest

Min fru säger ofta att hon inte förstår riktigt vad Pinterest är för plattform — är det sociala medier eller är det bara intressemarkeringar? Hon nyttjar det som de flesta andra; sparar bilder på vad som kan vara kommande tatueringar samt på inredningsidéer.

Jag har personligen ganska stor nytta av Pinterest som verktyg för att hitta inspiration och kunna bokmärka bilder på ett någorlunda smidigt sätt — precis som min fru, med andra ord. Här är givetvis affärsidén hos bolaget inte att vi ska spara bilder på våra intressen utan att de ska sälja informationen om vad som är våra intressen vidare till tredje part.

Lurigt, absolut, men inget konstigt bland de övriga större gratistjänsterna i samma kategori. Mitt eget konto är anonymt och knutet till en anonym e-postadress, så förhoppningsvis får jag ut mer av tjänsten än vad de får.

Börsnotering av Pinterest

Så var det då dags för även Pinterest att ta sig till börsen, och glädjande nog har vi faktiskt en positiv kursutveckling att diskutera den här gången.

Vad det beror på vet jag faktiskt inte, för som bolag har de inte direkt några bra kvartal bakom sig — nu senast omsatte 261 miljoner USD under Q2 2019 och rapporterade samtidigt en förlust på över 1,16 miljarder USD.

Värt att notera är dock att Pinterest faktiskt hade ett positivt resultat Q4 2018, där man omsatte 273 miljoner USD och dessutom en vinst om 47 miljoner USD. Inte för att det kan motivera detta börsvärde, men det är kanske möjligt att de lyckas hålla uppe vinsterna... Även om Q2 2019 inte skvallrar om det direkt.

Kursutveckling för Pinterest sedan notering. Graf från Google Finance.

Vid börsnoteringen gavs Pinterest ett totalt börsvärde om 10 miljarder USD, som nu har ökat till nuvarande 14,05 miljarder USD.

  • Namn: Pinterest Inc
  • ISIN: US72352L1061
  • Kurs vid notering: 19 USD
  • Senaste kurs: 25,88 USD
  • Förändring: +36,21 %

3. Slack

Det nu amerikanska bolaget Slack grundades 2009 i Vancouver, Kanada, då under namnet Tiny Speck. Efter att ha utvecklat det populära molnbaserade arbetsverktyget Slack bytte bolaget namn till Slack Technologies Inc år 2014.

Ordet "Slack" står för Searchable Log of All Conversation and Knowledge, vilket summerar bolagets kärnprodukt ganska väl.

Börsnoteringen av Slack

Varför man ens skulle börsnotera Slack är det nog ingen som vet, men med facit i hand har det inte gått speciellt bra — det är inte tal om några större förluster, men nog la man sig lite för högt i värderingen inför börsnoteringen.

Kursutveckling för Slack sedan notering. Graf från Google Finance.

När bolaget börsnoterades var Slack värt 15,7 miljarder USD, och har sedan dess sjunkit till 11,44 miljarder USD idag.

  • Namn: Slack Technologies Inc
  • ISIN: US83088V1026
  • Kurs vid notering: 26 USD
  • Senaste kurs: 21,03 USD
  • Förändring: -19,12 %

4. Spotify

Den svenskgrundade musiktjänsten Spotify behöver nog inte någon närmre introduktion; en gigant på marknaden för musikstreaming som hade helt rätt approach från början — att ta med skivbolagen i ägandeskapet.

Deras största konkurrenter är följande:

  • Apple med Apple Music
  • Amazon med Amazon Prime Music
  • Alphabet med både Google Play och YouTube

Utöver dem har vi även halvfloppen Tidal, Tencent, Deezer och Pandora, som även om de inte har samma kapital i ryggen som de listade här ovanför fortfarande är konkurrenter till förlustmaskinen Spotify.

Börsnoteringen av Spotify

Så vad passar bättre för ett bolag som sedan 2006 aldrig gått med vinst än att börsnotera det? Just Spotify är ett intressant exempel eftersom VD:n och grundaren Daniel Ek sålde aktier kort efter noteringen, och delägare som Warner Music gick ur bolaget helt — bara den affären värd över 500 miljoner USD.

Värt att notera är dock att bolaget faktiskt har haft två positiva kvartal sedan börsnoteringen, vilket var Q3 och Q4 2018;

  • Q3 2018 omsattes 1,35 miljarder USD med en vinst om 43 miljoner USD
  • Q4 2018 omsattes 1,50 miljarder USD med en vinst om betydligt större 442 miljoner USD

Därefter har de dock återgått till förlustkvartal igen, med negativa resultat för Q1 och Q2 2019 på 142 respektive 76 miljoner USD.

Kursutveckling för Spotify sedan notering. Graf från Google Finance.

Spotify var efter dess börsnotering värt 26,5 miljarder USD, vilket sedan dess sjunkit till 21,17 miljarder USD.

  • Namn: Spotify Technology SA
  • ISIN: LU1778762911
  • Kurs vid notering: 165,90 USD
  • Senaste kurs: 118,01 USD
  • Förändring: -28,87 %

5. Uber

Så var det återigen dags för precis samma affärsmodell som konkurrenten Lyft, det vill säga att erbjuda en mjukvaruplattform där kunderna kan boka resor — antingen tillsammans eller som chaufför.

Likt konkurrenten försöker man rida på den pestbölden som kallas *gig-ekonomin, alltså att folk är underbetalda samt saknar både försäkring, tjänstepension och sjukersättning men faktiskt får arbeta när de vill — förutsatt att de arbetar alla dagar i veckan om de vill ha en dräglig lön.

Börsnoteringen av Uber

Hur som helst, givetvis ska även det här bolaget börsnoteras och värderas till sinnessjukt många miljarder USD.

Kursutveckling för Uber sedan notering. Graf från Google Finance.

Efter börsnoteringen, där Uber värderades till hisnande 75,5 miljarder USD är bolaget nu värt 56,58 miljarder USD. Fortfarande extremt mycket för ett bolag som under Q2 2019 omsatte 3,17 miljarder för att samtidigt gå back 5,24 miljarder USD.

  • Namn: Uber Technologies Inc
  • ISIN: US90353T1007
  • Kurs vid notering: 45 USD
  • Senaste kurs: 31,41 USD
  • Förändring: -30,20 %

6. Zoom

Jag har sedan många år använt portabel ljudutrustning från ett bolag som heter Zoom, men det är inte alls samma bolag som Zoom Video Communications Inc — istället håller de sistnämnda på med en videokonferensteknik som konkurrerar med exempelvis Skype.

Bolaget står ut från mängden genom att faktiskt gå med vinst, vilket gör att jag nästan baxnar när jag skriver den här artikeln. Äntligen ett bolag som uppvisar goda resultat! De senaste tre kvartalen har både omsättning och vinst ökat, för att nu senast landa på 145,83 miljoner USD i omsättning och 5,54 miljoner USD i vinst.

Börsnoteringen av Zoom

Av de bolagen jag går igenom i det här inlägget har börsnoteringen av Zoom varit den i särklass bästa, med en positiv förändring sedan börsintroduktionen om över 82 %.

Kursutveckling för Zoom sedan notering. Graf från Google Finance.

Vid börsintroduktionen sattes priset på en aktie i Zoom till 36 USD, vilket gav ett initialt marknadsvärde om 9,2 miljarder USD. Sedan dess har aktien stigit till över 65 USD, vilket innebär att marknadsvärdet skjutit i höjden till över 17 miljarder USD.

Sammanfattning

Just gällande de här hypade techbolagen gör man nog allra bäst i att faktiskt stå vid sidan om när de noteras på börsen. Eftersom bolagen inte betalar någon utdelning, och dess börsvärde vid noteringstillfället bara är en uppskattad värdering, är det ingenting annat än att gambla eller "betta" att teckna sig vid dessa börsnoteringar.

Glöm aldrig bort att det är dina intjänade pengar du investerar på börsen. Givetvis är det upp till var och en att avgöra om man vill bränna pengar på spekulation, men tänk på vad din tid är värd innan du gör det.

Jag står över

För min egen del känner jag att det här inte är en investeringsform för mig, men jag överlåter givetvis IPO-investeringar till er andra som är intresserade av det.

Bolag som faktiskt har en fungerande affärsmodell och positivt kassaflöde? Absolut. Hypade teknikbolag som enbart har drömmar och förhoppningar om att ens vara i närheten av lönsamma? Nej tack!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Alphabet Inc Class AGOOGL
 Amazon.com IncAMZN
 Apple IncAAPL
 Lyft IncLYFT
 Pinterest IncPINS
 Slack Technologies IncWORK
 Spotify Technology SASPOT
 Uber Technologies IncUBER
 Zoom Video Communications IncZM

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.