Sandvik höjer utdelningen

Svenska industrijätten Sandvik gick starkare än väntat i fjol och höjer utdelningen rejält.

Äntligen har rapporterna börjat komma och vi får nu en glimt av hur utdelningarna för 2019 faktiskt kommer se ut.

Få bolag har gjort så mycket för en släkt som Sandvik har gjort för min — alla, och då menar jag alla i de tre senaste generationerna innan mig — har gjort minst ett par år i bolaget. Några har till och med stannat hela yrkeslivet, och som anställd är det ett mycket fint bolag.

Höjd utdelning

Sandvik meddelar i och med rapporten att bolaget presterat bättre än förväntat och man föreslår därmed en höjning av utdelningen — den tredje i rad sedan 2016. Utdelningen föreslås till 4,25 SEK per aktie, vilket innebär en höjning om 21,43 % samt en direktavkastning om 3,01 %. Det börjar likna något!

Tittar man närmre på bolagets utdelningshistorik inser man dock att den är ganska volatil; de drar sig inte för att sänka utdelningen de år det är lite kämpigare, något jag har ganska svårt för. Som exempel kapade man utdelningen med 28,57 % mellan utdelningarna 2015 (3,5 SEK) och 2016 (2,5 SEK).

Nu förstår jag att deras verksamhet är starkt cyklisk, men då är det bättre att hålla en lite lägre utdelning som är stabil över tid — just utdelningssänkningar kan ställa till det rejält för aktiekursen, när alla oroliga småsparare springer mot utgången samtidigt.

Detaljer

  • Namn: Sandvik
  • ISIN: SE0000667891
  • Utdelning: 4,25 SEK
  • Senaste kurs: 141,40 SEK
  • Direktavkastning: 3,01 %

Jag äger inga aktier i Sandvik (ännu). Vid en framtida nedgång vet jag dock inte om jag skulle kunna hålla mig...

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 SandvikSAND

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.