SkiStar stänger alla anläggningar

Efter råd från den svenska Folkhälsomyndigheten har Skistar tagit beslutet att stänga alla sina svenska anläggningar för att minska risken att överbelasta sjukvården.

På senare tid har skidortsaktien Skistar i det närmaste blivit en folkaktie för svenska småsparare, så det här är nyheter jag tror många tyvärr kommer sätta kaffet i vrångstrupen av.

Än en gång är det coronavirusets framfart som sätter käppar i hjulet för ekonomin — nu stänger bolaget sina tre svenska skidorter Sälen, Åre och Vemdalen.

Påverkar resultatet

Självklart påverkar ett sådant här beslut bolagets resultat, men samtidigt är Skistar tydliga med att vintersäsongen till stor del faktiskt har passerat och att bolaget därför har en förhoppning om att den tidigarelagda stängningen får en begränsad betydelse för årets totala resultat.

Samtidigt är de lika tydliga med att de faktiskt inte har hunnit analysera omfattningen av detta.

Skidorterna i Sverige stängs för säsongen från och med den 6 april 2020, vilket innebär att samtliga av bolagets anläggningar har stängts som en konsekvens av coronaviruset; de norska anläggningarna stängdes efter beslut av norska kommuner den 12 mars 2020.

Frivillig karantän

Jag tycker det är respektingivande att Skistar tar ett sådant ståndaktigt beslut i dessa tider, och förhoppningsvis leder det till att svenskar som planerat att åka till fjällen den närmaste tiden faktsikt stannar hemma — vilket de borde gjort från början.

Här i Sverige har vi ju något som kallas för "frivillig karantän", vilket betyder att folk som förstår faran lyder och lever som man bör, samtidigt som alla de som inte bryr sig — eller helt enkelt inte förstår — fortsätter som vanligt och då smittar personer som tillhör riskgrupperna.

Idioti säger jag, och ser hellre att Folkhälsomyndigheten tar i med hårdhandskarna mot både bolag och privatpersoner; det borde inte finnas några alternativ — stäng kaféer, restauranger, nöjesevenemang och liknande till dess att spridningen är begränsad.

Vi ser gång på gång att det inte fungerar med frivillig karantän, när människor flockas till både fjällen och exempelvis Gotland, där Destination Gotland erbjuder 500 SEK i presentkort till alla som avbokar sin resa till Gotland (!) — folk förstår helt enkelt inte att det även gäller dem.

Detaljer

  • Namn: Skistar B
  • ISIN: SE0000241614
  • Senaste kurs: 76,30 SEK
  • Utdelning: 3,50 SEK
  • Direktavkastning: 4,59 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Skistar BSKIS B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.