Xact Högutdelande får tätare utdelningar

Jag har varit i kontakt med Xact Kapitalförvaltning rörande frågan om den populära utdelande fonden Xact Norden Högutdelande kommer börja betala utdelning oftare — och beskedet är positivt.

Den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande har snabbt blivit en favorit bland småsparare för att den är en lagom bred fond med 45 lågvolatila och samtidigt högutdelande nordiska bolag, har en låg avgift om 0,30 % och dessutom betalar utdelning med en direktavkastning på över 4 %.

För riskspridning är fonden en utmärkt grundplåt i en portfölj, just eftersom den är så pass bred och dessutom har ett fokus på aktier med låg volatilitet. Vi har mängder med urstarka nordiska bolag med starka kassaflöden, som vi kan ta del av med hjälp av utdelningarna från fonden.

Tätare utdelningar

Det började ryktas om att Xact Norden Högutdelande skulle börja betala utdelning oftare, och för att få ett besked i frågan hörde jag av mig till Xact Kapitalförvaltning.

Glädjande nog är beskedet att fonden börjar betala utdelningar tätare från och med 2020, och sedan ännu tätare från och med 2021; först en gång i halvåret och sedan en gång i kvartalet.

Beslutet ligger nu hos Finansinspektionen, som förväntas bli klar med handläggningen, och därefter ge besked till Xact Kapitalförvaltning, i början av 2020.

Planen för Xact Norden Högutdelande är följande:

 • 2020: utdelning betalas två gånger per år
 • 2021: utdelning betalas fyra gånger per år

Oerhört glädjande nyheter för oss som gillar återkommande kassaflöden.

Vi måste dock komma ihåg att det rör sig om just preliminära uppgifter, eftersom Xact Kapitalförvaltning väntar på godkännande hos Finansinspektionen, som beslutar om alla ändringar av fondbestämmelser.

Handla utan courtage

För den som vill handla bland annat Xact Norden Högutdelande helt utan att betala courtage kan jag tipsa om Nordnets tjänst Månadsspar ETF, där du som kund inte betalar något courtage vid de planerade köp som genomförs varje månad.

Det är ett utmärkt sätt att hålla nere alla transaktionskostnader och bara öka utdelningen och innehavet i fonden över tid — summan du hade betalat för courtage lägger du helt enkelt på din framtid istället.

Detaljer

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har nio kommentarer.
 1. myntarenmyntaren

  Ja det var en trevlig nyhet. Bara hoppas FI inte har några synpunkter på det.

  Om det får bifall kanske andra fondbolag hakar på. Det är stenhård konkurrens bland fondbolagen så man kan tycka att de borde göra allt för kunderna.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Myntaren,

   Synpunkter tror jag inte Finansinspektionen kommer ha, däremot kan det ta längre tid än önskvärt att få det behandlat och klart. Jag hoppas du har rätt rörande konkurrensen bland fondbolagen, som det ser ut nu är Xact relativt ohotade vad gäller nordiska ETF:er.

   Tack för kommentaren!

 2. AnonymAnonym

  Efterlängtat! Jag trodde att det fortfarande var på idé-stadiet. Har den endast hos Avanza men tänkte starta upp ett Nordnet konto och sätta igång i januari med ett månadssparande.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej,

   Ja, jag trodde också att det bara var på idéstadie faktiskt, så det var överraskande att Xact hade ett så pass tydligt besked när jag frågade. Månadsspar hos Nordnet låter som en bra idé!

   Tack för kommentaren!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Ove,

   Tyvärr, inga praktiska detaljer är klara ännu, men antagligen ligger deras utdelning kvar i maj och då hamnar vi i november om de delar ut halvårsvis. Om vi leker med tanken att samma sak gäller vid kvartalsutdelningar landar vi alltså på maj, augusti, november, februari.

   Tack för kommentaren!

 3. MiniinvestMiniinvest

  Har en fundering kring månadsspar av denna etf hos Nordnet. Är det så att Nordnet tar ut en spread vid köpet? Jag testar detta nu. Okej att det är gratis courtage. Men är spreaden för stor kan man ju lika gärna köpa själv med mini-courtage.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Miniinvest,

   Nordnet tar inte ut någon spread vid köp i Månadsspar ETF, däremot får de "provision" från utgivaren om 0,1 - 0,2 %. När du handlar courtagefria börshandlade produkter i övrigt tar Nordnet dock ut en spread.

   Tack för kommentaren!

 4. RickardRickard

  Härligt att högutdelande börjar dela ut oftare. Klart dom får igenom det Jag har kört igång månadspar på högutdelande så återinvesteras utdelningen automatiskt.

  Jag har tagit en mindre position i Xtrackers eurostock qul div (Xd3e som ticker.

  Den verkar likna Xact högutdelande
  Utdelning några ggr per år, drygt 4% i utdelning, 0,3% avgift, svenskhandlad.
  Har inte hört nåt från sparare om denna fonden.
  Vad tror ni om denna fond?