Recept: Hemmagjord Nutella

Nutella blir snabbt en storfavorit och snackis hos barnen, men att köpa burkar för 60 kr styck blir dyrt. Så här gör du din egen!

Har du läst innehållsförteckningen på en Nutellaburk någon gång? Palmolja, emulgeringsmedel, fettreducerad kakao, vanillin (inte att förväxla med vanilj), socker och skummjölkspulver.

Här är det viktigt att både tänka på sig själv och på barnen. Våra kroppars celler byggs upp av det vi äter, och att äta detta är ingen höjdare. Men det är ju gott med nötkräm, så vad är alternativet?

Hemmagjord Nutella

Lösningen är givetvis att göra en hemmagjord variant, kalla den vad du vill. Hemella? Nuhemma?

Oavsett namnet är det här en omedelbar klassiker, med mycket mer smak än den köpta varianten.

Ingredienser

  • 200 gram hasselnötter
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk kakao
  • 1 dl strösocker

Som vanligt vill jag tipsa om att använda ekologiska ingredienser om det går — det är bättre för både naturen, odlaren och dig som konsument.

Rapsolja ska helst vara ekologisk och kallpressad, men eftersom dessa ofta har en ganska stark egen smak kan jag rekommendera en där smaken ”tvättats” bort; ekologisk rapsolja från Zeta.

Gör så här

  1. Börja med att rosta hasselnötterna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
  2. Ta fram två kökshanddukar och rulla nötterna emellan dem för att få bort nötternas skal.
  3. Lägg nötterna i en mixer/blender eller matberedare och kör tills fettet i nötterna har gjort att de blivit till ett slags nötsmör.
  4. Tillsätt rapsolja, socker och kakao och kör lite till.
  5. Färdigt!

Så enkelt är det att göra hemmagjord Nutella.

Lycka till, och hör gärna av dig om resultatet!


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.