Jag har ökat i Sampo

Köpläge i ett av Finlands finaste bolag efter lite turbulens på börsen — jag har fyllt på med Sampo.

Så föll Sampo än en gång under min köpgräns på 40 EUR, vilket gjorde att det började klia i fingrarna och jag till slut utökade mitt befintliga innehav en del.

Anledningen till dippen?

Oro för banksektorn

Storbanken Nordea, som är ett av bolagets största innehav, fick stryk på börsen på grund av att banken ser över en del finansiella mål — däribland bankens utdelningspolicy — vilket leder till en oro om starkt kapad utdelning framöver.

Även om den svenska storbanken Swedbank inte riktigt sitter i samma båt som Nordea har deras utdelningssänkning, där Swedbank i sin utdelningspolicy sänkte utdelningsandelen från 75 till 50 % av vinsten, gjort marknaden nervös över banksektorn i sin helhet.

När då även Nordea meddelar en översyn om samma sak sprider sig oron specifikt till den banken, och med med all rätta; deras största kassako under de senaste åren — den privata utlåningen — är under press från mindre aktörer som statliga SBAB.

Det här är på något vis ett erkännande om att den perioden om allra mest lönsamma kvartal faktiskt kan vara bakom oss nu.

Dystert? Ja, kanske. Men Sampo äger annat än Nordea, så även om det skakar till ser jag aktien som köpvärd på dessa nivåer.

Detaljer

  • Namn: Sampo Oyj A
  • ISIN: FI0009003305
  • Senaste kurs: 38,11 EUR
  • Utdelning: 2,85 EUR
  • Direktavkastning: 7,48 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Sampo Oyj ASAMPO
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Swedbank ASWED A

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.