Varför måste jag prenumerera på allt?

De senaste åren har i stort sett alla bolag som tidigare erbjöd produkter, som exempelvis Adobe och Electronic Arts, övergått till tjänster och prenumerationsmodeller. Men varför?

Som egenföretagare har jag under ganska många år spenderat hur mycket pengar som helst på dyra programvaror, som så här i efterhand inte betyder någonting när bolagen ändrar sina utbud.

"Förr i tiden" betalade man en summa för att äga ett musikalbum, ett spel, eller en licens till en mjukvara till datorn — och sedan kunde man använda det precis som man ville. Nu är det försvinnande få som ger oss den möjligheten.

Nu prenumererar vi på allt

Sedan Spotify, Netflix och liknande prenumerationstjänster började bli populära — till och med nödvändiga — i folks liv, började även bolagen som tidigare erbjudit produkter gå över till att sälja tjänster istället.

Om kunderna redan är vana vid att betala en mindre summa varje månad är det ju fritt fram för vilket bolag som helst att helt enkelt sluta ta betalt större belopp och istället binda upp sina kunder i avtal och regelbundna, mindre betalningar.

Till och med utvecklaren till mitt bokföringsprogram — som jag äger licens för — har gått över till en prenumerationsmodell där jag måste betala varje år, trots att jag inte har något behov att uppgradera programmet.

För att jämför det med den produkt de erbjöd innan; en licens till bokföringsprogrammet, uppdateringar under det år man har betalat för, och sedan en möjlighet till att förlänga supporten ett år i taget för ett kraftigt reducerat pris — eftersom man redan äger grundlicensen.

Pengar styr

Anledningen till detta är så klart att de får återkommande intäktsströmmar, vilket för bolagen är helt fantastiskt; deras cashflow blir mycket högre och tryggare, trots att konsumenten "tror" att denne betalar ett lägre pris.

Samtidigt isoleras kunderna, eftersom de blir allt mer beroende av bolagets tjänster. Adobe är ett riktigt bra exempel, där man nu kan hyra hela deras Adobe Creative Suite för ett mindre belopp än vad en enda licens till Adobe Lightroom kostade för några år sedan.

Leder till begränsningar

Det hela har lett till att jag sitter med en urgammal licens till både Photoshop och Lightroom, som jag helt enkelt inte vill röra för att slippa betala mer pengar för programmen jag redan har köpt.

Av precis samma anledning är jag också fast i macOS Yosemite, för om jag uppgraderar operativsystemet kan jag inte längre köra programmen. Jag kan heller inte uppgradera dem individuellt längre, utan jag tvingas istället hyra hela sviten hos Adobe om jag köper ny dator eller uppgraderar operativsystemet.

Det var bättre förr

Det här nya konceptet leder till att jag aldrig egentligen äger någon av exempelvis den musik jag lyssnar på, utan istället hyr rätten att lyssna på den — en månad i taget.

Ju mer man tänker på det inser man att det både är smart och, för oss kunder, väldigt korkat. Hur kortsiktiga är vi? Vill jag ge Spotify 99 SEK varje månad i ett års — vilket totalt blir 1188 SEK — för att sedan inte ha rätten att lyssna på musiken överhuvudtaget den trettonde månaden?

Ingen väg ut

Det är just avsaknaden av alternativ jag tycker är så otroligt negativt för oss som kunder. Vi tvingas in i prenumerationsmodeller i allt vi gör, istället för att nyttja dessa i de tjänster där det faktiskt gör nytta för oss själva.

Jag förstår att bolagen vill att vi ska prenumerera, men snälla — ge mig en möjlighet att välja bort det när jag vill köpa en produkt istället för en tjänst!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Adobe IncADBE
 Electronic Arts IncEA
 Spotify Technology SASPOT
 Netflix IncNFLX

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.