Budget för hushåll med fyra barn

Här kommer en genomgång av alla våra återkommande utgifter i hushållet, som består av två vuxna samt fyra barn i åldrarna 2-8 år. Det är inte en speciellt sparsam budget, men den är realistisk — så håll till godo!

När barn diskuteras är det många som höjer på ögonbrynen när jag säger att vi har fyra stycken, oavsett om det är i professionella sammanhang eller om jag befinner mig på förskolan eller skolan.

Många tar sig för pannan och drar den gamla skrönan att "varje barn kostar en miljon", och en del bleknar när de tror att kostnaderna ökar exponentiellt ju fler barn man har. På grund av detta tar jag tillfället i akt och sammanfattar vår egen budget, så att alla kan få sig en uppfattning om vad det kostar att ha fyra små barn i Stockholm.

Budget med fyra barn

Här nedanför har jag sammanställt alla våra återkommande utgifter och den summa vi lägger på dessa.

Den största posten är för de allra flesta boendet, och här är det även det för oss, eftersom vi räknar in amortering som en utgift i budgeten, och därefter kommer alla livsmedel vi köper samt pengarna vi lägger undan till semestern varje år.

Alla utgifter ser ni här nedanför:

# Utgift Belopp
1 Boende inkl amortering 10 000
2 Livsmedel (gemensamt betalkort) 6 000
3 Semester 3 500
4 Förskola och fritids för fyra barn 2 375
5 Kläder 2 000
6 Månadskort SL x2 1 780
7 Försäkringar (hem + 6 personer) 1 200
8 Aktiviteter 1 000
9 Elektricitet 800
10 Telia mobilabonnemang x2 528
11 Bahnhof bredband 379
12 Telia IPTV 308
13 Spotify familjekonto 149
14 Netflix familjekonto 139
15 Apple iCloud-backup 2 TB 89
16 OVPN VPN-tunnel 49
- Summa 30 296

När vi räknar ihop alla utgifter hamnar vi alltså på 30 296 inklusive allt.

Så till frågan; är det här en bra eller dålig budget? Som jag skrev i ingressen är det kanske inte den mest sparsamma budgeten, men jag tycker att den fungerar utmärkt som en löpande budget.

Eftersom vi skapade den när bara jag jobbade och drog in pengar innebär det dessutom att jag kan betala den på helt egen hand. Det innebär med andra ord att allt min fru numera tjänar faktiskt aldrig spenderas, utan läggs undan till både Avanza och Nordnet varje månad.

Viktigast av allt: följ er budget!

Det är viktigt att behandla en budget som just en budget, och det är något min fru har ganska svårt med — hon shoppar gärna på och köper lite för mycket kläder, men problemet med det är ju att man spräcker inte bara den posten när man gör så, utan hela sin budget.

Större inköp som cyklar eller liknande hamnar så klart inte i den löpande budgeten, men större klädinköp som overaller och vinterkängor till barnen, som ganska snabbt skenar iväg, hanteras inom klädbudgeten på 2 000 SEK per månad.

Tur det eftersom årskostnaden blir 24 000 SEK...

Räcker den summan för all er mat?

Jag har fått lite frågor om gränsen för livsmedel som är satt till 6 000 SEK, då en del tycker att den verkar lite för låg. Eftersom vi lagar all vår mat själva är det inga problem att hålla sig inom budget, och allt som oftast har vi en del pengar kvar på kortet när vi fyller på nästa gång.

Det viktigaste vad gäller dessa utgifter, som är dedikerade till just livsmedel, är att vi faktiskt handlar dem på specifika kort. Därför har vi skaffat gemensamma betalkort dit vi kan Swisha pengar, och enkelt hålla koll på varandras köp.

Vi har som regel att äta på restaurang en gång per månad, exklusive de gånger vi firar något, som exempelvis skolavslutningar, födelsedagar, och så vidare. I verkligheten innebär det i de allra flesta fall att barnen får pizza och jag och frugan äter sushi. Det är alltså sällan vi kommer "ut" och äter mat, men vi har iallafall köpt maten — alltid något!

Reser kollektivt

Den observanta märker även att vi inte har någon bil, och det stämmer fint — vi bor centralt i Stockholm och tar oss överallt vi behöver med tunnelbana, buss eller cykel. Att slippa ha bil är riktigt skönt, och det är definitivt något jag skulle rekommendera till fler, speciellt om man bor i en storstad som har kollektivtrafik.

Fördelen med att låta någon annan köra (åka kollektivt) är att jag kan jobba eller slappna av även under resans gång. Det skulle aldrig falla mig in att köra bil i vardagen, eftersom det kostar alldeles för mycket tid som jag istället kan lägga på värdeskapande saker.

Sparande

De pengar som blir över varje månad åker in som sparande hos primärt Avanza, där jag gör majoriteten av mina aktieköp, och Nordnet, där jag handlar deras börshandlade fonder;

Som många redan vet passar jag även på att köpa den populära nordiska börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande med Nordnets tjänst Månadsspar ETF, där man köper börshandlade fonder helt utan att betala något courtage.

Jag handlar för många tusenlappar varje månad och spar därmed in ganska mycket pengar över tid när jag använder den tjänsten för att handla, istället för att betala courtage hos andra aktörer.

Inte bara värdepapper

Alla våra pengar åker dock inte rakt in i olika aktier eller börshandlade fonder, utan en del av dem åker till alternativa investeringar som exempelvis Lendify, och en del av dem in på helt vanliga sparkonton — exempelvis Santander har gett över 1 % historiskt på sitt sparkonto med 30 dagars bindningstid, men har nu sänkt ner till 0,95 % tror jag.

Oavsett vilken ränta som ges på sparkontot är poängen densamma dock; att vi aldrig har allt vårt kapital på börsen. Vi har alltid en bra summa pengar på helt vanliga sparkonton, för att minska den upplevda risken från våra investeringar på börsen.

På det sättet undviker vi oron i att förlora "allt" kapital i en eventuell börsnedgång, och kan därför sova lugnt på nätterna.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Apple IncAAPL
 Bahnhof BBAHN B
 Invesco Euro Stoxx High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDV
 Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistEHDL
 Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DistHDLV
 Netflix IncNFLX
 Spotify Technology SASPOT
 Telia CompanyTELIA
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fyra kommentarer.
  1. ArbetsplanenArbetsplanen

    Tack för ett informativt inlägg! Kul att se en tydlig budget för en familj! Är hygien inräknat på det gemensamma ”livsmedel”-kontot?
    Vad skulle ni säga att ni snittar på i andra ”övriga” utgifter?

    Jag hoppas på att vi klarar oss bra med <30,000 kr/mån som budget framöver, i alla fall de första 10-åren med 2 barn.
    /Arbetsplanen

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Arbetsplanen,

      Ja, även hygienartiklar är inräknade i Livsmedel-posten, men ärligt talat är det försvinnande mängder pengar som läggs på just hygien. Vi köper de vanliga produkterna för barnschampoo och -balsam samt billig tvålrefill när det finns.

      Ibland skenar det iväg ganska bra dock, nu inför sommaren fyllde vi exempelvis på med solskydsskrämer till barnen, och vill man ha bra kvalitet till fyra barn blir det ganska stora belopp.

      Vi försöker dock att hålla oss till gränsen oavsett vad säsongen kräver. Med tanke på att det vissa månader blir mer pengar över än andra finns det nästan alltid pengar kvar att ta av.

      Tack för kommentaren!

  2. HampusHampus

    Tack för bra blogg. Men hur klarar ni er med en budget på 6000 kr på 6 personer för en månad? Det är 33 kr per dag och person.

    Vi är 3 barn och två vuxna och lägger ca 13000 kr på mat i månaden utan att leva på lyx.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Hampus!

      Det kan så klart låta som lite, men det funkar förvånansvärt bra. Som en reflektion hade jag och min fru högre matkostnader innan vi fick barn än vad vi har nu, med fyra barn. Allt handlar om planering; att skriva matlistor, storhandla och passa på vid erbjudanden för att bunkra.

      Lösningen för vår del är att vi lagar all mat i ganska stora mängder, så att vi slipper laga luncher — vi äter alltid matlådor eller rester till lunch — och håller nere kostnaden per portion till absolut minimum.

      Om en middag ger tio vuxenportioner över en veckas tid blir det inte dyrt, men det kräver planering och bra "kylrotation" för att få det att fungera.

      Sedan passar det inte alla att äta samma sak under en längre tid heller, men man får hitta sitt sätt att variera sig.

      Tack för kommentaren!