Mina röda innehav

För att visa att allt inte bara är guld och gröna skogar kommer här alla mina innehav som lyser rött i värdepapperslistan, däribland kalkonerna Ratos och H&M.

Efter många väldigt positiva månader på börser runt om i världen florerar det nu framgångssagor på både bloggar och Twitter — inte minst jag själv som skrev om portföljens uppgång på över 50 % i år.

Sanningen är ju den att även om många av oss nått både all time high i portföljen och en sinnessjuk utveckling i år hittills är ingen uppgång en realiserad vinst ännu; för att den ska bli det måste vi sälja våra aktier och ta hem vinsten.

I uppgång och nedgång

Både aktiekurser och fondkurser varierar över tid, vilket innebär att du till och från kan ligga på en negativ avkastning — oftast riskerar det att inträffa när du precis köpt in dig i innehavet, men kan så klart inträffa även efter lång tid om kursen går ner kraftigt.

Rätt vad det är kan en lång tid av uppgång vara helt utraderad efter en enda dålig rapport eller nyhet om bolaget, och om du ska investera på börsen är detta något du både måste känna till och vara relativt trygg med.

Panik hör inte hemma när du investerar pengar, för det är då vi tar dåliga och irrationella beslut — och just därför känner jag att jag vill skriva om hur jag tänkt och gjort när det gått snett.

Mina dåliga köp

Personligen tycker jag att jag ger en ärlig bild av både mina investeringar och mina resonemang här på bloggen; jag skriver om uppgångar och nedgångar, sänkta utdelningar och andra förväntningar som inte riktigt når målet.

För att ge ytterligare insikt i vilka innehav som faktiskt inte presterat bra går jag igenom dem här nedanför.

1. Havsfrun

Jag har tidigare skrivit om min dåliga start på börsen, då jag faktiskt sorterade på direktavkastning på Avanza och hittade Havsfrun bland de bolag som gav högst utdelning i förhållande till sitt aktiepris. Varför ägde inte alla detta fantastiska investmentbolag med mycket högre utdelning än Investor? Losers!

Svaret var givetvis att Havsfrun var ett direkt värdeförstörande bolag som år efter år delade ut mer pengar än de hade råd med — och till slut kommer de inte ha några pengar alls. Detta var så klart ingenting jag reflekterade över när det begav sig, utan jag litade ganska blint på att om bolaget kan dela ut de pengarna, då är det ju det bästa för bolaget. Så är alltså inte fallet!

Som tur var fick aktien ett litet uppsving, och tillsammans med mina utdelningar genom åren kunde jag till slut sälja bolaget till en vinst.

2. H&M

Så till nästa dåliga köp, H&M. En bekant började prata om den här aktien, och av någon outgrundlig anledning gick jag emot allt sunt förnuft och investerade i den svenska klädkedjan, som hade många år av uppgång bakom sig. Sedan dess har investeringen i det närmaste pulveriserats, och huruvida H&M kommer komma tillbaka till historiska kursen är högst oklart.

I det här fallet har jag inte sålt aktierna, utan istället bestämt mig för att låta innehavet ligga kvar — som en påminnelse om att jag har tagit riktigt dåliga beslut. Som det ser ut nu tickar iallafall utdelningarna på som de ska, och kanske kan de ordna upp bolaget i framtiden.

3. Ratos

Investmentbolaget Ratos var ytterligare ett bolag som jag fick tips om — från samma person som ovan. "Det här bolaget har ju funnits i hundra år och äger massa olika bolag, det kan aldrig gå dåligt". Berömda sista ord.

Min enda tröst i det scenariot är att han investerade betydligt mycket mer pengar än mig, och att vi nu skrattar gott åt båda dessa investeringar. Likt H&M får dessa aktier ligga kvar i portföljen, och får mig att skämmas lite varje gång jag ser dem.

Förväntningar styr

Det är dock inte bara uppenbart dåliga köp som kan gå dåligt — man måste komma ihåg att det är ett helt naturligt fenomen i en marknad där bolagens värderingar baseras både på deras nuvarande resultat samt förväntningarna på deras framtida resultat.

Ett bolag kan krascha på börsen utan att bolaget för den delen presterar dåligt, utan för att det helt enkelt inte lever upp till marknadens — ofta kortsiktiga — förväntningar.

På samma sätt som Clas Ohlson rusade över 20 % efter att en helt medioker rapport släppts, eftersom marknaden hade prisat in att bolaget skulle prestera sämre än så, kan ett högt värderat bolag tappa 20 % på en precis lika medioker rapport.

Marknadens fokus inte långt

Problemet för börsnoterade bolag är att allt för stort fokus läggs på deras kvartalsrapportering, och det i sin tur ger ett väldigt kort perspektiv på dess värdering.

Alla analytikers rekommendationer — alltså så kallade sälj- eller köprekar — baseras på det kommande halvåret. Att då basera långsiktiga beslut på dessa kortsiktiga analyser blir bara fel.

I slutändan gäller det att hitta bolag man kan vara trygg att äga länge, oavsett hur marknaden eller analytiker ser på dem de kommande 6-9 månaderna. Är din placeringshorisont så pass kort hör dina pengar inte hemma på börsen alls.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Clas Ohlson BCLAS B
 Hennes & Mauritz BHM B
 Havsfrun Investment BHAV B
 Investor AINVE A
 Investor BINVE B
 PfizerPFE
 Ratos ARATO A
 Ratos BRATO B
 Sampo Oyj ASAMPO

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.