Riksbanken höjer räntan

Experimentet med minusränta, som drabbat Sverige sedan 2015, är över — Riksbanken höjer räntan i januari.

Sedan den 18 februari 2015 har Sverige haft en negativ reporänta, som sträckt sig från den ursprungliga nivån om -0,10 % ner till rekordlåga -0,50 % i februari 2016, och nu senast -0,25 % i januari 2019.

I dag, den 19 december 2019, tog dock Riksbanken beslutet att höja upp reporäntan till 0,00 %, vilket innebär att Sveriges reporänta till slut lämnar negativt territorium, och återgår till mer sunda nivåer, från och med nästa år.

Har varit skeptisk

Jag har varit oerhört skeptiskt inställd till en negativ reporänta sedan första dagen det föreslogs, eftersom det inte handlar om någonting annat än att försöka dra vågskålen åt fel håll för att väga upp en felviktning i ekonomin. Det säger sig självt att det inte är en hållbar lösning.

Att Riksbanken sedan inte tog tillfället i akt att sänka reporäntan under pågående högkonjunktur, utan istället väntar till nu då det mesta tyder på att konjunkturen börjar vika, är oerhört märkligt, och visar på att de inte är så ståndaktiga som man först kan ha trott.

Av samma anledning som jag var skeptisk välkomnar jag att de nu återgår till en normal ränta, och ber till högre makter att vi slipper få en negativ reporänta igen.

Gäller från januari

Den nya reporäntan om 0,00 % börjar gälla den 8 januari 2020 — inte en dag för sent.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. Nils JörgensonNils Jörgenson

    Reporäntan har nästintill ingen koppling längre till vad bankerna tar för ränta mot kunderna. Michael Thuden förklarar det enkelt och bra här:


    https://penningreform.blogspot.com/2019/12/riksbankens-rantehojning-paverkar.html

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Nils,

      Jag förstår hur han tänker, men oavsett om bankerna är beroende av reporäntan eller ej har banker annonserat räntehöjningar vid Riksbankens höjningar, både nu senast (i sina prognoser) och tidigare. Om det sedan beror på att de måste eller för att kunna "skylla" på Riksbanken låter jag vara osagt.

      Tack för kommentaren!