Livet under Covid-19

Förändringar i vår livssituation innebär mer fokus på familjen och mindre fokus på bloggen i närtid. Anledningen är — precis som för många andra — pandemin och spridningen av coronaviruset.

Som ni säkert har märkt har antalet inlägg på bloggen stannat av de senaste veckorna. Anledningen till det är att min fru är en av dem som arbetar dag som natt med att rädda livet på patienter med covid-19.

Sedan ett par veckor tillbaka skickades alla patienter som inte hade covid-19 hem och de har därefter till 100 % haft hand om patienter som är bekräftat smittade.

Utöver det saknas mycket personal, vilket gör att de får arbeta långa pass; ibland kommer hon hem vid 23.00 för att sedan åka till sjukhuset igen vid kl. 06 — dagar då hon inte träffar barnen alls.

En del av hennes kollegor har dessutom valt att separera från sina familjer för att undvika smittspridning, vilket ytterligare påverkar deras prestationsförmåga och mentala hälsa. Vi har dock inte gjort det, vi tror att goda hygienrutiner är tillräckligt. Detta är så klart upp till var och en.

Arbete hemifrån — med barn

Som egenföretagare är jag van att arbeta hemifrån, men pandemin har lett till en stor förändring för min del; förskolan har inte tillräckligt med personal, så de två yngsta har fått vara hemma.

Helt plötsligt ska jag försöka vara ensamförälder vad gäller hushållet både morgon och kväll, samt sköta bolaget och samtidigt ta hand om två förskolebarn om dagarna — inte helt enkelt. Det har faktiskt gått så långt att jag känner mig stressad över att hinna med allt som behöver göras, vilket verkligen hör till ovanligheterna.

Jag är normalt sett väldigt lyhörd kring just stress och försöker varva ner, men det finns inget sätt att göra det just nu. Jag har det dock inte dåligt på något sätt, det är bara mer intensivt än vanligt just nu. En liten lättnad är att våra två äldsta barn, som går i skolan, kan ta sig dit och hem de flesta dagarna.

Stötta sjukvårdspersonalen

Vi är alla friska och under omständigheterna kan man inte önska något mer. Det jag tänkte göra med det här inlägget är att be er att stötta svensk sjukvårdspersonal på vilka sätt ni än kan.

Det finns flera initiativ som satsar på att hjälpa sjukvårdspersonalen, och det är hit ni ska rikta era blickar för att göra skillnad — det betyder mer än ni tror.

1. Initiativ för mat

Det som hjälper mest är mat, som färdiga matlådor, kuponger eller liknande. Detta gör att sjukvårdspersonalen slipper planera lunchmaten, vilket kan underlätta när passen är så pass långa som de tyvärr är idag.

Initiativ som hjälper till med mat:

Kom gärna med tips om ytterligare initiativ som kan hjälpa till.

2. Initiativ för skyddsutrustning

Inom samtliga regioner är tillgången till skyddsutrustning som skyddsvisir eller andningsskydd begränsad, vilket leder till att heltäckande skydd inte används förutom i de mest extrema fall av infektionssmitta.

Skyddsvisir och munskydd används alltid vid behandling av covid-patienter, men det finns olika bra utrustning och många känner ångest över att inte ha heltäckande utrustning.

Initiativ som avser hjälpa till med skyddsutrustning:

Kom gärna med tips om ytterligare initiativ som kan hjälpa till.

Lyssna på Folkhälsomyndigheten

Det är många som beter sig i stort sett som vanligt i den pågående pandemin, vilket är förståeligt; det är ganska svårt att inse vad som pågår över hela världen just nu.

Det är dock oerhört viktigt att alla lyssnar på de rekommendationer både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ger, eftersom det är just belastningen i sjukvården man försöker hantera. Annars står man plötsligt där med en anhörig som behöver vårdas med respirator, när varken vårdplatser eller respiratorer finns att tillgå.

Mina egna enkla tips är följande:

  • Ha god hygien och tvätta dig regelbundet
  • Använd desinfektionsmedel för att rengöra exempelvis handtag
  • Om du hostar och måste gå ut, använd skyddsmask
  • Håll alltid avstånd från andra i affärer
  • Åk inte till jobbet om du inte måste
  • Träffas gärna för en fika, men gör det i en park och kramas inte
  • Träffa inte personer i riskgrupper (ålder, fetma, diabetes, astma)

Så länge vi har kunskapen i bakhuvudet kan vi påverka smittspridningen på ett mycket effektivt sätt.

Kom med tips

Jag tar gärna emot tips om initiativ som jag ännu inte hittat. Om du känner till några initiativ får du mer än gärna lämna en kommentar till inlägget eller skicka ett meddelande via kontaktsidan.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.