Riksbanken lämnar räntan orörd

Sveriges Riksbank ligger starkt kvar på samma räntenivå som tidigare — trots att ekonomin stannar av i hela Sverige.

Igår var det åter dags för det penningpolitiska mötet hos Riksbanken, där de släppte ett pressmeddelande samt höll en presskonferens med frågestund.

Jag tittade på presskonferensen och känner faktiskt ett förtroende för Riksbankens agerande just nu, vilket inte hör till vanligheterna — de senaste åren har jag varit minst sagt trött på den artificiella ekonomin deras penningpolitik med negativa räntor lett till, vilket nu är över.

Sänker inte räntan

Riksbankschefen Stefan Ingves meddelade att Sveriges Riksbank inte kommer att sänka reporäntan till negativt territorium. Istället ämnar man hjälpa företagen genom att i största möjliga mån underlätta kreditförsörjningen.

Några av dessa åtgärder är att erbjuda bankerna utlåning om 500 miljarder SEK för vidareutlåning till företag samt att köpa värdepapper för 300 miljarder SEK.

Journalister — eller?

Frågorna som ställs av journalister på presskonferenser som Riksbankens, eller Folkhälsomyndighetens för den delen, får mig på allvar att fundera på om de verkligen är kvalificerade för sina yrken.

Många av frågorna från journalister rörde varför Sverige väljer att inte sänka räntan "när andra länder gör det".

Ingen som helst hänsyn tas till att Sveriges reporänta redan ligger på 0,00 % — och att vi borde vara glada över att ha kommit ur träsket med negativ ränta. Det är som att de inte vet om att andra länder redan ligger högre än den nollränta som Sverige har.

Är beredda att göra mer

Stefan Ingves på Riksbanken menar även att de har krut kvar för att stärka ekonomin, vilket innebär allt mer stimulanser i form av obligationsköp och annat.

Här kan vi ju så klart spekulera om att en negativ reporänta skulle kunna användas som en typ av språngbräda när väl ekonomin börjar ta fart igen. Ingves tydlig med att det inte alls var aktuellt att sänka räntan för tillfället. Min egen förhoppning är — som ni redan vet — att vi slipper negativa, och därmed artificiella, räntor framöver.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.