Skärmfria dagar — så gjorde vi

Få ut mer av vardagen genom att lägga mindre tid på TV, telefoner och datorer. Så här fick vi en lugnare familj och mer tid för varandra på samma gång.

Barn och skärmtid är ett riktigt hett ämne, och med fyra barn i åldrarna 3-9 år kan det ofta bli ganska bråkigt när det gäller vilket spel man ska spela eller vilken film man ska se — det är för många viljor, och det bråk som ofta blir på grund av detta behövde vi få bort.

Jag och min fru kände att lösningen låg i att begränsa hur och när barnen fick ha skärmar som TV, iPad och Nintendo Switch, men vi visste inte riktigt hur vi skulle angripa problemet. Så här lyckades vi.

Innehåll

Inte "skärmfritt"

Det blev ganska snabbt viktigt att vinkla detta bort från just skärmarna, så att det inte handlar om dem bara för att vi inför dagar då man inte får ha dem; istället för att kalla det för skärmfritt eller skärmfria dagar har vi därför bestämt oss för att kalla det för hobbydagar, vilket har en positiv klang och som barnen enkelt förstår.

Det uppmuntrar dessutom till just hobbyaktiviteter, som att spela gitarr eller piano, pyssla, måla och läsa — betydligt bättre än att bara förbjuda skärmar.

Införa skärmfria dagar

Att komma igång med skärmfria dagar, som vi ju kallar för hobbydagar, kan kännas som ett stort steg och något man vill skjuta framför sig. Så kände vi också, men till slut tog vi tjuren i hornen och införde dessa regler i hemmet — och det gick lättare än vi hade trott.

Första försöket

Vi började med att dela upp veckan så att hobbydagarna var på tisdagar och torsdagar, där man alltså fick ha skärmen under normal användning fem dagar i veckan; måndag, onsdag, fredag, lördag och söndag;

Dag Skärmdag Hobbydag
Måndag Ja Nej
Tisdag Nej Ja
Onsdag Ja Nej
Torsdag Nej Ja
Fredag Ja Nej
Lördag Ja Nej
Söndag Ja Nej

Här insåg vi att det slog helt fel, och det blev faktiskt ganska svårt för våra barn att släppa tanken på att ha iPad eller Switch på hobbydagarna — antagligen för att det var så många dagar i veckan som de fick ha det.

Vi bestämde att vända på det istället, så att det blir fler hobbydagar under veckan.

Andra försöket

I försök nummer två ändrade vi upplägget från två hobbydagar i veckan till tre hobbydagar; alltså 3+4 istället för 2+5.

Dag Skärmdag Hobbydag
Måndag Nej Ja
Tisdag Ja Nej
Onsdag Nej Ja
Torsdag Ja Nej
Fredag Nej Ja
Lördag Ja Nej
Söndag Ja Nej

Detta fungerade som tur var alldeles utmärkt, mycket bättre än det första försöket. Alla kände nog att det var ett betydligt bättre upplägg — både vi föräldrar och alla barnen tyckte att det kändes enkelt och naturligt.

Veckan börjar med att de tar det lugnt med intryck när de kommer hem; skolan gör sitt, de pysslar och vilar när de behöver det. Därefter får de ha skärmar under två timmar på tisdagen, och sedan är det hobbydag igen på onsdagen.

Vår treåring kommer till och med och frågar "pappa, är det hobbydag idag?" — hon vet precis vad som gäller, och anpassar sig snabbt.

Regler

För att en sån här omställning ska fungera kände vi att det behövdes enkla och tydliga regler.

  1. Även föräldrar har hobbydagar. Den här regeln är viktig och en stark grundpelare i att det här ska fungera; på hobbydagar sysslar man inte med skärmar, utan med ritar, pysslar, spelar gitarr eller piano — eller går ut och spelar fotboll. Inte ens föräldrar får ha sina skärmar.

  2. Inget YouTube. En annan viktig regel är att man inte får titta på totalt nonsens på skärmen — det måste vara innehåll som faktiskt är lärorikt eller välproducerat. Därför blev YouTube bannlyst direkt, eftersom det är omöjligt för barnen själva att avgöra vad som är bra och dåligt innehåll. Kvar finns Disney+, Netflix och SVT Barn att välja mellan, och det räcker gott.

  3. Max två timmar. Varje dag har en pott på två timmars skärmtittande, och de flesta enheter — som exempelvis Nintendo Switch — låter dig ställa in en timer i föräldrakontrollerna där du enkelt anger hur länge den får användas varje dygn.

Fler regler än så här behövs egentligen inte, för det finns ingenting att missbruka. Du kör dina två timmar av skärm på det sätt du själv önskar, och du får spela eller hålla dig till kvalitativa streamingtjänster.

Undantag

Det finns så klart vissa undantag och reglerna om hobbydagar är inte ristade i sten. Undantagen är dessa:

  1. Läxor. Ett solklart exempel är de läxor från skolan som våra äldsta ibland behöver ha en dator eller en iPad för att göra, exempelvis matematikspelet Bingel från Sanoma Utbildning. I de fallen gör de sin läxa i lugn och ro, och lämnar sedan ifrån sig vår gemensamma iPad när de är klara.

  2. Morgon-TV. Utöver läxorna är TV-tittandet på morgonen inte heller något som räknas in i "potten" på skärmdagarna, eller är förbjudet på hobbydagar. Våra barn vaknar mellan kl. 05.00 och 06.30 varje dag, och då smyger de upp och myser i soffan till Bolibompa tillsammans innan frukost. Helt okej.

  3. Fredagsmys. En dum grej med detta är att fredagen blir en hobbydag, vilket innebär att kvällsfilmen blir lidande. Vi införde då ett undantag för biokväll på fredagar, vilket blivit något av en riktig högtid efter middagen. Riktigt roligt!

Utöver det är TV:n och skärmarna avstängda, och vi insåg snabbt hur skönt och lugnt det faktiskt blir.

Resultat

Till vår stora glädje kan vi så här i efterhand faktiskt konstatera att det har gått jättebra att införa hobbydagar i vår familj, och framför allt handlar det om tre stora vinster;

  1. Det är lättare för barnen att hitta på spontana lekar sedan vi införde hobbydagarna, ofta alla fyra tillsammans
  2. Mindre skärmtid för alla i familjen
  3. Barnen uppskattar skärmtiden betydligt mer

Den allra första hobbydagen — alltså i det första försöket — möttes vi av protester, gråt och bråk från barnen, men redan den andra hobbydagen förstod barnen konceptet fullt ut och började leka, planera, pyssla och busa mycket mer än tidigare.

Så här i efterhand kan vi känna att vi borde börjat med det här för länge sedan, men det är lätt att vara efterklok; huvudsaken är att man gör det. Vilken tur att vi började.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har fyra kommentarer.
  1. AniracAnirac

    Tycker de är tragiskt att så många har så stort problem med detta, vi satte 2 dagar med skärm eller tv och en dag med utbildning på skärm, enkelt från äldsta fyllde 6, klara regler, tjatar ni tar vi bort en dag. Funkat bra i 4 år nu. Flera grannar har infört samma och fått mer lugn och mindre bråk.

    Förstår inte att så många föräldrar har så svårt att vara vuxna. Man ska ge barnen en bra start i livet inte göra dem beroende av dator och spel är inte ett bra sätt.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej,

      Jag tycker också det är lite tragiskt, eller snarare att det tog så lång tid innan vi gjorde något åt det i vår familj.

      Det låter som att ni lyckats bra hemma hos er, även om jag själv aldrig hade klarat av att bara ha skärm på fritiden två dagar i veckan — jag läser för mycket på telefon och dator för att det skulle fungera. Fyra dagar blir lagom hos oss.

      Oavsett vilket är det både nyttigt och viktigt att lära barnen att klara sig utan skärm. I vardagen ser jag mängder med barn som har telefon eller padda med YouTube på vägen till förskolan, alltså i barnvagnen, vilket är ett stort varningstecken — och helt bisarrt enligt mig.

      Tack för kommentaren!

  2. Virginia WallinVirginia Wallin

    Hej!
    Såg det ni skrivit om skärmfri tid och vi är två studenter från Linköpings Universitet som skriver vår kandidatuppsats om just detta. Vi har utformat en enkät med 26 frågor till människor som haft skärmfri kväll och skulle behöva komma i kontakt med människor som utfört detta och som är villiga att fylla i enkäten. Finns det möjlighet att lägga ut vår enkät i samband med ert inlägg?
    Med vänlig hälsning, Virginia

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej,

      Det låter intresant! Jag har godkänt er kommentar och hoppas att ni får in några svar till enkäten.

      Lycka till!