Månadsspara 700 SEK — bli miljonär

Det är dags att slå hål på den populära svenska myten om att det är omöjligt att bli miljonär. Så här enkelt blir du miljonär i Sverige, oavsett din inkomst.

Att bli miljonär är en dröm för många svenskar, och samtidigt som de inser att de skulle vilja ha mycket pengar är det inte alls lika många som faktiskt förstår hur de ska göra för att samla ihop dem — vilket är enklare än du tror.

De flesta tror att det är något man bara når upp till i livet via lotterier eller bettingspel, som på hästar eller i fotboll, när det i verkligheten dock är precis tvärtom; det är de som inte spelar på hästar eller köper lotter som faktiskt har en riktig chans att bli miljonärer. Helt på egen hand, dessutom.

Det bästa av allt är att det inte ens behövs mycket pengar, du behöver nämligen bara göra två saker; att du är konsekvent i ditt sparande och att du låter pengarna vara.

Så här gör du för att bli miljonär med bara 700 SEK i månaden — ett belopp de allra flesta har råd att lägga undan varje månad.

Innehåll

Så sparar du ihop till en miljon

Då var det dags; vi ska spara ihop en miljon kronor med hjälp av ett månadssparande, i vårt fall med den mycket rimliga summan 700 SEK varje månad.

De allra, allra flesta har råd att lägga undan 700 SEK i månaden, och om du känner att du inte har den möjligheten är det dags att se över dina utgifter — nog finns det konsumtion du kan dra ner på för att kunna spara pengar.

Som jag skrev i inledningen krävs det faktiskt bara två regler för att komma i mål;

  1. Att du sparar varje månad
  2. Att du inte tar ut pengarna du sparat

Båda stegen kan kännas lite väl enkla när man läser dem, men faktum är att nästan alla tummar på både den första och den andra regeln.

Om du ska tumma på den första regeln är det bättre att spara ett mindre belopp än att inte spara alls. Den andra regeln — att inte ta ut pengarna — får du däremot inte tumma på, av den enkla anledningen att de pengar du har sparat ihop för ditt mål inte är dina att ta ut.

1. Genomsnittlig avkastning

För att på ett korrekt sätt uppskatta vilken avkastning våra sparade pengar kommer att ge när de är investerade på börsen blickar vi bakåt — vilken avkastning kan vi egentligen räkna med om vi investerar på börsen?

Att investera i svenska aktier och i svenska kronor är både enklast och billigast — hos Avanza handlar du utan courtage som ny kund på den svenska marknaden.

Vi fokuserar därför på Stockholmsbörsen, som har haft en genomsnittlig årlig avkastning på +8,46 % per år sedan 1999, vilket är ett riktigt bra resultat över mer än 20 års tid.

Vad gäller vår förväntade avkastning är det viktigt att komma ihåg två saker;

  1. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning
  2. Det kommer att komma både dåliga och bra år

Kom ihåg att de negativa perioderna är inräknade i dessa +8,46 % i genomsnittlig positiv avkastning, och därför är det viktigt att förstå redan från början att vi under den period som vi sparar ihop vår miljon kommer att uppleva år med negativ avkastning.

Detta är fullt naturligt och ingenting vi ska vara rädda för — tvärtom ger det oss möjlighet att köpa aktier billigare än normalt under "de dåliga åren" om vi bara följer regel nummer ett; fortsätt alltid spara.

2. Sparhoristont

Med kunskapen om att den svenska aktiemarknaden i genomsnitt har ökat 8,46 % per år de senaste 20 åren ska vi nu räkna ut hur lång tid vi behöver spara för att bli miljonärer från bara 700 SEK per månad.

Till vår hjälp har vi Avanzas sparkalkylator, där vi enkelt kan mata in startbelopp, spartid, utveckling per år — vår förväntade avkastning — samt hur mycket vi sparar i månaden.

Testa Sparkalkylatorn »

Vi skriver in våra parametrar:

  • Startbelopp: 0 SEK
  • Utveckling per år: 8,46 %
  • Månadssparande: 700 SEK

Så, hur långt behöver vi dra reglaget för Spartid innan vi kommer upp i vår miljon vi vill spara ihop?

Med ett sparande på 700 SEK per månad når vi upp till 1 082 585 SEK om 30 år från idag.

30 år låter som lång tid, men faktum är att majoriteten av bloggens läsare kommer att leva längre än 30 år från och med idag — så vad ger dig rätten att neka ditt framtida jag mer än en miljon i sparande utan större uppoffring än 700 SEK i månaden?

Som tur är går det att justera spartiden på ett mycket enkelt sätt; genom att spara mer pengar — det gör betydligt större skillnad än du kanske kan tro. Låt oss sammanställa en lista över hur lång tid det tar att bli miljonär vid olika månadsspar.

Sparande År Slutbelopp
700 30 1 082 585 SEK
1400 22 1 031 493 SEK
2100 18 1 031 739 SEK
2800 15 1 007 565 SEK

Om du sparar fyra gånger mer än 700 SEK blir du alltså miljonär på bara 15 år, vilket är klart överkomligt. Se därför till att du kan spara så mycket som möjligt — helst 10 % av din lön efter skatt — så ska du se att du når upp till en miljon kronor snabbare än du någonsin trodde var möjligt.

Det viktigaste är att du faktiskt börjara spara redan idag. Vänta inte på ett bättre tillfälle, för det enda tillfället som är bättre än idag var igår.

Är du inte redan kund hos dem rekommenderar jag Avanza, som ger tillbaka alla fondavgifter till alla kunder som har mindre än 50 000 SEK sparat på kontot. Det ger en enorm boost för att komma igång med sparandet, som bara inte går att ignorera.

3. Återinvestera utdelningar

Förutom att spara regelbundet och vara hängiven till sitt mål genom att låta pengarna ligger där finns det ytterligare en detalj som gör underverk för ditt sparande, och det är ränta på ränta-effekten — alltså att få ränta även på den ränta du fått från ditt sparkapital.

Om du sparar i aktier eller fonder som betalar utdelning är det just utdelningarna vi syftar på, och om du har pengar på ett sparkonto är det den intjänade räntan som gäller istället.

Hur ser ränta på ränta-effekten ut i praktiken? Låt oss ta ett exempel där vi sätter in 10 000 SEK där vi får 5 % utdelning varje år — vi sparar alltså inte mer under tiden, utan låter ränta på ränta-effekten göra sitt.

Kapital År Ränta
10 000 1 500
10 500 2 525
11 025 3 551
11 576 4 579
12 155 5 608
12 763 6 638
13 401 7 670
14 071 8 704
14 775 9 739
15 513 10 776
16 289 11 814
17 103 12 855
17 959 13 898
18 856 14 943
19 799 15 990
20 789 16 1039

Efter 16 år har vårt investerade kapital ökat från 10 000 SEK till 20 789 SEK, utan att vi har sparat något mer alls än det ursprungliga beloppet. Ta en titt på kolumnen till höger, där vår intjänade ränta står — den ökar för varje år.

Detta är ränta på ränta-effekten — att vår redan intjänade ränta samlas ihop och leder till att även räntan ökar varje år.

Blir du nyfiken på vilka aktier eller fonder som betalar utdelning? Läs vidare här nedanför.

Vad ska man investera i?

Det finns olika värdepapper att investera i, och när du bestämmer dig för en investeringsform är det viktigt att du känner dig trygg i ditt val. Det spelar ingen roll om du väljer aktier, fonder eller börshandlade fonder — huvudsaken är att du börjar spara pengar på ett sätt som ger mer avkastning än ett vanligt sparkonto.

Om du känner dig lite osäker eller "rädd" för aktier, vilket faktiskt är ganska vanligt, kan det vara mer lämpligt att köpa traditionella fonder eller det börshandlade alternativet, ETF. I båda fallen köper du helt enkelt andelar av fonder, och slipper bry dig om exakt vad som faktiskt finns i fonderna.

Att vara rädd eller osäker om aktier är inte ett skäl till att låta bli att börja spara pengar och investera dem; välj då en investeringsform som du känner dig trygg med. Huvudsaken är att du börjar.

1. Investera i aktier

Det finns mängder med skrönor om att spara i aktier, som exempelvis att det skulle vara väldigt svårt eller att det är höga avgifter, och därför kräver ett stort kapital för att löna sig.

Lyckligtvis är inget av påstående sanna, och det är tack vare moderna nätmäklare som Avanza; de har nämligen sett till att utmana storbankerna genom att ge oss courtage vid aktiehandel på 1 SEK — eller till och med gratis — när vi handlar aktier.

Det finns dock en samling aktier som liknar fonder på ett sätt, och det är våra svenska investmentbolag — alltså svenska bolag vars huvudsakliga mål är att förvalta och investera andra bolag.

De främsta investmentbolagen i Sverige är storfavoriterna Investor, Latour och Svolder. Om du köper aktier i exempelvis Investor får du en rad populära svenska bolag på köpet, för de äger nämligen bland annat följande;

Detta är inte alla innehav i Investor, men det ger en uppfattning av hur bred deras verksamhet är och hur de sprider sina risker i bolaget.

Detta innebär att aktien i sig liknar en fond, där du betalar för ledningen i bolaget och dess förvaltning av bolagen — men skillnaden är att du gör det genom en tillgänglig aktie, inklusive utdelningar.

Inriktningen att investera i investmentbolagaktier har blivit så pass populär att det skapats ett lekmannaindex som följer just investmentbolagens utveckling och värdering; Invextmentbolagindex, som du kan läsa mer om på ibindex.se.

Hos Investmentbolagindex hittar du det så kallade substansvärdet för investmentbolagen, vilket är dess sammanräknade värde, samt dess substansrabatt eller -premie beroende på om aktien kostar mer eller mindre än vad bolagen i sig är värda. Investmentbolag med substansrabatt kan alltså visa sig vara en bra affär, där du betalar mindre än vad bolagen sammanräknat är värda.

2. Investera i fonder

Vill du inte investera i aktier är det naturliga steget traditionella fonder, där du betalar ett fondbolag för att ta hand om dina pengar. Fonder är inte dumt alls, utan ett riktigt bra sätt att spara pengar utan att behöva läsa bolagsrapporter och överväga vilka aktier du ska köpa härnäst.

Om det är i fonder du vill spara rekommenderar jag breda indexfonder med låga avgifter, som exempelvis Avanza Zero, Avanza Global eller Nordnet Indexfond Sverige. Dessutom kan du köpa fonder för investmentbolag, som jag nämnde tidigare, som Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Det finns en uppsjö av fonder på marknaden, och många lovar guld och gröna skogar vilket de motiverar med en hög avgift — ibland så pass hög som upp mot 2 % av ditt sparkapital per år. De kan dock aldrig garantera högre avkastning än indexfonder, så håll dig till så billiga fonder som möjligt när du väljer fonder.

För att få rabatt på månadssparande i fonder kan man använda de svenska tjänsterna Opti och Savr, där du får rabatt på helt vanliga fonder och därmed kommer billigare undan.

3. Investera i börshandlade fonder

Sist men inte minst finns det börshandlade fonder, vilket i grunden är precis samma sak som traditionella fonder, men med en stor skillnad — du handlar dem på börsen. Detta betyder att du köper fonderna i realtid, och alltså slipper vänta 2-3 handelsdagar för att köpet ska gå igenom.

En annan fördel är att börshandlade fonder oftare än traditionella fonder betalar utdelning, precis som aktier. Detta innebär att du kan få utdelning på exempelvis 4 % av kapitalet utbetalt varje år, vilket jag personligen uppskattar enormt.

Exempel på populära börshandlade fonder är de svenska storfavoriterna;

Båda dessa börshandlade fonder kommer från Handelsbanken och finns att handla hos Avanza.

Inget nytt fenomen

Att det är enkelt att bli miljonär är ingenting nytt, utan har diskuterats av många under lång tid. Är man dock inte intresserad av ekonomi, eller kanske — som så många andra — har matats av det upprepade mantrat att man inte kan bli rik på egen hand, är det svårt att förstå att det inte alls är omöjligt att nå dit.

Det är viktigt att som privatperson inse att det finns ett ekonomiskt intresse i att försöka få människor att tro att det är omöjlig att bli rik på egen hand; det göder både spelbolag och lotterier så att de kan ta dina pengar och stoppa dem i egen ficka. Kvar står du med förhoppningen att bli rik — men med ett fattigare liv i slutändan.

Det är den här trenden vi måste bryta, inte minst för att svenska individer ska förstå att det är deras eget ansvar hur de spenderar och planerar sin ekonomi.

Ta ditt ansvar

Nästan varje gång man pratar om sparande med bekanta är det någon som nämner att de sitter och hoppas att det snart kommer en vinst på favoritlotten eller att hästarna ska springa rätt — "då kanske man äntligen skulle kunna bli miljonär".

När jag hör detta får jag fullständigt spader, och kan inte förstå hur människor kan resonera så om sina egna liv. Att förlita sig helt på yttre faktorer — som dessutom, i de här fallen, drivs av konsumtion i motsats till sparande — när det handlar om din egen privatekonomi är i ärlighetens namn inte acceptabelt.

Det är ditt eget liv det handlar om! Gör det bästa av situationen och spara så mycket du kan redan idag. Små steg idag gör enorm skillnad imorgon.

Besök Avanza »

Om du vill strukturera upp din ekonomi är det du själv som behöver göra det, och det är inte svårt — det är enklare än någonsin tack vare de initiativ och banker vi har på den svenska marknaden idag.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 AstraZenecaAZN
 Atlas Copco BATCO B
 Atlas Copco AATCO A
 Avanza Global-
 Avanza Zero-
 Electrolux BELUX B
 Electrolux AELUX A
 Handelsbanken BSHB B
 Handelsbanken ASHB A
 Investor BINVE B
 Investor AINVE A
 Latour BLATO B
 Nordnet Indexfond Sverige ESG-
 SEB ASEB A
 SEB CSEB C
 Swedish Orphan BiovitrumSOBI
 Spiltan Aktiefond Investmentbolag-
 Svolder ASVOL A
 Svolder BSVOL B
 Xact Svenska Småbolag UCITS ETFXACT Smabolag

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har en kommentar.
  1. EliasElias

    Ärligt talat, det finns nästan ingen som kan säga att de inte har råd att spara typ 700 kr, och börjar man bara tidigt i livet så är det inga problem alls. Grymt bra!