Avanza eller Nordnet — vilken är bäst 2024?

För svenska småsparare finns det två uppstickare som står emot storbankerna; Avanza och Nordnet. Här tar vi reda på vilken som är bäst år 2024.

Att både Nordnet och Avanza har gjort underverk för svenska småsparare i och med ökad konkurrens och pressade priser — oavsett om det handlar om handel med aktier, börshandlade fonder, traditionella fonder och andra investeringsprodukter — råder det inga tvivel om.

Här går jag igenom vilken av aktörerna som är bäst just nu, och varför den ena eller den andra kanske passar dig personligen bättre eller sämre. Alla har vi ett eget sätt att investera och hantera våra pengar, så vilken passar dig bäst?

Besök nätmäklarna här:

1. Tjänster

Att skapa ett konto är helt gratis hos både bankerna, oavsett om du vill ha en traditionell aktiedepå, ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring för dig själv eller en kapitalförsäkring för ditt barn.

Hos båda bankerna är det enkelt att komma igång och börja investera i deras olika kontotyper, men det finns några skillnader som gör att det kan passa dig personligen bättre eller sämre.

1.1. Tjänster hos Avanza

Utöver standardutbudet som finns hos både bankerna har Avanza en tjänst som kallas Sparkonto+, där de verkligen visar hur smidiga och nytänkande de är. Du sätter nämligen upp ett sparkonto hos en helt annan bank och får ränta därifrån, men du har ditt kapital kvar hos Avanza.

Detta innebär att du kan få ränta på kapital som inte är investerat i värdepapper, och samtidigt ha dem redo om ett investeringstillfälle dyker upp. De räknas dessutom in i ditt totala kapital hos Avanza, vilket kan ge dig andra förmåner om du har mycket kapital.

Jämförelsevis har Nordnet ett helt vanligt sparkonto i sin tjänstekatalog, och precis som många andra banker i Sverige har de för tillfället ingen inlåningsränta alls; du får 0 % i ränta för att ha dina pengar liggandes där.

1.2. Tjänster hos Nordnet

En av de allra bästa tjänsterna hos Nordnet är den som ger oss möjlighet att spara månadsvis helt utan att betala courtage; Månadsspar ETF. Tjänsten fungerar så att du väljer vilka börshandlade fonder du vill handla och för hur mycket — sedan handlas de automatiskt, och helt gratis, den 5 varje månad.

Vidare råder det inga tvivel om att det finns en nisch för bankens mer professionella tradingplattform. Här har jag personligen ingenting att hämta då jag inte köper och säljer värdepapper på de nivåerna, men för den som är intresserad finns det en hel värld att upptäcka bland deras mer avancerade tjänster.

Vinnare tjänster: Nordnet

2. Egna fonder

Både Nordnet och Avanza har egna fonder som du kan köpa på deras respektive plattformar, men vilken av dem erbjuder bäst fonder?

2.1. Avanzas egna fonder

I sommar är det 20 år sedan Avanza lanserade fonden Avanza Zero, som sopade banan med de avgifter som andra indexfonder tog ut för att återspegla den svenska aktiemarknaden — en avgift om 0,00 % visar sig nämligen svår att slå.

Fond Avgift PPM
Avanza Zero Gratis 734491
Avanza Global 0,11 % 680124
Avanza Emerging Markets 0,15 % 715955
Avanza USA 0,17 % Nej
Avanza Europa 0,17 % Nej

Utbudet av de egna fonderna har ökat stadigt under de senaste åren, och nu senast kom den europeiska indexfonden som gjorde hela samlingen komplett.

Ytterligare fördelar med fonderna från Avanza är att några av dem finns att köpa i premiepensionssystemet hos Pensionsmyndigheten, där du alltså kan låta dina pensionspengar gå rakt in i deras billiga — eller gratis — fonder. Riktigt smidigt, och bra för ett så pass långsiktigt sparande som pensionen innebär.

2.2. Nordnets egna fonder

Hos Nordnet hakade man på ungefär samma koncept som Avanza Zero, som man dessutom tagit lite längre; de erbjuder gratisvarianter för alla nordiska länder, alltså Finland, Danmark, Norge och Sverige.

Fond Avgift PPM
Nordnet Indexfond Sverige Gratis Nej
Nordnet Indeksfond Danmark Gratis Nej
Nordnet Indeksfond Norge Gratis Nej
Nordnet Indeksirahasto Suomi Gratis Nej

Här har du alltså fyra gratisfonder som dessutom följer bredare index än Avanza Zero, men du har samtidigt ingenting utanför Norden; inga tillväxtländer, inget i USA och inte heller något som sträcker sig över hela Europa.

På grund av att jag verkligen gillar gratisfonderna som Nordnet har delar jag upp den här kategorins vinnare i två olika; dels för gratisfonderna och dels för egna breda fonder.

Vinnare egna gratisfonder: Nordnet
Vinnare egna breda fonder: Avanza

3. Courtageklasser

Både Avanza och Nordnet använder sig av något som kallas för courtageklasser, vilket innebär att du som kund kan komma undan med riktigt låga avgifter per transaktion om du väljer den minsta courtageklass som passar din affär. Här är det dock viktigt att komma ihåg att även byta till den större courtageklass när man ska göra större affärer, annars betalar du för mycket i avgifter.

Båda bankerna kallar den minsta courtageklassen för Mini, och både Avanza och Nordnet har lagt priset på minst 1 SEK och procentuellt på 0,25 % av värdet på din transaktion, alltså oavsett om du köper eller säljer aktier. Därefter varierar courtaget bland de olika courtageklasserna upp till taket på 99 SEK inom Norden.

3.1. Courtageklasser hos Avanza

Avanza erbjuder totalt fem olika courtageklasser; Start, Mini, Small, Medium samt Fast Pris.

Start är allra mest gynnsamt för dig som sparare eftersom det är gratis att handla, men courtageklassen gäller enbart om du uppfyller vissa kriterier;

  1. Du handlar på Stockholmsbörsen
  2. Du har mindre än 50 000 SEK i totalt kapital
  3. Du gör mindre än 500 affärer per år

Courtageklassen Start är med andra ord perfekt för nybörjare, som vill handla svenska aktier helt gratis. De olika courtageklasserna, deras procentuella avgift samt deras lägsta avgift finns specificerade här nedanför:

Klass Rörligt Lägst
Start 0 % 0 SEK
Mini 0,25 % 1 SEK
Small 0,15 % 39 SEK
Medium 0,069 % 69 SEK
Fast Pris 0 % 99 SEK

På grund av sina respektive lägsta belopp lämpar sig de olika courtageklasserna för affärer inom olika prisspann;

  • Start: Alla svenska ordrar (begränsat)
  • Mini: Upp till 15 600 SEK
  • Small: Upp till 46 000 SEK
  • Medium: Upp till 143 500 SEK
  • Fast Pris: Allt över 143 500 SEK

Om du ska handla för mindre än 15 600 SEK och samtidigt exempelvis vill sälja andra aktier för över det beloppet kommer du hamna i kläm eftersom du helst vill byta courtageklass för att undvika för höga avgifter.

Hos Avanza kan du byta courtageklass varje dag, och kan därför växla mellan de olika courtageklasserna en dag i taget.

3.2. Courtageklasser hos Nordnet

Även Nordnet erbjuder fem courtageklasser med i stort sett likadana villkor; Kom igång, Mini, Liten, Mellan och Fast.

Även här har Kom igång-klassen några villkor för att du ska få använda den förmånliga courtageklassen;

  1. Tidsbegränsat under dina första 6 månader
  2. Du behöver ha courtageklass Mini
  3. Du är medlem på Shareville
  4. Du gör max 500 affärer på ett år
  5. Du har mindre än 80 000 SEK i totalt kapital

En skillnad mot Avanza är att Nordnet har lite högre lägsta-avgifter i de fall du handlar värdepapper på marknader utanför Norden, vilket jag belyser lite mer utförligt här nedanför.

3.2.1. Nordnets courtageklasser inom Norden

Så länge du handlar inom Norden gäller lika förmånliga courtageklasser som hos konkurrenten Avanza; du får helt gratis handel på Stockholmsbörsen som en välkomstbonus, samt courtage mellan 1-99 SEK på övrig handel.

Klass Rörligt Lägst
Kom igång 0 % 0 SEK
Mini 0,25 % 1 SEK
Liten 0,15 % 39 SEK
Mellan 0,069 % 69 SEK
Fast 0 % 99 SEK

De belopp som lämpar sig bäst för respektive courtageklass är precis samma som hos Avanza, eftersom bankerna både har samma procentuella avgifter och lägstabelopp;

  • Kom igång: Alla svenska ordrar (begränsat)
  • Mini: Upp till 15 600 SEK
  • Liten: Upp till 46 000 SEK
  • Mellan: Upp till 143 500 SEK
  • Fast: Allt över 143 500 SEK

Så länge man känner till alla dessa belopp är det enkelt att planera för sina transaktioner och göra sina köp eller sälj vid rätt tillfälle. Kom ihåg att byta courtageklass som passar dina olika storlekar på transaktionerna.

3.2.2. Nordnets courtageklasser utanför Norden

När du handlar utanför Norden finns det inte längre någon Kom igång-rabatt — precis som hos Avanza, alltså.

Klass Rörligt Lägst
Mini 0,25 % 9 SEK
Liten 0,15 % 49 SEK
Mellan 0,089 % 69 SEK
Fast 0,079 % 99 SEK

En stor skillnad när du handlar utanför Norden är också att courtageklassen Fast inte längre har ett fast pris; den kostar nu 0,079 % per transaktion, vilket fortfarande är billigt, men inte något fast pris.

3.3. Nackdelar med courtageklasser

Nackdelen med courtageklasser uppstår när du ska köpa eller sälja aktier för ett belopp som hamnar utanför den beloppsgräns som är gynnsam för respektive courtageklass, eftersom du då betalar för mycket i avgifter.

Detta gör det omöjligt att göra en stor affär samma dag som du gör en mindre; du kommer betala för högt courtage för någon av affärerna hur du än gör. Det är därför viktigt att förstå vad courtageklasser innebär och hur du behöver planera dina transaktioner.

3.4. Bäst för att byta courtageklass

I den här jämförelsen använder sig båda bankerna av courtageklasser, och eftersom vi jämföra dem mot varann får vi se över vem vilken av dem som ger det bästa erbjudandet vad gäller courtageklasserna. När det gäller att byta courtageklass är Avanza klart bäst, eftersom de tillåter ett byte av courtageklass en gång varje dag.

Jämför man med Nordnet, som bara erbjuder ett byte per kalendermånad, inser man snabbt vilken bank som är mest förmånlig på just detta område. Om du exempelvis har en stor affär att genomföra och vill höja din courtageklass för att betala mindre courtage för just den affären innebär det att du sedan måste vänta 30 dagar för att byta courtageklass till Mini igen.

Vinnare courtageklasser: Avanza

4. Portföljbelåning

Båda bankerna erbjuder något som kallas för portföljbelåning, vilket även kallas värdepapperskredit ibland. Detta innebär att du kan använda dina värdepapper för att låna pengar till din portfölj, vilket kan användas som en hävstång om du investerar det kapital som du kan låna på ditt konto.

Du kan även nyttja det som en billig kredit om du behöver ta ut pengar för något annat ändamål under en kortare period — kom dock alltid ihåg att det är just en kredit, vilket medför ökad risk om dina värdepapper minskar i värde.

4.1. Portföljbelåning hos Avanza

Hos Avanza har du möjlighet att låna pengar i din portfölj med mellan 0,00 % och 1,99 % ränta. Deras så kallade Superränta är i vissa fall så låg som 0 %, vilket alltså är en helt räntefri kredit som går att nyttja så länge du har värdepapper på ditt konto som säkerhet för krediten.

För att nyttja Superräntan behöver du uppfölja ett par kriterier:

  • du lånar inte mer än 50 000 SEK
  • belåningsgraden får inte överstiga 10 %
  • minst tre olika godkända aktier eller fonder
  • inget värdepapper får överstiga 49 % av de godkända värdepapprena
  • inga blankningsaffärer, optioner eller terminer på kontot

Skulle du låna mer än 50 000 SEK eller ha en belåningsgrad över 10 % höjs räntan till 0,99 % vid belåningsgrad upp till 25 % samt 1,99 % vid en belåningsgrad över 50 % — det är dock enkelt att hålla sig under marginalerna och låna till otroliga 0,00 % ränta.

4.2. Portföljbelåning hos Nordnet

Hos Nordnet får du inte någon ränta som närmar sig nollan som hos konkurrenten Avanza, men du får fortfarande en bra ränta; som lägst hittar vi 0,89 % — riktigt lågt, men det räcker inte till för att vinna i den här tävlingen.

För att få den lägsta räntan om 0,89 % behöver du uppfölja följande kriterier:

  • en godkänd aktie eller börshandlad fond får inte överstiga 20 % av de godkända värdepapprena
  • en godkänd fond får inte överstiga 60 % av de godkända värdepapprena
  • du får som mest nyttja 40 % av belåningsvärdet
  • värdepapprena måste ha en belåningsgrad på minst 70 %

Det blir lite klurigt att uppfylla alla dessa, men med några bra börshandlade fonder är det kanske inga problem. Gör du fel höjs tyvärr din ränta och det kan kännas stressat att komma tillbaka och uppfylla kriterierna igen.

Lånar du mer än 50 000 SEK som är gränsen hos Avanza är det dock mer förmånligt att låna dem hos Nordnet till 0,89 % ränta.

Vinnare portföljbelåning: Avanza

5. Avgifter för valutaväxling

För mig själv, som handlar många värdepapper utomlands, är det viktigt att bankerna inte har för höga valutaväxlingsavgifter — alltså den avgift de tar för att automatiskt växla SEK till den valuta jag vill köpa värdepappret i.

De flesta svenska bankerna verkar ha lagt sig på samma nivå, vilket är 0,25 % av det totala beloppet. Köper du alltså amerikanska aktier i USD till ett totalt pris om 10 000 SEK betalar du automatiskt 10 000 x 0,0025 = 25 SEK för att växla SEK till USD.

5.1. Valutaväxling hos Avanza

Avanza har lagt sig på precis samma procentuella avgift för valutaväxling, och det är alltså 0,25 % av det totala köpbeloppet.

5.2. Valutaväxling hos Nordnet

Även Nordnet går samma linje som konkurrenterna och erbjuder automatisk valutaväxling till en avgift om 0,25 % av det totala beloppet av transaktionen.

Tillägg: Som läsaren Johan kommenterar nedan går det faktiskt att nyttja ett valutakonto hos Nordnet för att manuellt växla mellan olika valutor. Detta påverkar inte automatisk valutaväxling vid utdelningar (se nedan) eller försäljningar, men ger möjlighet att köpa aktier till redan inväxlade pengar. Avgiften sjunker då från 0,25 % till 0,075 % — riktigt bra. Tyvärr verkar detta bara gälla ett traditionellt depåkonto och inte investeringssparkonton eller kapitalförsäkringar.

5.3. Valutaväxling på utländska utdelningar

Det är viktigt att poängtera att utdelningar som betalas från bolag till dig i andra valutor än SEK även de omfattas av valutaväxlingsavgiften. Det kan röra sig om amerikanska, kanadensiska eller finska aktier där beloppet automatiskt växlas från USD eller EUR vid utdelningstillfället.

Du ser inte denna utgift specificerad på utdelningen, utan den sker i bakgrunden i samband med betalningen i SEK till ditt konto.

Vinnare valutaväxlingsavgifter: Oavgjort

6. Gränssnitt

Egentligen är gränssnittet på plattformarna en smaksak, men jag blir stundtals tokig på hur rörig Nordnet plattform är och känner att det faktiskt är något vi behöver väga in när vi betygsätter plattformarna.

6.1. Gränssnittet hos Avanza

Det är tydligt att Avanza lägger stor vikt vid att gränssnittet ska vara enkelt att förstå och smidigt att använda. Plattformen har anpassats en del mot mobila enheter genom att den har blivit responsiv, vilket både underlättar och förvirrar. Oavsett vilket fungerar plattformen generellt riktigt bra.

Dessutom är Avanza väldigt responsiva på exempelvis Twitter och kommer med både svar och tar emot idéer löpande. De har flera gånger visat att de har en snabb turnaround och kan ge kunderna det de efterfrågar på relativt kort tid.

6.2. Gränssnittet hos Nordnet

Tyvärr är Nordnets plattform ett av deras svagaste kort; det känns ofta ogenomtänkt, är onödigt krångligt för att hitta dit man vill och ibland kommer jag på mig själv att leta efter något som jag redan hittat flera gånger innan.

Deras nya generation av plattformen kördes länge parallellt med deras gamla plattform, och nu är det enbart den nya generationen som gäller — men den är fortfarande rörig, och jämfört med Avanza är det nästan katastrof. Det är tydligt att utvecklingsteamet på Nordnet behöver vara lite mer lyhörda på vad kunderna faktiskt vill ha.

Resultat

Så har vi kommit till slutklämmen i den här recensionen — vilken plattform är egentligen den bästa för svenska småsparare 2024? För att sammanställa och räkna ihop alla områden jag gått igenom ovan samt dess betyg har jag satt upp en tabell;

# Område Vinnare
1 Tjänster Nordnet
2 Egna fonder Avanza + Nordnet
3 Courtageklasser Avanza
4 Portföljbelåning Avanza
5 Valutaväxling Avanza + Nordnet
6 Gränssnitt Avanza

Totalt landar vi nu på 5 poäng för Avanza mot 3 poäng för Nordnet.

Värt att poängtera är att det är riktigt, riktigt jämnt mellan de båda bankerna och att Nordnet mycket väl kan vinna nästa år, bara de rättar till några småsaker som courtageklasser och kanske ger en bättre portföljbelåning.

Bäst plattform 2024 är därmed Avanza!

Olika fördelar

Det är viktigt att känna till att många olika aktörer har sina egna respektive fördelar, och när vi diskuterar de här två nischbankerna tycker jag de starkaste fördelarna är följande:

Fördelar specifikt hos Avanza

  • Förmånlig kontokredit med Superräntan
  • Sparkonto+ erbjuder flexibelt sparande
  • Ett riktigt bra gränssnitt

Fördelar specifikt hos Nordnet

  • Månadsspar ETF — köp börshandlade fonder utan avgift
  • Bra utbud av börshandlade fonder

Så till frågan; måste man välja? Absolut inte — jag själv ser det som en självklarhet att vara kund hos båda bankerna, just för att kunna dra nytta av fördelarna på det sätt som gynnar mig själv bäst.

Om det sedan handlar om att du vill komma åt specifika börshandlade fonder, månadsspara utan att betala courtage eller nyttja en kontokredit till max spelar ingen roll — du har möjlighet att göra det där det passar dig bäst.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 NordnetSAVE

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har 10 kommentarer.
  1. InvesteringsundersköterskanInvesteringsundersköterskan

    Väldigt bra genomgång och jämförelse! Själv använder jag båda bankerna. Skulle dock bli svårt utan Avanza som jag alltid använder för info innan jag gör något på Nordnet :) Helt obegripligt att Nordnet lyckades försämra gränssnittet från dåligt till katastrofalt!

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej,

      Kul att du gillar den. Jag håller helt med dig i att det ofta saknas information om värdepapper hos Nordnet, vilket gör att man får gräva hos bl.a. Avanza för att hitta svar. Vi får se vad de har för planer för det nya gränssnittet, jag hoppas de inte kommer lämna det som det ser ut idag åtminstone. Spännande tider framöver...

      Tack för kommentaren!

  2. JohanJohan

    Ang #5 Valutaväxling: Nordnet har manuell valutaväxling för 0,075% som du sen kan handla för. Så Nordnet vinner definitivt denna kategori.

    Sen så borde Nordnet också vinna #2 eller #3 beroende på var man vill prata om deras ETF-sparande. Helt magiskt att man kan spara i nästan vilken ETF som helst, helt utan kostnad. Slår Avanza med hästlängder.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Johan,

      Riktigt bra input, jag skrev in ett tillägg i artikeln så att alla får ta del av informationen. Som jag skriver i det uppdaterade stycket hittar jag dock bara tillvalet valutakonto på depåkontot och inte på investeringssparkontot eller kapitalförsäkringen. Fungerar den manuella valutaväxlingen även vid försäljning och utdelningar från utländska värdepapper? Hur då isåfall?

      Tack för kommentaren!

  3. JohanJohan

    @En passiv inkomst: Nu när jag dubbelkollar verkar du ha helt rätt, mindes helt. Det fungerar på vanligt aktiekonto men inte ISK/KF.

    Avanza/Nordnet har ändå bättre växlingskurs än SAVR som har 0,5% :) Vilket äter upp nästan all rabatt de har i utländska fonder.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Tack för klargörande, både skönt och tråkigt att ha rätt i den här frågan. Jag hade gärna sett att det gick att komma undan med lägre avgifter för att växla mellan olika valutor. Tar med mig tipset om SAVR-avgifterna också, det är något jag behöver titta närmare på.

  4. InvesteringsundersköterskanInvesteringsundersköterskan

    @Johan
    Att man kan månadsspara i nästan vilken ETF som helst på Nordnet stämmer inte. Kollade senast igår om man kan månadsspara i två ETFer som jag är intresserad av, men de fanns inte med. Men jag har i alka fall lyckats hitta en ETF som ingår i Nordnets erbjudande :)

  5. JanneJanne

    Hej,

    Jag tycker nordnets belåning är enklare. Uppfyll diversifiering (max 20% per aktie/ETF) samt få förmånlig ränta på de som har minst 70% belåningsgrad. Avanza ändrar ju superränta aktier då och då samt premierar egna fonder. Inga ETF kvalificerar heller förutom några från Xact tror jag.

    Sen har nordnet hittils betalat tillbaka 100% av källskatten till skillnad från avanza.

    Avanzas gränssnittt har dock kommit längre.

  6. BoBo

    Är det bara jag som tycker Avanzas nya gränssnitt är sju resor sämre än gamla?
    Plus att de på vissa sidor kommer in på nya blaffiga och när man klickar vidare så kommer man in på gamla igen, typ nyem.

    Har börjat flytta tillbaks till Nordea, om man ändå ska ha ett skit gränssnitt kan man ha ett där man får billigare utländskt courtage och snabbare källskatt

  7. LarsLars

    Bolån!
    Nordnet kan du för 60% belåning och 2.5 m få 1.09% ränta. 5 m 0.99 och 10 m 0.89%

    Avanza ger för 50% belåning 3 m 0.99%